Hlavní navigace

Zánět spojivek chce klidový režim

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Venku studený vítr a uvnitř přetopená suchá místnost – ideální podmínky pro zánět spojivek. Oči pak slzí, pálí a řežou, v horších případech i hnisají.

Jsou lidé, kteří to trápení nikdy nezažili, ale jsou tací, kterým stačí trocha ledového větru a už jim slzí a řežou oči a je jasné, že to skončí u očního lékaře. Dřív než tam vyrazíte, zkuste záchranu v podobě homeopatik.


Autor: Isifa.cz

Zánět spojivek vyžaduje dodržovat klidový režim po dobu nemoci 

Nejdřív je ale dobré vědět, co se v oku vlastně děje, když dostanete zánět spojivek. Spojivky jsou vlastně tenké blanky, které slouží jako ochrana oka před vlivy vnějšího prostředí. Zanítí se, pokud je napadne virová infekce – tedy když je tělo nějak oslabené, například chřipkou nebo nachlazením. Někomu, kdo na záněty spojivek trpí, však stačí jen trocha ledového větru nebo pobyt v suchém prostředí, pro což je právě teď v klimatizovaných teplých kancelářích ideální podhoubí, a oči hned pálí a řežou.

Obvykle se léčí výplachy borovou vodou nebo Ophtalmoseptonexem. Když to nestačí, je nutné nasadit antialergické léky nebo dokonce antibiotika, pokud jde o infekci bakteriálního původu. Pro oči platí klidový režim po dobu nemoci – tedy nenamáhat je televizí či prací na počítači ani očními čočkami a nemnout si je, aby se infekce nešířila.

O nemoci: Zánět spojivek

Jako první pomoc se však dají vyzkoušet právě homeopatika. Podle lékařky Hany Váňové platí na zánět spojivek, který se objeví náhle a je vyvolaný prudkým větrem nebo prochlazením na studeném vzduchu lék Aconitum Napellus o síle 9 CH. „Užívá se pět granulí každou hodinu, s postupujícím zlepšením očí můžeme lék vysazovat,“ popisuje. Tento lék pomůže také tehdy, když je zánět spojivek spojený se světloplachostí. Člověka prostě bodá i světlo.

Když už z očí teče hnis…

Těm, co oči už hojně slzí, jsou zarudlé, a člověk má kromě pálení pocit, jako by v oku bylo nějaké cizí těleso, které tam nepatří, by měl pomoci lék Euphrasia officinalis. Užívá se buď o síle 5 CH nebo v případě už vážnějších potíží silnější 9 CH a to každou hodinu pět granulí. Se zlepšováním nemoci postupně vysazujeme. „Pokud je bolest intenzivní a tepavého charakteru, pomáhá Belladonna o síle 9 CH, opět pět granulí co hodinu,“ radí Hana Váňová.

Ti nešťastníci, kteří mají svědivý otok kolem očí, a bodavé bolesti, jež zmírňují studené obklady, těm by měl pomoci lék Apis Mellifica o síle 15 CH. Podle lékařky Hany Váňové se opět bere co hodinu pět bobulek až do zmírnění potíží.

Když už se zánět rozvine do podoby hnisavého výtoku, zkuste nasadit ráno a večer pět granulí léku Hepar Sulfur Calcareum o síle buď 15 CH nebo 30 CH (to když je problém opravdu vážný). Na víčka slepená hnisem, se žlutozeleným hnisavým výtokem z očí, zabírá Mercurius solubilis o síle 9 CH nebo 15 CH. „Bere se pět granulí třikrát až čtyřikrát denně, se zlepšením postupně vysazovat,“ radí Hana Váňová.

Zásady první pomoci: Zánět spojivek

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).