Hlavní navigace

Změna hlasu je jedním z příznaků rakoviny

17. 10. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Rakovina v ústech se objevuje hlavně po šedesátce. Nádory ústní dutiny tvoří pět procent případů všech zhoubných chorob. Nejde o „jednu rakovinu“, ale o několik onemocnění. Společné mají varovné příznaky, jako například bulku v ústech nebo potíže se žvýkáním, a důležitost prevence.

Pod pojmem rakovina dutiny ústní, jíž u nás trpí téměř sedm tisíc lidí, se skrývá řada různých onemocnění. Může se jednat o rakovinu ústní sliznice, ale i o rakovinu jazyka, mandlí, slinných žláz nebo hltanu. Onemocnění nemusí být vždy na první pohled viditelné, ale mezi varovné signály, že něco není v pořádku, mohou patřit například zvětšené uzliny na krku či nehojící se vřídek nebo strupy, případně krvácející místa na rtu nebo v ústech.

„Raná stadia onemocnění mohou někdy probíhat bez viditelných příznaků, později však pacient většinou zaznamená nehojící se vřed v ústech, i nebolestivý, mívá problémy s polykáním, hůře se mu mluví nebo se mu zvětší uzliny na krku. Důležitou roli proto hraje prevence,“ upozorňuje zubní lékař Adam Šíma.

Rizikové faktory a příznaky rakoviny dutiny ústní

Nádory ústní dutiny tvoří přibližně pět procent případů všech zhoubných onemocnění. Na jejich vzniku se významně podílí životní styl. Vyšší riziko onemocnění mají silní kuřáci; kouření se podílí na vzniku různých problémů v ústech, z nichž vznik nádoru je ten nejvážnější.

Mezi další faktory, které vznik rakoviny úst ovlivňují, patří i konzumace koncentrovaných alkoholických nápojů. Vhodné je nevystavovat se nadměrnému slunění, tedy ultrafialovému záření, a obezřetnost se doporučuje i v případě dřívějšího výskytu tohoto onemocnění v rodině. Rakovina dutiny ústní postihuje muže šestkrát častěji než ženy a objevuje se většinou po šedesátém roce věku.

Mezi hlavní varovné příznaky patří:

  • potíže se žvýkáním a polykáním jídla
  • nepříjemný pocit, že vám něco uvízlo v krku, nebo bolest v ústech
  • bílé nebo červené skvrny na dásních či jazyku
  • bulka, boulička zevnitř tváře nebo na jazyku
  • znecitlivění části úst
  • bolák uvnitř ústní dutiny, na dásni či rtu, který navíc při dotyku krvácí
  • otok čelisti
  • změna hlasu

Prevence je jednoduchá, rentgen ukáže i skryté potíže

Stejně jako u ostatních typů rakoviny hraje při léčbě klíčovou roli včasné odhalení nádoru. Jednoduchou, ale přitom nejúčinnější prevencí jsou pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky každých šest měsíců. Vedle chrupu totiž stomatolog během preventivní prohlídky prohlíží i ostatní oblasti úst. Jedině preventivní vyšetření dokáže rakovinu dutiny ústní odhalit včas, protože nemoc bývá v počátcích asymptomatická. Včasný záchyt podezřelých tkáňových struktur je přitom zcela klíčový. „Lepší je problémům předcházet, než je následně léčit, doporučuji proto pravidelné prohlídky u stomatologa jednou za půl roku. Vedle ústního screeningu slouží jako prevence také panoramatický rentgenový snímek, takzvaný ortopantomogram. Ten poskytuje celkový přehled o stavu chrupu, ale dokáže odhalit i cysty nebo nádory v kosti,“ vysvětluje Adam Šíma.

Již vzniklý nádor se léčí chirurgickým zásahem, pomocí radioterapie nebo chemoterapeutiky.

Odborná spolupráce:

MDDr. Adam Šíma

Zubní lékař

Působí na pražské Dentální klinice Jan Stuchlík.

Absolvent Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Během studia pomocný vědecký pracovník. Pravidelně připravuje překlady odborných článků pro české vydání prestižního odborného časopisu Quintessenz, jehož redakční rady je členem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).