Hlavní navigace

Chcete hrát perfektně squash? Najměte si trenéra

27. 10. 2009

Sdílet

ROZHOVOR – Squashová sezóna právě začíná. Už vás někdy napadlo najmout si trenéra? Co všechno vás naučí a jak moc se vám prodraží běhat po kurtu s profesionálem? Squash mohou hrát i vaše děti. Co ale čekat od squashové školy? Zpovídala jsem trenéra squashe Petra Fajkoše.

Petr Fajkoš začínal, tak jako většina squashistů, s tenisem. Trefování se do malého míčku si však oblíbil natolik, že přesedlal na squash, a teď jej více než deset let trénuje. Po kurtu běhá s dospělými hráči, které učí základy hry, nebo jim pomáhá zdokonalovat se v technice. V pražském Squashparku Cibulka učí ve squashové škole i malé děti. Podle počtu zájemců je squash hra, která má budoucnost.

squash

Squash je poměrně populární v zahraničí. Jak moc si tento sport oblíbili Češi?

Největší boom již Českou republiku minul. Bylo to zhruba před čtyřmi lety, kdy byly kurty narvané k prasknutí. Squash hrál tenkrát kdekdo. Zájem se pak ustálil na hráčích, kteří dodnes docházejí na kurty pravidelně. Nicméně je jich poměrně dost, zvláště ve squashové sezóně, která právě začíná.

Čím si squash získal popularitu?

Hráči, kteří jsou na stejně nízké úrovni, si přesto mohou dobře zahrát a vypotit se, čímž se vlastně splní sportovní účel. Například oproti tenisu, kdy se zpočátku hraje méně a více běhá pro míčky. Popularitu si squash jistě získal tím, že se jedná o rychlou hru, při které dochází ke slušnému výdeji energie za poměrně krátkou dobu. To je výhodné pro lidi, kteří mají málo času. Navíc se dá hrát za každého počasí. Venku může sněžit nebo pršet a vy se stejně potíte na kurtu.

Říkáte, že je squash rychlá hra, komu byste jej naopak nedoporučoval?

Při squashi neustále měníte směr pohybu. Také prudce brzdíte, nebo se rozebíháte. Je tedy dost náročný na kolena. Pokud má někdo potíže s klouby, určitě bych mu squash nedoporučoval. Problémy se objeví například i u dětí, které rychle vyrostou. Musejí si pak dát třeba rok pauzu. Squash není vhodný rovněž pro lidi, kteří mají problémy se srdcem.

Čtěte více: Nepodceňujte prohlídky u sportovního lékaře. Mohli byste zemřít

Hraje se na poměrně malém prostoru. Rána míčku je dost prudká. Je to vůbec bezpečný sport?

Fakt je, že se lidé často neumějí po kurtu pohybovat. Většinou nevědí, že podle pravidel nesmějí hrát míček ve chvíli, kdy mohou ohrozit protihráče. To znamená, že nehraji v bezprostřední blízkosti protihráče. Rána raketou není nic příjemného a míček dokáže létat po kurtu opravdu velice rychle. Když se trefí některému z hráčů třeba do oka, může mít doživotní potíže. Rozhodně jim vždy doporučuji chránit si oči sportovními brýlemi. U juniorů jsou brýle na zápasy dokonce povinné.

Jako trenér squashe mi jistě můžete říci, jaké chyby děláme my, amatéři, nejčastěji.

Především sem patří špatné držení rakety nebo hraní volným zápěstím. Více než ve špatné  technice, vidím problém v tom, že lidé většinou přiběhnou na kurt, ani se nerozcvičí nebo se rozcvičí špatně a hned jdou hrát. Dochází pak ke zraněním – například k natažení svalu nebo dokonce k přetržení achillovky. 

squash

Jak se tedy máme správně rozcvičit?

Ve většině squashcenter je posilovna. Doporučuji alespoň pět minut na nějakém kardio stroji, například na spinningu. Pokud posilovna není, proběhněte se po kurtu, zaskákejte si a podobně. Svaly musejí být zahřáté a pořádně rozcvičené. Teprve pak můžete začít hrát. 

Čtěte téma: Vybíráme funkční prádlo: Syntetika nebo ovčí vlna

Kromě trénování dospělých nadšenců vedete i školu pro malé hráče. V kolika letech je vhodné se squashem začít?

Je to asi stejné jako s každým jiným sportem. Hrát se začíná okolo sedmi, osmi let. Ideální je, když má dítě za sebou nějakou sportovní průpravu, například atletickou nebo gymnastickou, kde ho naučili trochu ovládat tělo.

Jak vypadají první tréninky? Například tenis bývá zpočátku dost nudný…

Squash s malými dětmi vedeme formou hry. Základem je, aby je to bavilo. První tréninky jsou zaměřené především na celkový rozvoj pohybových schopností, koordinaci pohybů a obecně pohybu po kurtu. Dítě v tomto věku navíc neudrží dlouho pozornost. Třebaže jsou i výjimky. Teď mám například šestiletého chlapce, který je pro squashe pořádně zapálený a člověk ho skoro nedostane z kurtu.

Vejde se na kurt více dětí, nebo vždy trénujete jeden na jednoho?  

Ze začátku mám na kurtu více dětí. Dají se pak dělat různá cvičení a je to pro ně zábavnější. Vejdou se na něj zhruba čtyři děti, ale já se snažím mít maximálně tři. Pochopitelně starším hráčům se již věnujeme individuálně.

Každý sport vyžaduje i doplňková cvičení. Zaměřujete se ve squashové škole i na kondici žáků?

Pochopitelně, že bez fyzické kondice hrát squash nejde. Máme tady travnaté fotbalové hřiště, na které chodíme s dětmi běhat. Junioři mají tréninky doplněné o posilovnu.

squash

Pokud chceme, aby bylo dítě úspěšné, jak často by mělo trénovat?

Nejlepší je, když se dítě objeví na kurtu alespoň jednou denně. Pochopitelně je to časově dost náročné a leckdy se to těžko stíhá se školou. Ze zkušenosti mohu říci, že je třeba trénovat minimálně třikrát týdně. Squash navíc není sport, kterým se vydělávají velké peníze, tak jako například tenis nebo fotbal. Tlak ze strany rodičů tudíž není tak velký.

Když už jsme u těch peněz, je squash drahý sport? Kolik si mají rodiče připravit, pokud chtějí mít doma úspěšného squashistu?

Sezóna tréninků je přizpůsobena školnímu roku, má tedy deset měsíců. Trenér a pronájem kurtu přijde rodiče minimálně na osm tisíc korun za rok. Když pak dítě povyroste a hraje individuálně s trenérem, cena je vyšší.

Čtěte rozhovor s tenisovým trenérem: Kolik stojí výchova šampiona

Pak ještě musíme připočítat cenu za rakety, boty…

Přesně tak. Z bot děti většinou rychle vyrostou a u raket záleží na tom, jak se k ní chovají. Pokud je dítě vzteklé a mlátí s ní o zem nebo o stěnu, tak mu dlouho nevydrží.

Jak dlouho vydrží raketa vám?

To také záleží na tom, jak moc jsem vzteklý (říká s úsměvem). Nicméně jen pravidelnou hrou opotřebuji tři až čtyři rakety do roka. S botami je to horší, mám je tak na dva až tři měsíce. 

Foto: Ivana Dvorská

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).