Hlavní navigace

Anabolika neohrožují jen vrcholové sportovce

11. 2. 2009

Sdílet

Aktualizováno 19. 12. 2008 20:49
Osobně nehledám muže podle vzhledu a ani jsem to nikdy nedělala. Nicméně představa, že jsem drobná Louise Lainová a usínám na velkém bicepsu mého Supermana - muže ochranáře, není zas tak špatná. Můj muž ochranář by ovšem, kromě velkých svalů, měl mít i sílu bojovat.

Velké svaly ještě neznamenají velkou sílu

Sport-relax-Indoor-Svalovec

Co bych ale nechtěla, je usínat na enormně velkém svalu sem tam agresivního a depresivního impotenta s „vodnatou lebkou“, který navíc brzy zemře. Za hezkým vypracovaným tělem se může skrývat několik hodin pravidelného poctivého pocení v posilovnách, kombinovaného s ještě poctivějším protahováním. Samozřejmostí je dodržování určité životosprávy. Tento způsob přináší každodenní radost z pohybu a následný dobrý pocit, protože se hýbeme hlavně proto, že své tělo milujeme a chceme mu dopřát jen to nejlepší. Ono se nám pak odmění zpevněným svalstvem, dobrou kondicí a krásnou pružnou pokožkou. Víme, že si po námaze zasloužíme i odpočinek a rádi si jej dopřejeme. Ano, mít pevné tělo je opravdu běh na dlouhou trať, který vyžaduje píli a trpělivost.

Kdo ovšem chce být „hezký“ hned nebo alespoň do léta do plavek, může využít jinou metodu – co třeba zkusit anabolické steroidy! Je to jednoduché, stačí se zeptat ve své posilovně. Anabolické steroidy podporují syntézu bílkovin s nárůstem svalové hmoty. Ta se může za pouhý měsíc zvětšit o pět kilogramů. Jenomže se tomu tak rychle nedokáží přizpůsobit ostatní složky těla, které možná nejsou na první pohled zjevné, ale věřte mi, i je potřebujeme. Jedná se například o šlachy a vazy, které nestihnou zesílit, tudíž hrozí jejich snadné zranění. Stejně tak zaostávají funkce vnitřních orgánů. 

Špatnou zprávou je i to, že vykreslení vašich svalů nebude trvalé. Anabolika mají totiž stejné atributy jako drogy. Mimo jiné to znamená, že vašemu svalstvu později počáteční malá dávka nestačí, tudíž ji musíte stále zvyšovat. Jsou známé případy, kdy kulturisté denně konzumovali tisíc miligramů steroidů, což padesátkrát převyšuje dávku, kterou podávali lékaři svým svěřencům při „řízeném dopingu“ v někdejší NDR.

Vedlejší účinky užívání anabolických steroidů

Sport-relax-Indoor (sport)-leky-01

Otázkou pro mě ovšem zůstává, proč chce být člověk „namakaný“ takto bezpracně a zbaběle. Posuďte sami. Bez nějaké velké námahy s trochou chemie se ze mě stává svalovec. Co mě velmi těší, je fakt, že začíná léto a já své tělo konečně mohu ukázat i jinde než zrcadlu doma či v posilovně. Koupím si tedy celodenní vstupenku na plavečák, kde možná i ulovím nějakou tu opálenou „kočičku“. Když se však v šatně podívám na ostatní muže, zjistím, že jsem trochu jiný. Mám málo vlasů a ksicht plný beďarů. Odpověď se ukrývá v anabolikách, jsou příčinou nadměrného vylučování mazu. Rovněž dochází k ucpávání potních pórů a k jejich infekci. 

Možná budete mít štěstí a vlasy vám vypadají až na podzim. Možná si dokonce odvedete tu roztomilou slečinku domů. Co s ní ovšem budete potom dělat, tomu už vážně nerozumím. Anabolika totiž brzdí pravidelné fungování varlat, potlačují vývoj a zrání spermií, což může vést až k sterilitě. Pokud i nyní máte „štěstí“ a povede se, věřte tomu, že vnoučat se nedožijete. Mezi nejčastější vedlejší účinky anabolik patří jejich nepříznivý vliv na činnost srdce a cévní systém.

Stejně tak by v tomto výčtů vedlejších nepříznivých účinků neměl náš „superman“ opomenout i vlivy na psychiku a změny v chování. Běžným následkem užívání anabolik je zvýšená agresivita, typické jsou střídající se pocity nadřazenosti a deprese. Užívání zvýšených dávek vede ke změně osobnosti až k nepoznání. Není to trochu vysoká daň za hezky vypadající tělo na několik sezón?

Nebezpečí užívání anabolik pro ženy

Anabolické steroidy jsou syntetické deriváty látky hormonální povahy, odvozené od mužského hormonu testosteronu, který je součástí i ženského těla. Ženy jej potřebují  ovšem jen v malé míře. Tak si to příroda přála, a tak je to v pořádku. Jenomže je to také důvod, proč ženské tělo reaguje na jakoukoliv dávku mnohem silněji. Škodlivé vedlejší účinky jsou proto stejné jako u mužů. Při užití velkých dávek dochází ke zmenšenému vytváření estrogenů, což jsou naopak ženské primární hormony a progesteronu – hormonu, jenž se tvoří ve vaječnících a placentě. Užívání anabolik proto vyvolává poruchy menstruačního cyklu a později může způsobit i neplodnost. 

Dalšími nežádoucími účinky je zhrubnutí hlasu, nadměrné ochlupení, někdy naopak plešatění, dermatologické potíže a výjimkou není ani podstatné zmenšení ňader. Nevylučuji ovšem, že se i takto zdeformované ženy mohou někomu líbit.

Jak je možné, že jsou anabolika volně prodejná?

Anabolika, stejně jako jiné dopingové látky, jsou ve své prvotní podstatě léky. V těle zastávají důležitou funkci pro vytváření zásobních látek, syntézu stavebních a funkčních elementů a v neposlední řadě urychlují a podporují regeneraci. Pomocí anabolik se např. léčí asteničtí mladiství (konstrukční typologie vyzáblého, slabého člověka) nebo dlouhotrvající anémie, kdy už nejsou červené krvinky schopné regenerace. Léčba anaboliky je pochopitelně pečlivě řízena lékařem.

Nebezpečné ale mohou být volně prodejné potravinové doplňky. Zdaleka ne všechny samozřejmě anabolické steroidy obsahují a pokud ano, tak jen v malém množství, které při krátkodobém užívání zdraví příliš neohrozí. To je důvodem, proč jsou tak snadno dostupné. Hrozbu představuje skutečnost, že jsou to látky návykové, takže si tělo po nějaké době žádá vyšší dávky a vidina návratu do života bez anabolik se brzy rozplývá v nedohlednu. 

Potravinové doplňky a Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Skvělý marketing výrobců potravinových doplňků nebývá vždy úplně pravdivý. Výrobci často spotřebiteli slibují až zázračné uzdravení. Musíme mít na paměti, že splňují pouze funkci běžných potravin, a to s vyšším obsahem vitaminů a minerálních látek. Nakupujeme je rovněž proto, že informace na obalech deklarují obsah řady látek důležitých pro lidský organismus, například aminokyselin, bílkovin, sacharidů nebo tuků. 

Na pravdivost těchto údajů, případně obsah anabolických steroidů, dohlíží Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která spotřebitele rovněž vybízí, aby byli obezřetní při nákupu potravinových doplňků a v případě pochybností jim doporučuje poradit se s lékařem či potravinovým specialistou. Jedno je jisté: potravinové doplňky zdravý životní styl rozhodně nenahradí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).