Hlavní navigace

Za vitamíny utrácíme čím dál víc peněz

28. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Říká se, že v Americe teče do záchodu nejdražší moč na světě. To proto, že právě v USA polykají lidé nejvíc potravinových doplňků. A Češi se co do vitaminů Západu přibližují.

Životní styl Čechů se v různých způsobech chování čím dál častěji přibližuje lidem ze západní Evropy. Jedním z nich je trend zvyšujících se investic do zdraví. Přesněji: do pilulek, které nejsou lékem, ale jsou to vitaminy, tablety na hubnutí, zvětšení prsou, růst vlasů, svalů, pro lepší mozek, pleť či krev… A přestože je krize a například na jídle Češi už začali výrazně šetřit, do tablet na zdraví a krásu investujeme stále víc.

Dokazují to statistiky. Již dva roky po sobě trh v Česku s doplňky stravy roste. Vyplývá to ze studie IMS Health, která data o spotřebě léků a potravinových doplňků sbírá a také z poznatků České asociace pro speciální potraviny. Od prosince 2010 do konce listopadu loňského roku utratili Češi v lékárnách téměř 4,7 miliardy Kč za doplňky stravy. Před dvěma lety za stejné období to byly 4 miliardy a 352 milionů korun.

Nejvíc letí probiotika

Největší zájem spotřebitelů je již několik let po sobě o probiotické přípravky, tedy ty, které mají v břiše a ve střevech napravovat, co jsme si sami špatnou stravou nebo třeba agresivní léčbou sami způsobili. Na druhém místě jsou preparáty s obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin, které se staly součástí jídelníčku velké části populace. Ty zase mají pomáhat mozku, aby lépe fungoval.

Naopak klesající spotřebu vykazují multivitaminové doplňky stravy pro dospělé, tedy právě to, proč se o Američanech říká, že mají nejdražší moč na světě. Odborníci totiž soudí, že většina těchto vitaminů jen bez užitku projde tělem a vyloučí se ven močí.

„Trend v užívání doplňků stravy je v České republice čím dál tím více podobný vyspělým trhům. Je to způsobeno novým životním stylem,“ říká výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny Bohumil Hlavatý a dodává: „Základem zdravého životního stylu je vyvážená strava a pravidelný pohyb, na které bychom neměli zapomínat. Bohužel toho spousta z nás není schopna vždy dostát. Díky moderním výrobním procesům ale můžeme část tělu prospěšných látek dodat prostřednictvím doplňků stravy a právě to si začíná uvědomovat také čím dál tím více Čechů.“ 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).