Hlavní navigace

15 způsobů, jak využít med pro zdraví

15. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Říká se, že „sklenice včelího medu – půl lékárny doma“. Není to nadsázka, stačí vědět, kdy a jak med použít. Med je oblíbený v lidovém léčitelství a ani prášky ho nepřekonají.

Med se stal populární počátkem minulého století. Lékaři dokázali, že toto přírodní antibiotikum může organismus zbavit dokonce zlatého stafylokoka, odolného proti syntetickým antibiotikům. Má i protizánětlivý účinek a posilující vlastnosti.

Dnes už víme, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.


Autor: Isifa.cz

Med se již tradičně používá v lidovém léčitelství

Med má velmi dobrý vliv i na ledviny, močové cesty a měchýř, urychluje filtraci tekutin, zabraňuje tvorbě otoků, písku a kamenů, jakož i ukládání těžkých kovů v organismu. Med působí dobře na deprese a snižuje škodlivé působení kávy, cigaret a alkoholu na lidský organismus. Měli by ho užívat dospělí i děti. Je doporučen především lidem, kterým věkem slábne srdeční sval a ve větší či menší míře se modifikuje.

Lidé, kteří jsou alergičtí, mají různé problémy s cévami a diabetici by se však neměli medem léčit.

Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med – to je přírodní čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů. Dnes si ho může dopřát každý.

Speciál: CHYTRÝ NÁKUP: jak poznat kvalitní med

Med v lidovém léčitelství: 15 vyzkoušených rad a doporučení

1. Při rekonvalescenci po různých onemocněních

Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Přidávejte med do mléka.

2. Záněty horních cest dýchacích

Med pomůže, podaný v teplém mléce nebo čaji s citronem, proti infekci.

3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku

Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užívejte 1 lžíci denně.

4. Nespavost

Před spaním si dejte kávovou lžičku medu. Večeřet by se mělo již v 17 hodin.

5. Onemocnění jater a žlučníku

Med usnadňuje léčení ovocnými cukry. Při zánětu žlučníku může pravidelným užíváním medu dojít k uklidnění.

6. Žloutenka

Doporučuje se užívat denně med, případně ho míchat s ovocnými šťávami a vodou.

7. Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu)

Doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Denně dávat do mléka nebo čaje 2 ořechy a lžíci medu. Při chudokrevnosti má velmi dobré výsledky.

8. Přecitlivělé nervy

Nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.

9. Pálení žáhy

Med se užívá namísto jedlé sody.

10. Při zácpě

Před spaním si dejte kávovou lžičku medu – upravuje stolici.

11. Při cukrovce

Neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.

12. Poruchy trávení a plynatost

Med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.

13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu

Med obsahuje enzymy, kterépodporují trávení.Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.

14. V těhotenství

Ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane látky potřebné ke zdárnému vývoji.

15. Novorozeňata a starší děti

Je vhodné sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné. Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

K tématu: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Pravidelná konzumace meduje důležitá v předcházení různým onemocněním. Ve spotřebě medu máme co dohánět. Nejen v Evropě. Japonci se dožívají nejvyššího průměrného věku na světě. A v Japonsku se také spotřebuje nejvíce medu na hlavu.

Med je vzácně vyvážený přírodní produkt. Je to velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě. Med je čistý přírodní produkt a účinný tradiční lidový lék. Odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost lidského organizmu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nutriční specialistka, vystudovala Technologii potravin a Marketing a inovace v potravinářském průmyslu. Absolvovala řadu odborných seminářů. Publikuje, přednáší, pořádá akce pro laiky i odborníky a jako hobby provozuje farmářský obchod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).