Hlavní navigace

5 kroků pro úsměv na celý život

18. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Pacienti zubních ordinací se dělí podle svého postoje k ústnímu zdraví na dvě skupiny. Jedni „za nic nemohou“. Druzí spoléhají sami na sebe.

Jedna skupina vidí příčiny svých dentálních potíží především ve vnějších vlivech (jako je dědičnost, nefungující zdravotní systém, politika, pojišťovny, lékaři atd.), o kterých tvrdí, že je nezná, anebo že je sama neumí a nemůže ovlivnit. Tito lidé hledají řešení svých problémů a nemocí hlavně v činnosti jiných lidí – zdravotníků, institucí, státu, zkrátka všude jinde, jen ne u sebe.

Druhá skupina dobře ví, že se v první řadě musí spolehnout na sebe, protože pro sebe může udělat to, co nikdo jiný. Výjimku samozřejmě tvoří skutečně postižení a vážně nemocní lidé, kteří se bez pomoci institucí, státu a odborníků neobejdou.

Světový den ústního zdraví
  • Připomíná se každý rok 20. března s cílem zvýšit povědomí o významu ústní hygieny, a podpořit tak zdraví ústní dutiny.
  • V březnu budou probíhat přednášky, promo akce, slevové akce a soutěže.
  • Aktuální přehled všech akcí, které se budou konat v rámci Světového dne ústního zdraví, najdete na webových stránkách www.sduz.cz.
Online soutěž
  • Na www.sduz.cz probíhá do 1. dubna fotografická online soutěž pro veřejnost. Výherci obdrží dárky od partnerů akce.

Co můžete udělat pro úsměv na celý život

Stejně jako budova, která má pevně stát a odolávat různým vlivům, musí mít i prevence zubního kazu a nemocí parodontu dobré základy. Ty jsou u dětí a jejich výchovy k ústní hygieně v rodinách, ve školkách, školách. Na takových základech pak mohou vyrůst potřebné denní návyky v péči o chrup a ústní dutinu po celý život.

Mezi základní pravidla prevence dentálních onemocnění patří

5 kroků pro úsměv na celý život:

Péče o chrup u malých dětí

S dítětem by rodiče měli poprvé navštívit zubního lékaře mezi půlrokem a rokem jeho života. Prevence zubního kazu je u malých dětí založena především na opatřeních ve výživě a v ústní hygieně. Za vznik návyku pravidelného mechanického čištění zubů jsou zodpovědní hlavně rodiče, u kterých musí dítě vidět, že si sami pravidelně čistí zuby, a kteří to musí dítě naučit tak, aby bylo postupně schopné provádět ústní hygienu správně a efektivně a aby porozumělo souvisejícím výživovým doporučením. Mezi ně patří především omezení konzumace cukrů. Dítě by mělo dostat večer po posledním jídle a vyčištění zubů už jen čistou pitnou vodu. Po uložení ke spánku totiž výrazně klesá produkce slin, které během dne umí účinně pomáhat s očišťováním zubů a do určité míry chrání proti zubnímu kazu.

Se zubní náhradou péče o zuby nekončí

Na pravidelné preventivní prohlídky by k zubnímu lékaři měli chodit i lidé, kteří nosí celkovou snímací náhradu. Jenom tak je možné včas objevit a léčit některé problémy jako například dráždění a otlaky ústní sliznice, mykotické ústní infekce nebo opotřebení náhrad, které potom neplní dobře svoji funkci. O snímatelné náhrady je třeba pravidelně pečovat podobně jako o vlastní zuby – umývat je a čistit, hlavně večer.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

MUDr. Ladislav Korábek, CSc., Stomatologická klinika 1. LF UK a VFN Praha

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).