Hlavní navigace

Stane se discgolf hitem? Předpoklady k tomu má

6. 7. 2011

Sdílet

 Autor: www.kouty.cz
Discgolf – zábava mezi frisbee a golfem, u nás zatím poměrně neznámá. Nic nestojí a hrát ho můžete skoro všude. Létající talíř má doma kdekdo a kus volné plochy se najde taky všude.

Discgolf je v Česku relativně novou zábavou. Spojuje v sobě dva sporty: házení létajícím talířem neboli frisbee, a také golf.

Do češtiny bychom mohli discgolf překřtít na „talířovanou na cíl“. Hází se létajícím talířem na cíl, kterým je ve sportovní variantě speciální koš s železnými řetízky, jenž je umístěn na stojanu zhruba metr a půl nad zemí. V rekreační variantě může být tímto cílem prakticky cokoli – nejčastěji to bývají stromy, do kterých je potřeba se trefit. Ale zvolit lze třeba lavičky v parku, odpadkové koše, elektrické sloupy atd.

Co to má společného s golfem?

Jestliže jde o házení létajícím talířem, co je potom na této činnosti golfového? Především forma hry a její pravidla. Hrát discgolf neznamená házet jen tak zbůhdarma na strom. Discgolfové „kolo“ by mělo mít předem určený počet „jamek“, bývá to 9 nebo 18, stejně jako v golfu. Jamky mají délku obvykle 50-120 metrů a každá má svoji normu neboli par. Kratší jamky mají par 3, delší 4 i více. Hází se z výhoziště a jednotlivými hody se postupuje kupředu až k jamce-cíli.

Pokud někdo dokáže jamku zvládnout na jediný hod, dosáhl esa neboli hole-in-one. To ovšem vyžaduje značné mistrovství i kus štěstí. Ve většině případů zahraje hráč několik hodů, kterými se postupně blíží k cíli. Hází se pochopitelně vždy z místa, kde talíř skončil. Pravidla pro specifické situace - kdy například talíř zapluje do korun stromů - také odpovídají těm golfovým. V tomto případě hráč dostává hráč trestnou ránu.

Hřiště jsou už i u nás, ale jde to i bez nich

Discgolf vznikl jako většina moderních sportů v USA, kde je také dodnes nejvíce hřišť. Z celkového počtu asi šesti tisíc jich tu je polovina, přičemž na skoro 90 % se nic neplatí, vstup je volný. U nás vzniklo hřiště například teď v červnu na pražském Chodově, další najdete na západním okraji Prahy v Nučicích, areály jsou ještě na sjezdovkách v Koutech nad Desnou a ve Špindlerově Mlýně. V těchto případech jde o hřiště s předem danými odpališti a koši.

 

 

Obrovskou výhodou discgolfu je to, že k němu ale hřiště vlastně nepotřebujete. Stačí si zajít do parku, vybrat vhodné cíle – a začít házet. Na rozdíl od golfu, který vyžaduje velké hřiště, výbavu, zvládnutí techniky hry atd., discgolf je hrou technicky nenáročnou a finančně minimálně nákladnou. Potřebujete jen talíř a šikovné ruce. Pokud si ovšem chcete hru užít, musíte také chytře a zajímavě vybírat jamky. I v tomhle směru je princip převzatý z golfu, kde existují jamky lehké, těžké, s překážkami i různými možnostmi strategie.

Také v discgolfu proto existují jamky, které při riskantním a odvážném hodu mezi stromy umožní hráči dosáhnout dobrého výsledku; ovšem při nevydařeném ho vytrestají. Vytvořit kvalitní discgolfové hřiště není úplně jednoduché, chce to zkušenosti a dobrou znalost možností této hry. Ale zabere to relativně málo času, jen pár dnů.

Pokud byste se chtěli o této hře více informovat, tak můžete jak na českých stránkách www.discgolf.cz, nebo přes heslo ve Wikipedii „disc golf“. Na jeho konci je obsáhlý seznam důležitých webových discgolfových adres. A na YouTube zase najdete některé unikátní rány, kdy hráč v takřka nemožných situacích, v lese mezi stromy, dosáhl hole-in-one.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicista, pracoval v týdeníku Reflex a televizi Public, zajímá ho oblast kultury, historie, ale také turistika a minulost a současnost české krajiny. Věnuje se aktivně cyklistice a golfu a o obou sportovních činnostech píše (www.navzduchu.cz).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).