Hlavní navigace

Ani před Vánocemi inspekce nezahálí

Sdílet

 Autor: Lenka Krbcová
V předvánočním shonu se lehce stane, že obchodník uvede špatnou cenu u prodávaného zboží. Jenže někdy to může být záměr. Proto Petr Bendl vydal nařízení: zintenzivnit kontroly prodejců.

Předvánoční období je tradičně spojené s vánočními trhy, které stejně jako například na jaře ty velikonoční, lákají charakteristickým sortimentem, potravinami a občerstvením. Mezi poctivými obchodníky se však objevují i ti, kteří chtějí zvýšeného zájmu zákazníků využít a prodávají nekvalitní zboží. Případně uvádějí ceny nižší, než ve skutečnosti markují pokladní za kasou. Při velkém nákupu pár desetikorun navíc snadno přehlédneme. Prodejce však na naší nepozornosti může trhnout balík. Aby se tak nestávalo, vyrážejí do ulic inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a Státní veterinární správy (SVS).

Bič visí nad každým prodejcem

„Abychom ochránili spotřebitele před nekvalitními a neprověřenými potravinami, dal jsem pracovníkům Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy pokyn, aby na trzích i v obchodech zintenzivnili kontroly. Budou proto sledovat nejen, jestli zákazníky nešidí prodejci kaprů, ale ve větší míře se zaměří i na ostatní obchodníky,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Čtěte také: Vánoční suroviny na pranýři

Pracovníci SZPI a SVS se objevují zejména na místech, kde očekávají problémy. Kontroly zaměřené na prodej potravin, které letos v řadě případů odhalily špatně označené nebo prošlé zboží, mají přimět obchodníky k lepšímu hlídání kvality potravin. Velikonoční a vánoční trhy jsou specifické, protože jsou oblíbeným místem nejen nákupů, ale i místem, kam lidé chodí načerpat atmosféru a ochutnat pokrmy typické pro tento čas. Což obchodníky může svádět na scestí.

Při prodeji ryb nedochází k pochybení

V roce 2011 zkontrolovala SZPI 175 trhů, převážně farmářských. Celkem bylo při 1 465 inspekcích kontrolováno více než 3 500 povinností a prověřeno bylo 1 373 stánkařů, někteří i opakovaně. Nejčastějším problémem bylo nedodržování hygienických požadavků a špatné označování potravin.

Dále čtěte: Kupujete vánoční cukroví a sladkosti? Pozor na slevy 

Pod veterinárním dozorem je v ČR 195 tržišť. V loňském roce bylo zkontrolováno 146 tržišť při 465 kontrolách. Pokud jde o prodej ryb, bylo v roce 2011 zaregistrováno 1 940 prodejních míst se sezonním prodejem ryb. Při 582 kontrolách nebyly zjištěny závažnější nedostatky. Inspektoři krajských veterinárních správ kontrolují například, zda mají kádě s rybami dostatečný přívod, odtok a okysličování vody. Zajímají se o původ ryb, protože chov musí být pod veterinárním dozorem, a posuzují například odborný způsob zabíjení ryb předepsaným způsobem. Stejně jako loni i letos stánkaři inspektorům neuniknou. 

Zdroj: Tiskové materiály SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).