Hlavní navigace

Alkohol z tohoto roku musí mít rodokmen

28. 9. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Všechny lihoviny vyrobené letos a prodávané v České republice musí mít doklad o svém původu. Vláda tak chce zaručit nezávadnost alkoholu.

Dokument doloží, že líh, z něhož je alkohol vyrobený, získal protokol o zkoušce z akreditované laboratoře. Toto opatření nařídila včera, ve čtvrtek 28. 9. 2012, vláda.

Povinný formulář dokladu o původu některých druhů lihovin, destilátů a některých dalších druhů (týká se alkoholu vyrobeného po 1. 1. 2012) má zajistit obnovení řádného fungování trhu s lihem a lihovinami v České republice.

„Tento krok přinese garanci zdravotní nezávadnosti alkoholu, který se prodává v českých obchodech nebo podává v restauracích a dalších zařízeních. Potvrzuje totiž původ suroviny, ze kterého jsou lihoviny vyrobeny,“ řekl ministr zemědělství Petr Bendl.

Formulář zajistí, že kontrolní orgány budou moci snáze vysledovat cestu od výroby vstupní suroviny až po konečnou lihovinu nabízenou spotřebitelům. Rodokmen původu je zárukou, že jakost lihu, z něhož je vyrobena lihovina v České republice, byla prověřená akreditovanou laboratoří. Zkouška musí být provedena nejen na obsah metanolu, ale i na denaturační činidlo 2propanol (izopropylalkohol).

Přečtěte si: Příznaky otravy alkoholem se projeví až po třiceti hodinách

„Nařízení vlády umožní kontrolním orgánům okamžitě reagovat na místě šetření a také přispěje k absolutní sledovatelnosti lihu a lihovin na našem území,“ řekl Petr Bendl.

Ministerstvo zemědělství spouští na svých stránkách sekci týkající se metanolu a opětovného uvádění bezpečného alkoholu do prodeje. Na webu ministerstva najdou zájemci podrobnosti o nařízení a informace, co pro ně znamená např. jako pro výrobce či prodejce.

Zdroj a více informací: Eagri.cz – kauza-metanol

Vláda a policie současně znovu připomínají, že mezi lidmi je přesto stále ještě velké množství potenciálně nebezpečného alkoholu a varují před jeho konzumací. Podívejte se na etikety falšovaného alkoholu:

Vše na téma: FALŠOVÁNÍ A OTRAVY METYLAKOHOLEM

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).