Hlavní navigace

10× o chřestu: Zelený, bílý, nebo fialový chřest?

12. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Rohlík.cz
V Čechách nejčastější je zřejmě příprava zeleného chřestu. Právě teď je jeho sezóna. Čerstvý chřest využijeme na vaření, ale máme pro vás i léčebné recepty.

Chřestová sezóna je v plném proudu. Nejcennější je chřest čerstvý, který se rychle dostane z pole k zákazníkovi. Proto si online obchod s potravinami Rohlík.cz pořídil vlastní chřestové pole a sází na rychlé doručení, které zaručí lahodnou a sladkou chuť této zeleniny. Do budoucna plánuje i jahodové pole a další podobné projekty, které jsou na českém trhu unikátní.

Nyní je na Rohlík.cz sezóna zeleného chřestu, který se pěstuje na světle, takže díky fotosyntéze jeho výhonky vytvářejí chlorofyl. Ten zelenině dává typickou zelenou barvu. „Sklizeň zeleného chřestu probíhá tak, že se výhonky ostrým nožem odřezávají nad povrchem země. Ve srovnání s bílým chřestem má vyšší hladinu vitamínů a minerálů. Mladé výhonky zeleného chřestu navíc není potřeba loupat, stačí je jen omýt a odlomit dřevnaté konce stonků,“ popisují v Rohlík.cz, kde také připravili další chřestové zajímavosti:

10 zajímavostí o chřestu

1. Československo – chřestová velmoc

Československo bylo kdysi chřestovou velmocí a chřest se od nás vyvážel do celého světa. Během totality jeho sláva upadala a získal neprávem reputaci buržoazní pochoutky. Dnes se naštěstí úspěšně vrací do našich restaurací a kuchyní a také na česká pole.

2. Jinde asparagus, u nás chřest

Dokladem postavení českého chřestu je i jeho název. Ostatní evropské země vycházejí při jeho označení z řeckého slova asparagos (anglicky asparagus, francouzsky asperges, německy der Spargel…). Chřest je původní staročeské slovo a písemné zmínky o něm pocházejí už z dob Karla IV.

3. Tisíce let starý

Nejstarší doklady o pěstování chřestu pocházejí z roku 3000 před naším letopočtem.

4. Nejen dobrý, ale i velmi zdravý

Chřest si slávu zaslouží právem, je totiž lidskému tělu velmi prospěšný. Obsahuje látky snižující riziko rakoviny a srdečního onemocnění, reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol a podporuje trávení. A ještě má jeden příjemný benefit, kterým jsou afrodiziakální účinky.

5. Nejvyšší kvalita roste v Polabí

Aby byl chřest skutečně delikátní pochoutkou, vyžaduje jeho pěstování lehké písčité půdy. Ty se nacházejí například v Polabské nížině na Mělnicku. Díky tomu a vhodným klimatickým podmínkám roste v Čechách chřest té nejvyšší kvality.

Galerie: Jak se pěstuje český chřest a co se s ním děje, než dorazí k zákazníkovi

6. Je libo bílý, zelený, nebo fialový chřest?

Rozdíl je v pěstování, bílý chřest je měsíc před sklizní přikryt zeminou nebo černou fólií. Zelený chřest se pěstuje na světle a díky fotosyntéze získá svoji barvu a také trochu jiné vlastnosti. U nás není tolik rozšířený fialový chřest, který se pěstuje v zahraničí. Existuje i fialovo-zelená varianta chřestu.

7. Sklizeň chce fortel

Sklízení chřestu není žádná legrace, sklízí se totiž ručně na poli a vyžaduje to velkou trpělivost a pečlivost.

8. Rychlá cesta k zákazníkovi

Po sklizení by se měl chřest zchladit a pak okamžitě doručit k zákazníkovi. Aby si chřest udržel všechny své vlastnosti a benefity, měl by se k zákazníkovi dostat do 24 až 36 hodin od chvíle, kdy byl sklizen na poli.

9. Hlavu vzhůru! To platí i u chřestu

Pokud budete chřest vařit, pak jej svažte k sobě a vařte jej hlavičkami nahoru. Hlavičky jsou měkčí a mohly by se rozvařit. Více se o přípravě chřestu dočtete v článku Chřest bez chyby.

10. Sezóna je jen pár týdnů

Sezóna chřestu trvá obvykle od poloviny dubna do konce června. Máte tedy ještě čas ochutnat skutečně čerstvý chřest a užít si všech jeho výhod včetně těch léčivých.

Recept na čaj z chřestu

  • Potřebujeme: 1 nasekaný výhon chřestu, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Chřest přelijeme vroucí vodou, vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme. Tento čaj popíjíme 2× denně po dobu 14 dní.

Detoxikační nápoj z chřestu

  • Potřebujeme: 3 výhonky chřestu, 2 mrkve, 1 červenou řepu, 1 brambor, 3 dl vlažné vody
  • Postup: Zeleninu smícháme a odšťavníme, k vylisované šťávě přidáme vlažnou vodu a hotový nápoj popíjíme 1× denně po dobu 10 dní.

Další recepty pro zdraví najdete v článku Léčivé účinky chřestu: využijte výhonky i kořen.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).