Hlavní navigace

Mnoho způsobů, jak využít citron: od suchých pat po hubnutí

Sdílet

 Autor: Pixabay.com / Comfreak
Že je citron zdrojem vitamínů, a obzvláště na podzim a v zimě bychom na něj neměli zapomínat, už víme všichni. Nemusíme jej však využívat jen jako doplněk k čaji. Dokáže třeba rozběhnout metabolismus, odstranit kuří oko nebo pigmentové skvrny.

Vyzrajte na suché a rozpraskané paty

Pokud hledáte přírodní metodu, díky které budou paty měkčí, jednou z možností je využít právě citron. Vtírání citronové šťávy změkčí rozpraskané paty, tvrdá místa na chodidlech, ale také třeba lokty.

Další možností je na půlku citronu nasypat jedlou sodu a přejíždět po kůži. Postup několikrát opakujte. Nakonec paty opláchněte vlažnou vodou, natřete krémem a nazujte si kosmetické ponožky.

Variant s citronem je více. Jiná rada říká rozkrojit citron na polovinu a vymačkat z něj šťávu (budete potřebovat jen citron s kůrou a dužninou). Na každou patu přiložte půlku citronu a nazujte ponožky, případně citron pod ponožkou zafixujte ještě náplastí. Asi po půlhodině odstraňte. Postup opakujte dle potřeby.

Tipy Věry Burešové


Hlavní výživová poradkyně Naturhouse
pro Českou republiku a Slovensko, www.naturhouse-cz.
V celosvětové síti dietetických center školí
a řídí v obou zemích více než sto poboček.

Citronová voda na hubnutí a rozběhnutí metabolismu

Každé ráno bychom měli začít teplým nápojem. Komu nevadí chuť mírně ohřáté vody s citronem, je toto ideální pro hydrataci, detoxikaci a nastartování metabolismu. „Sama jsem si na to chvíli zvykala, ale po týdnu mi to už ani nepřišlo a dnes si nedokážu představit začít den jinak.“ V průběhu celého dne bychom měli vypít alespoň 1,5 litru čisté vody. Pro obměnu chutí je vhodné nakapat pár kapek citronové šťávy a přidat třeba několik lístečků čerstvé máty.

Citronové kapky proti rýmě

Jedna babská rada říká, že v boji proti rýmě pomáhá nakapat si do nosu dvě až tři kapky citronové šťávy ráno a večer.

Citronová šťáva proti kašli a rýmě

Smíchejte šťávu z velkého citronu s 250 ml vlažné vody a oslaďte medem. Popíjejte tři šálky denně.

Citronem proti stařeckým skvrnám

Nejen stařecké či pigmentové skvrny, ale také usazeniny od nikotinu potírejte několikrát denně čerstvě ukrojeným plátkem citronu. Za několik dní začnou blednout a mizet.

Tipy Zuzany Komůrkové


Výživová poradkyně a lektorka kurzů zdravého vaření, spolumajitelka Studia Cesta ke změně, www.vyzivoukezmene.cz. Specializuje se na poradenství pro vegetariány a vegany, klienty s potravinovými intolerancemi i ty, kteří se rozhodnou pro radikální změnu životního stylu.

Citron je výborným pomocníkem při vaření hub

Nejenže jim dodá na svěžesti, ale pokud houby před tepelnou úpravou pokapete šťávou z citronu, zlepšíte jejich stravitelnost.

Citron jako odstraňovač zápachu v lednici

Stačí vložit do lednice talířek s kolečky citronu, které posypeme kuchyňskou solí.

Citron jako čistidlo na ruce

Pokud pracujete s potravinami, které barví, jako jsou borůvky, červená řepa, pomůže vám nehezké zabarvení odstranit na půlky rozkrojený citron. Přejíždějte jím po prstech a dlani jako kartáčkem na ruce. Poté opláchněte vodou a nakrémujte.

Citronová náplast na odstranění kuřího oka

V lékárně samozřejmě lze zakoupit spoustu přípravků na odstranění kuřích ok. Kdo chce, může vyzkoušet tuto babskou radu. Na noc na kuří oko přiložte kousek citronu a zafixujte náplastí. Postup opakujte, dokud kuří oko nezmizí.

Citronová voda na lupy či mastné vlasy

Na odstranění lupů vyzkoušejte vymačkanou šťávu z citronu, kterou smícháte s litrem vlažné vody a vmasírujete do pokožky hlavy. Po dvaceti minutách působení opláchněte.

Citronová šťáva reguluje tvorbu mazu. Při problémech s mastnými vlasy vymačkejte šťávu asi ze dvou citronů a vmasírujte do pokožky hlavy. Vlasy pročešte a po dvaceti minutách opláchněte.

 

Citron na mastnou pleť a akné

Citron má antibakteriální vlastnosti, má nízké pH, vysušuje a čistí pleť, proto dokáže ničit bakterie způsobující akné a zjemňovat jizvy po akné. Buď můžete použít čistou neředěnou šťávu z citronu, nebo ji smíchat s trochou vody a pomocí kosmetických tamponů aplikovat na problematickou pleť. Nakonec použijte hydratační krém.

Tipy Nikoly Hanyšové


Nutriční terapeutka, osobní trenérka, www.budveforme.cz. Vystudovala výživu na 3. lékařské fakultě UK, absolvovala trenérský kurz. Poradenské a trenérské činnosti se věnuje profesně od roku 2007, založila vlastní poradnu. Věnuje se i publikační činnosti a edukaci v oblasti zdravého životního stylu.

Citron snižuje glykemický index

Použijte citronovou šťávu jako doplněk k hlavnímu jídlu. Udělejte zálivku z citronové šťávy nebo si dopřejte sklenici vody s citronovou šťávou. Kyselé pH pomáhá snižovat glykemický index, tudíž se vám podaří snáze kontrolovat hladinu krevního cukru. Samozřejmě je důležitá i skladba samotného jídla, ale jako doplněk se citronová šťáva hodí.

Citron proti hnědnutí rozkrojených jablek

Využijte citronovou šťávu k zakápnutí nakrojeného ovoce, například jablek. Jablka po rozkrojení hnědnou v důsledku aktivace enzymů, díky citronové šťávě tento proces zpomalíte.

Citron při nedostatku železa

Citronová šťáva pomáhá vstřebávání železa z rostlinných zdrojů. Takže pokud trpíte nedostatkem železa, dopřejte si například salát z čerstvých paprik a doplňte zálivkou doplněnou o citronovou šťávu. Výborná je například citronovo-medová zálivka, kterou můžete ještě obohatit o bylinky, česnek apod.

Citron na zmírnění reakce po bodnutí hmyzem

Citronovou šťávou můžete potřít kůži po hmyzím štípnutí nebo včelím bodnutí, působí protizánětlivě a tlumí svědění.

Citron pro světlejší a pevnější nehty

Konečky prstů namočte na několik minut do citronové šťávy (někdy se uvádí zředit s trochou vody). Poté opláchněte čistou vodou a naneste hydratační krém na ruce. Při pravidelné aplikaci kúry jednou týdně nehty zesílí.

Test citronů: Zbavíme se omytím pesticidů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).