Hlavní navigace

Cena zubních kartáčků neodpovídá jejich kvalitě

Sdílet

 Autor: SXC
Máte doma kartáček se speciálně střiženými vlákny, který údajně vyčistí všechna zákoutí vašeho chrupu? Klasický typ s rovnými vlákny bohatě postačí. Nejdůležitější je stejně technika.

Zubní kartáček je základním a zároveň nejdůležitějším nástrojem v péči o chrup. Chemické prostředky (zubní pasty, gely, ústní vody) slouží pouze jako protiplakové doplňky ústní hygieny. Aby ale mohl kartáček dobře plnit svou funkci, musí splňovat jistá kritéria a jeho majitel jej také musí správným způsobem používat.

Čím dražší, tím lepší?


Autor: SXC

Který zubní kartáček je nejlepší? Na ceně nezáleží, říká hygienistka

Také si raději připlatíte za dražší výrobky s tím, že by měly být kvalitnější a tudíž lepší? A možná jste už párkrát zjistili, že ne vždy tato přímá úměra platí.

A jak je to se zubními kartáčky? Jana Necidová ze Stomatologického zařízení Brno se k dražším typům kartáčků nepřiklání: „Cena zubních kartáčků, které se vyskytují na našem trhu, mnohdy neodpovídá jejich kvalitě. Myslím, že na ceně nezáleží, důležité je, aby kartáček splňoval správná kritéria a mohl být používán k dané technice čištění zubů,“ říká dentální hygienistka.

První dochovaný záznam o tom, že člověk pečoval o své zuby, pochází z doby babylonské a je starý 3500 let. Babylóňané používali k očistě chrupu „žvýkací klacíky“ – dřevěné třísky, na konci roztřepené žvýkáním.

Zdroj: www.orbitklub.cz

Jakou tvrdost kartáčku vybrat?

Přestože je zubní kartáček poměrně jednoduchý výrobek, najdete mezi různými výrobci značné rozdíly ve tvaru, tvrdosti a designu. Narazíte na kartáčky měkké, střední, tvrdé a možná ještě na další varianty jednotlivých stupňů tvrdosti, resp. měkkosti.

Ale jakou tvrdost kartáčku vlastně zvolit? Protože je zubní plak měkký, není k jeho odstranění zapotřebí používat tvrdá vlákna. Jana Necidová radí: „Každý zubní kartáček by měl být měkký. To, že se na trhu objevují středně tvrdé až tvrdé zubní kartáčky, je pouze obchodním trikem určitých firem, jejichž cílem je především co nejvíce prodat. Každý člověk si musí uvědomit, že zuby si čistí prakticky celý život. Pokud používá tvrdé zubní kartáčky, ztenčuje si nejen zubní sklovinu, ale obnažuje i zubní krčky vlivem špatné techniky čištění a v neposlední řadě si také poškozuje dásně.“

Rovně zastřižený kartáček čistí nejlépe


Autor: SXC

Zubní kartáček bychom měli vyměnit alespoň 4× do roka

V dnešní době se nabízí nespočet druhů kartáčků s různě střiženými vlákny. Máte doma také nějaký takový kartáček, na který reklamy pějí samé superlativy? Pak zbystřete.

Hlavička zubního kartáčku by totiž měla mít rovně střižená, hustá a měkká vlákna. Rovně zastřižený kartáček danou plochu zubu vyčistí nejlépe.

„Dobrým příkladem je například smeták. Pokud budeme zametat rozsypanou mouku koštětem, uvidíme na podlaze „pruhy“. Pokud použijeme měkký, hustý smeták, krásně setřeme celou plochu a nenecháme ani jedno smítečko,“ vysvětluje Jana Necidová.

Láká vás elektrický zubní kartáček?

Na elektrickém zubním kartáčku nás zpravidla láká vidina snazšího čištění zubů. Ovšem bylo by chybou se domnívat, že elektrický kartáček udělá všechnu práci za nás. Sice nahradí jemný pohyb, ale jeho majitel jej musí správně přiložit a trpělivě počkat, až se zuby vyčistí. Čas tedy rozhodně neuspoříte a technika čištění je v zásadě stejná.

„Elektrické zubní kartáčky nepatří k mým oblíbencům. Ve své praxi je doporučuji pouze méně zručným pacientům. Myslím si, že zdravý člověk, pokud někdy navštívil dentální hygienistku, si dokáže skvěle vyčistit zuby klasickým zubním kartáčkem,“ říká k tomu Jana Necidová.

Pozor na příliš velký tlak při čištění

Neexistuje žádná přesná matematická či fyzikální hodnota, která by ukázala, jaký tlak na zubní kartáček při čištění zubů vyvíjet. Důležité je vždy myslet na to, že zuby si čistíme celý život, proto bychom nikdy neměli na žádnou zubní pomůcku vyvíjet příliš velký tlak.

„Své pacienty učím, aby si nejprve vyzkoušeli použít zubní kartáček na hřbetu ruky. Podle toho, jaký tlak jim je příjemný, používají ten samý při čištění zubů,“ podotýká dentální hygienistka.

Životnost zubního kartáčku

  • Pokud zubní kartáček používáme správně, měl by nám vydržet zhruba 3 měsíce.
  • Jestliže kartáček měníme častěji z důvodu „rozježených“ vláken, je to nejspíše proto, že na kartáček příliš tlačíme. 

Kartáček bychom měli měnit:

  • alespoň 4× do roka (při změně ročního období neměníme pouze svůj šatník, ale měníme také svůj kartáček)
  • po každé infekční nemoci (chřipka, angína…) – v hlavičce kartáčku zůstávají bakterie, které si můžeme stále přenášet

Samotný kartáček není všemocný, důležitá je hlavně technika

I kdybyste měli sebelepší kartáček, jestliže s ním nebudete umět zacházet, nedosáhnete požadovaného efektu.

„Nejdůležitější je umět kartáček správně používat. Existuje mnoho lidí, kteří si čistí zuby nevhodnými kartáčky, nicméně je správně používají a hygienu dutiny ústní mají v dobrém stavu,“ popisuje dentální hygienistka.

A nezapomeňte, že nejen vaše zuby, ale i kartáček vyžaduje „slušné“ zacházení. Například nemá rád, když je zavřený v těsném a neprodyšném obalu. Plastová krytka na kartáčku slouží pouze jako ochrana při cestování, ať už k lékaři, či na dovolenou. Je potřeba, aby kartáček po vyčištění zubů „dýchal“. „Pokud nasadíte krytku na vlhký kartáček, hrozí riziko vzniku plísní, které si můžete přenášet do úst a následně do celého těla,“ varuje Jana Necidová.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).