Hlavní navigace

Zeleninové jogurty mají být hit

29. 11. 2016

Sdílet

 Autor: Ilustrační foto DepositPhotos
Přestože v Evropě vede v popularitě jahodový jogurt, a na tom se asi hned tak něco nezmění, v USA a Británii předvídají budoucnost jogurtům se zeleninou. A už je i prodávají.

Mohlo by se zdát, že v oblasti ochucených jogurtů bylo už vše objeveno. I když oblíbenou klasikou je stále jahodový jogurt, v chladicích pultech supermarketů se objevují i méně tradiční příchutě, jako například kokos, káva, fíky nebo opuncie. Je snad v této záplavě ovocných příchutí ještě něco, co by zkušeného zákazníka dokázalo překvapit? Je.

(Mimochodem, podle průzkumu je v evropských zemích nejoblíbenější příchutí u jogurtů jahoda, u nás je ale její odstup od dalších příchutí nejvýraznější. V České republice, Německu, Francii, Španělsku i Polsku zaujala první místo, další příchutě se již v jednotlivých zemích liší.)

Jak přimět děti jíst zeleninu

Dánská mlékárna Arla se v loňském roce prostřednictvím výzkumu rozhodla zjistit, jaký produkt by jejím zákazníkům mohl usnadnit život. Ukázalo se, že většinu rodičů trápí skutečnost, že jejich děti odmítají jíst zeleninu, a proto by ocenili produkt obsahující zeleninovou složku, který by zároveň chutnal dětským strávníkům.

Letos se proto Arla rozhodla na britský trh uvést jogurty, které kromě ovoce obsahují také zeleninu. Tato nová řada se nazývá Big Yogs Fruit & Veg Yogurts a skládá se ze čtyř netradičních příchutí: malina s červenou řepou, mango se sladkou bramborou, borůvka s dýní a jahoda s mrkví.

Lákavý vzhled i složení

Jogurty jsou určeny především dětem, což se odráží jak v hravém pojmenování jednotlivých příchutí (např. rošťácká malina a odvážná červená řepa), tak i v designu obalů, které jsou vždy doplněné o vtipnou slovní hříčku, jako je například hádanka: Proč je červená řepa (beetroot) dobrý tanečník? Protože drží rytmus (beat). 

Arla si kromě neotřelého nápadu také zaslouží pochvalu za složení samotných jogurtů. Ty kromě samotného mléka a ovocnozeleninové složky obsahují navíc už jenom hroznovou šťávu a kukuřičný škrob.

Jogurty nejsou nijak doslazovány. Jejich mírná sladkost pochází pouze z přidaného ovoce a zeleniny. Tato skutečnost se pozitivně odráží v nezvykle nízkém podílu sacharidů. Sto gramů tohoto jogurtu obsahuje pouze devět gramů sacharidů. Ostatní ovocné jogurty mají většinou ve sto gramech o polovinu větší množství sacharidů.

Pokud jde o samotnou chuť jogurtů, netradiční zelenina zde nepůsobí nijak rušivě. Chuť zeleniny zjemňuje přidané ovoce. Zelenina ale zároveň způsobuje to, že jogurty nejsou fádní a srovnatelné s ostatními výrobky ze stejné kategorie. Například borůvkový jogurt s dýní nechutná pouze po borůvkách, ale přidaná dýně mu dodává zajímavý dozvuk.

Světový trend a česká vlaštovka

I když zelenina v jogurtu působí velmi neobvykle, Arla není úplně první, kdo s tímto nápadem přišel. Například americká společnost Blue Hill v roce 2013 představila zeleninové jogurty s příchutí řepy, dýně, rajčat a mrkve a v loňském roce se na australském trhu objevily jogurty značky Yummia. V těchto jogurtech se stejně jako v případě Arly mísí ovoce se zeleninou: jablko s mrkví, jahoda s červenou řepou a skořice se sladkou bramborou. Zeleninové jogurty prý budou novým trendem na „food scéně“ roku 2017, předpovídá dokonce britský řetězec Waitrose, mimo jiné na základě úspěchu těchto výrobků v USA.

A jak je na tom Česká republika? I na našem trhu se v nedávné době objevil jogurt dochucený zeleninou. V roce 2011 společnost Madeta začala vyrábět řadu probiotických jogurtů Lipánek Baby určenou pro děti od jednoho roku. Jedním z výrobků v této řadě byl Lipánek s příchutí jablka a mrkve. Nyní už se však tento dětský jogurt nevyrábí a mluvčí společnosti Madeta Marta Faktorová se domnívá, že „i navzdory tomu, že čeští zákazníci rádi zkoušejí nové příchutě, jsou poměrně konzervativní a tak je otázkou, zda by si netradiční jogurty se zeleninou našly v České republice větší počet příznivců.“ Konkrétně Madeta se proto v budoucnu nechystá na trh uvést tento druh jogurtů. Uvidíme ale, zda zdravé a netradiční jogurty Arla neinspirují jiného českého výrobce a zda se jednou i v českých obchodech nedočkáme jogurtů s dýní nebo řepou.

Podívejte se, jaké ovoce se dává do jogurtů a proč se jahodový jogurt dobarvuje řepou:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).