Hlavní navigace

5 blivajzů roku 2013. Zvolte ten nej

Sdílet

Za poslední rok jsme se setkali s pěknou řádkou potravinových novátorství. Vyberte z těch nejzajímavějších, nejdivnějších a nejodpornějších Blivajz roku 2013.

Ohrnovali jsme nad nimi nos, oči obraceli v sloup a mnohokrát si při pohledu na ně ťukali na čelo. Ale jako všechno a všichni, i oni měli svůj tábor tleskajících příznivců. Řeč je o potravinových podivnostech uplynulého roku. Čím vším se věda, akční reportér, vědci či maminky na mateřské dovolené dokázali zapsat do našich myslí a vyvolat na sociálních sítích bouřlivé diskuze? Podívejte se a zvolte Blivajz roku 2013.

Vaření v myčce

I v 21. století stále existují domácnosti, kde si v kuchyni díky absenci plynu či přípojky na 380 V sporák nezapojíte. Alternativou býval dvouplotýnkový vařič, od letošního roku se další variantou stala myčka. Může za to Lisa Casali a její kuchařka Cooking in the dishwasher, která se dobře prodává v Itálii i Anglii. Novodobý eintopf se zjevně ujal, kdo by nechtěl uvařit večeři a umýt nádobí z předešlého dne, to všechno v jeden čas, na jednom místě?

Ve vaření v myčce nám Lisa ochotně pomůže jak na internetu, ve svých výukových videích, tak i ve své knize. K vaření bez sporáku potřebujete myčku, která má program na 75 °C a vakuové sáčky nebo zavařovací sklenice s gumičkou. Díky této izolaci se prý nemusíme bát kontaminace jídla mycími tabletami nebo špinavým nádobím. Jídlo nasypete do sáčku, zalijete olejem, okořeníte a s pomocí odsávačky odsajete vzduch. Vložíte do myčky a – voilà, máme tu nedělní oběd jak vystřižený ze žurnálu.

A abychom nezapomněli, když už budete v myčce na nádobí vařit a špinavé nádobí mýt, můžete tam údajně rovnou jedním vrzem zavařit i okurky.

Knedlíky z Mimibazaru

Polotovary knedlíků jsou jako dech, ale často hodně nevábný. Drobí se, vejce aby člověk pohledal, o housce nemluvě. I takovou hrůzu za deset korun ale můžete ještě vylepšit, nakrájejte je na plátky a přelijte směsí rozmixovaných jahod a smetany s cukrem. Aby to mělo barvu, kolečka s růžovou polevou dobarvětě rozpuštěným máslem, tak jako maminky z Mimibazaru. Co by pro své děti neudělaly, když jim to šmakuje. A kdo by se patlal se skutečným jahodovým knedlíkem…

A kdyby se nad sladkými knedlíky šklíbily, dejte jim je na slano. Na plátek knedlíku namažete hořčici nebo kečup, přidejte salám Junior a tvrdý sýr. Navrch přiložte druhé kolečko knedlíku a všechno obalte v trojobalu. Pak už stačí jen osmažit z obou stran. Po sedmi hladových dnech a poslepu, to zbodne každý…

A do třetice – pokud pořád ta polotovarová dobrota zbývá, a k tomu jsou v lednici jiné lákavé zbytky, nakydejte to všechno na sebe, upečte – a máte knedlíkovou pizzu.

Tyhle recepty sice nejsou novinkou tohoto roku, ale pro svoji neutuchající popularitu a jakožto zdroj stále čerstvé inspirace pro další šmakulády si vysloužily i letošní nominaci.

K tématu: Pekelná česká kuchyně: hlavně že je toho hodně, rychle a levně

Předvařená vejce

Třetím želízkem v ohni naší pekelné kuchyně jsou Dippi Egg – předvařená vajíčka, která se od letošního září prodávají v Anglii. Britové jak známo vajíčkům holdují za časného ranního kuropění a zřejmě tak chtěli činit i v době obědové pauzy bez přítomnosti sporáku, proto jim výrobce vyšel vstříc. Vejce Dippy Egg je jedno pasterizované, částečně vařené vejce, které pořídíte v kelímku o málo větším, než je ten na jogurty. Do něj nalijete horkou vodu a po pěti minutách se můžete těšit z vajíčka na měkko. S vlastními vejci to nezkoušejte, nebude to fungovat; ta britská jsou totiž pasterizovaná a částečně vařená. A také výrazně dražší, jedno Dippi Egg vyjde na cca 45 Kč.

K tématu: Laik se diví, slepice žasne: předvařené vejce stačí zalít vodou

Umělé maso

Chutná prý jako kus umleté krávy, ale loukou nikdy neproběhlo. Umělé maso totiž letos vzniklo na Petriho miskách pod rukama nizozemských vědců. Hamburger byl vytvořen z kmenových buněk krávy, které v laboratoři rostly tři měsíce. Syntetický hamburger dle dostupných informací údajně neobsahoval tuk a další standardní složky masných výrobků, neboť byl vytvořen pouze z jednoho druhu původní buňky. Nicméně šlo prý o živočišný protein, po jehož požití prý v těle konzumenta zafunguje „stejný pocit jako u normálního hamburgeru.“ Umělá sladidla, umělý med, umělé maso… co bude dál?

K tématu: Umělý hamburger způsobí rozvojovému světu ještě větší potíže

Kuřecí kůžičky

Jako potravinový inspektor se probíral shnilým ovocem a zeleninou v českých hypermarketech. Bez bázně a hany hájil práva spotřebitele na kvalitní potraviny, teď oblékl zástěru a začal v hlavní televizní relaci vařit „Levně a chutně“. Jeho plněné kuřecí kůžičky a kuřecí chipsy se sýrem a pomerančem se nevyhnuly nikomu. „Kůžičky se můžou na první pohled zdát jako podřadná surovina, ale na ten druhý je to pro mnoho z nás vlastně to nejlepší, na co se těšíme z pečenýho kuřátka. Ano, je trochu bizarní si je jít koupit za 5 korun kilo, ale proč ne? Já to vyzkoušel a chutnalo mi to. Neříkám, že si to budu vařit v neděli k obědu, ale řada mých známých, kamarádů to zkusilo a potvrdili, že to je fajn a zajímavý experiment,“ řekl nám Ladislav Hruška. A jako takový má své místo v naší sbírce.

Rozhovor: Řetězce nám posílají úplatky, říká potravinový inspektor 

Pět adeptů na vítěze znáte, hlasujte tedy pro svého favorita v anketě Blivajz roku 2013. V diskuzi pod článkem pak můžete přidat své vlastní tipy na potraviny či jejich úpravu, které vám nedávají spát a zasloužily by si taky nějaký pěkný titul.

Zvolte blivajz roku 2013

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).