Přepnout na plnou verzi

Vitalia.cz

Články
články 131 / 9 187

1 2 3 10 20 100 200

Alzheimer: Rodiny doplácejí tisíce až desetitisíce měsíčně Česká alzheimerovská společnost zveřejnila svoji pravidelnou Zprávu o stavu demence. Již třetí rok se pokouší ilustrovat problémy lidí s Alzheimerovou chorobou a demencí a pečujících rodin na číslech a faktech. 21. 4. 2017, Lenka Krbcová , 2 názory

Sedy, lehy? Zapomeňte! Jak správně cvičit břicho a kde děláme chyby „Pekáč buchet“ je sen většiny mužů, „přesýpací hodiny“ meta žen. Přestaňte o ně bojovat a břicho cvičte zdravě a efektivně. Jinak si zaděláváte na řadu potíží včetně bolesti zad a zácpy. 21. 4. 2017, Tereza Víchová , 9 názorů

Slzovka pro přípravu čaje, mouky i k detoxikaci Semena exotické trávy mají téměř univerzální použití. Tradiční čínská medicína ji doporučuje k detoxikaci a přípravě léčivého čaje. Nejen vegetariáni a vegani využívají recepty k běžnému vaření slzovky. Hodí se i na pečení. Slzovková mouka neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro celiaky. 21. 4. 2017, Petr Havel

Jarní slavnosti nabízejí bylinky od pažitky po angínovník Farmářské tržiště Náplavka zve všechny milovníky bylinek. V sobotu nakoupíte na výsadbu i do kuchyně, klasiku i exotické byliny, na místě ochutnáte a odnesete si rady a recepty. 20. 4. 2017, Redakce

Jediný mlýn v Evropě, který mele bezlepkové bio obiloviny Navštívili jsme v Králickém Sněžníku mlýny firmy PRO-BIO. Přestože fungují na stejné principu, každý je jiný. Jak v nich vzniká mouka a jak je stará, když ji kupujeme v obchodě? A proč se vůbec zrno někdy mrazí? 20. 4. 2017, Kateřina Čepelíková , 1 názor

Obézní lidé významně škodí svým ledvinám Kmenové buňky z pupečníku pro léčbu osteoartrózy i komplikací leukémie. Zjednodušené operace. Na trhu chybí léčebné konopí. Spavá nemoc. Přinášíme přehled zdravotních novinek tuzemských akademických institucí. 20. 4. 2017, Pavel Houser , 21 názorů

Jak dopadla legalizace konopí k léčbě? Co přineslo léčebné konopí pacientům? Léčebné konopí zmizelo z lékáren. Spoléhaly na něj stovky, možná i tisíce pacientů. Čeká se na výběrové řízení, jehož výherce se stane novým dodavatelem konopí pro český trh. 19. 4. 2017, Jiří Stabla , 8 názorů

Plná hlava tinitu a léčba ponecháním Kolotoč se opakuje. Do ordinace přijde člověk a stěžuje si, že mu píská v uších. Po provedení řady vyšetření odchází domů jako pacient, s lékařskou zprávou, na které je napsáno „tinitus“. Drží se za hlavu a běduje: „Tak už ho mám. Tak mi ho našli. To jsem to dopracoval“. 19. 4. 2017, Jan Hnízdil , 21 názorů

Rouskovaný pyl nejlépe využijeme naložený do medu Rousky jsou vysušená zrna pylu. Tzv. rouskový, rouskovaný nebo také květový pyl je mnohem menší alergen než pyl volně poletující vzduchem. Ještě lepší je pyl perga. 19. 4. 2017, Petr Havel

Kněz v nemocnici: Strach ze samoty je často větší než z bolesti Jde o službu naslouchání, pochopení a podpory. Jaký je význam duchovní péče v nemocnici a v nemoci? 18. 4. 2017, Redakce

Kortikosteroidy musí uvádět další nežádoucí účinky: poruchy zraku Rozmazané vidění a poruchy zraku musí být nově uvedeny u léčiv, které obsahují kortikosteroidy. 18. 4. 2017, Redakce

Hanka Zemanová: Je dobré o kvalitě jídla něco vědět. Selský rozum už nestačí Bez lepku, bez laktózy, bez tepelné úpravy, lidé dnes snadno propadají výživovým směrům, které jejich tělu vůbec nemusí prospívat. „Používat základní kvalitní a sezónní potraviny není žádná věda. Jenže doba je rychlá, jsme duchovně neukotvení, proto všechny podobné výživové směry mají velkou sílu přitáhnout spoustu lidí,“ říká Hanka Zemanová, autorka Biokuchařky. 18. 4. 2017, Kateřina Čepelíková , 21 názorů

„Jarní“ homeopatické léky pomohou při očistě i únavě Slunce a barevné květy lákají vyběhnout, ale my bychom raději zůstali v peřinách. Očistěte organismus a zbavte se jarní únavy. Kromě změny jídelníčku pomohou i homeopatika. 18. 4. 2017, Helena Singerová , 8 názorů

Co se jí na Velikonoce ve světě? Američané milují marshmallow kuřátka O Velikonocích se v amerických obchodech prodávají bonbóny nazývané Peeps. Barevní ptáčci v mikrovlnce nabudou gigantických rozměrů, změknou a stanou se prudce lepkavými. Evropa se drží tradičnějších pokrmů. 17. 4. 2017, Jana Zlámalová

Prostřete velikonočně a s grácií Svátečně prostřít nemusí být žádná věda, stačí vám k tomu mnohdy jen šikovné ruce, barevný papír a trochu přírodních materiálů. Nechte se inspirovat. 16. 4. 2017, Redakce , 2 názory

Koupili jste dvoužloutkové vejce. Je v pořádku? Dva žloutky v jednom vajíčku, žloutek do hněda, hrudky na skořápce. Někdy je vajíčko jak malované, jindy jsou na něm – či v něm – patrné různé podivnosti. Co znamenají a jak k nim došlo? 15. 4. 2017, Lenka Krbcová

Mladé kůzlečí a jehněčí maso nepáchne Jehněčí a kůzlečí maso jsou pozapomenuté tradiční suroviny vhodné nejen na Velikonoce. Poradíme, jak kůzle či jehně připravit a maso zbavit i zbytku nepříjemného aroma. 14. 4. 2017, Petr Havel

Bubble tea má opět problém: v „kuličkách bez chemických barviv“ jsou barviva Potravinářská inspekce prokázala u dalších nápojů bubble tea „bez chemických barviv“ přítomnost barviva tartrazin a allura červeň. 13. 4. 2017, Redakce , 2 názory

Modrá velryba: kdo si hraje, nežije Věčné debaty, zda počítače dětem škodí, dostávají nyní v jednom konkrétním případě bohužel kladnou odpověď. Nejsou to ale bolavá záda nebo zničené oči. V počítačové hře Modrá velryba jde podle policie dětem o život. 13. 4. 2017, Redakce , 8 názorů

Dvě operace páteře teď lékaři zvládnou v jediné V Brně operují zlomeniny hrudní páteře unikátním způsobem. Miniinvazivní výkon snižuje rizika hojení ran, pooperační bolestivost i nebezpečí infekce. Celková doba hospitalizace se zkracuje až o polovinu. 13. 4. 2017, Redakce

Spalničky zkraje neurčí laik, a mnohdy ani lékař Epidemie spalniček v ČR šíří obavy. Chcete vědět, zda právě vy jste chráněni očkováním? Specialista na infekční onemocnění vyjmenovává, kdo je nechráněný a nedostatečně chráněný jedinec, jak se stanoví diagnóza spalniček a kdy je nutná hospitalizace. 13. 4. 2017, Lenka Krbcová , 82 názorů

Dříve byla všechna česká vejce bílá, dnes jsou k nesehnání. Proč? Kupovat zahraniční vajíčka je sázka do loterie, podporujte české chovatele a kupujte ta česká, prověřená, slyšíme od veterinářů. Jenže když chceme bílá vejce, tak není zrovna na výběr. V Česku jsou dnes, na rozdíl od dob socialismu, jen dva chovatelé bílých nosnic. 13. 4. 2017, Kateřina Čepelíková , 4 názory

Tibetští mniši čtou při špatném světle, a přesto dobře vidí. Proč my ne? Krátkozrakost se dnes rozmáhá jako epidemie. Přesný důvod není známý, ale ledacos naznačují data: nárůst případů myopie je raketový u lidí vyrůstajících ve městech, zatímco na venkově a v odlehlých oblastech jsou na tom nesrovnatelně lépe. 12. 4. 2017, Redakce , 5 názorů

5 nejčastějších chyb, které děláme při čištění zubů Víte, že aby zuby zůstaly zdravé, potřebují každodenní péči. Dbáte na pravidelnou ústní hygienu nejméně dvakrát denně. Zuby čistíte podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. A přesto to možná nestačí. Víte, jakých pěti největších chyb se dopouštíte možná i vy? 12. 4. 2017, Redakce

Porodní váha dítěte se dá ovlivnit Výživa je u nás dnes natolik kvalitní, že kromě kyseliny listové těhotná žena nepotřebuje nutně jiné výživové doplňky. „Bohatý přísun bílkovin a doplňků stravy může přispět k vyšší váze plodu,“ říká primář Martin Gregora. 12. 4. 2017, Veronika Řeháková , 3 názory

Zdravé tipy aneb když máte chuť mlsat Jste na dietě a máte obavu, že se musíte všech dobrot na dlouhý čas vzdát? Ne tak docela, mlsat totiž můžete zdravě a s minimem kalorií. 12. 4. 2017, Lenka Zelnitiusová

Šest tipů, jak vybírat zdravé potraviny Cvičíte hodiny v posilovně, ale vaše cílová váha je stále v nedohlednu? Možná chybujete už v samotném základu – ve výběru vhodných potravin. 11. 4. 2017, Susan Bowermanová , 11 názorů

Kitchen story: manželé v kuchyni chystají unikátní kuchařku Už tři roky spravují food blog Kitchen story, a přestože do jejich života výrazně zasáhla Crohnova choroba, tvorbu úspěšného blogu nevzdali, naopak povzbudilo je to k dalšímu kreativními tvoření i vydání první kuchařky. 11. 4. 2017, Kateřina Čepelíková

Beránek, nebo zajíc? Velikonoční stoly už zdobí zlatý déšť, vajíčka dětí za školy a tento týden přibude i domácí velikonoční beránek, nebo snad zajíc? Poradíme, která forma je ta nejlepší a se kterou bude pečení dřina. 11. 4. 2017, Kateřina Čepelíková , 2 názory

Jsem nula a mám depresi. Co s takovými pocity? Sudičky nejsou scenáristky. Náš život je dán jen z části, jedeme po kolejích položených našimi rodiči a okolím, ale můžeme hodit výhybku. Přerušit patologické myšlenkové vzorce a nahradit je pozitivními. 11. 4. 2017, Tomáš Novák , 5 názorů

Jak snadno vyfouknout vajíčko? Vyfouknout vajíčko pro školní tvoření nebo pro vlastní zdobení může být utrpení, hra nervů, nebo otázka několik málo vteřin. Poradíme, jak na vajíčko vyzrát, jak dostat bílek i žloutek z vajíčka pomocí jedné dírky. 10. 4. 2017, Redakce , 5 názorů

články 131 / 9 187
1 2 3 10 20 100 200
Přepnout na plnou verzi

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.