Hlavní navigace

Z čeho se vyrábí olej v Číně? Ze splašků!

14. 9. 2011

Sdílet

 Autor: veryvietnam.com
Nevalná pověst čínských produktů dostala další citelný zásah. Tamní úřady zadržely 32 lidí, kteří prodávali tuny stolního oleje vyráběného ze splašků. Nabírali je ze stok před restauracemi.

O nejnovějším skandálu týkajícím se nekvalitních potravin informovalo včera čínské ministerstvo veřejné bezpečnosti. Policisté při zátahu na zmíněné „výrobce oleje“ zabavili více než sto tun „splaškového oleje“, informuje agentura ČTK.

„Pod záminkou, že budou tento olej využívat jako biopalivo, nakupovali podezřelí od roku 2009 použitý olej v provinciích Če-ťiang, S'-čchuan a Kuej-čou, aby ho následně přeměnili ve stolní olej a dali na trh,“ napsalo ve svém prohlášení čínské ministerstvo.

V podezření je deset procent veškerého oleje v Číně

Podle informací agentury AFP se podle některých odhadů každoročně v Číně spotřebují dva až tři miliony tun falešného stolního oleje, což představuje deset procent veškerého oleje konzumovaného na čínském území. Pozornost k těmto praktikám přitáhly záběry publikované v posledním roce na internetu, na nichž jsou vidět lidé, kteří odčerpávají olej ze stok v blízkosti restaurací. Ministerstvo veřejné bezpečnosti na základě informací získaných v březnu zahájilo čtyřměsíční vyšetřování.

„Tento případ po složitém vyšetřovacím procesu... nejen zasáhl řetězec zločinných producentů splaškového oleje, ale také odhalil skryté detaily nehorázné chamtivosti předpokládaných pachatelů při výrobě jedovatého a škodlivého stolního oleje,“ konstatovala k případu policie ve svém prohlášení. 

Za jedovaté potraviny vězení i trest smrti

Skandály se v uplynulých letech nevyhnuly ani dalším čínským potravinám. Od července čínské soudy odsoudily nejméně desítku lidí k trestům vězení a v jednom případě dokonce i smrti za jejich roli při produkci a prodeji vepřového masa s příměsí jedovatých chemikálií, píše ČTK.

Nejznámější případ se týká kontaminovaného kojeneckého mléka, do něhož výrobci přidávali melamin, aby se zdálo, že je mléko bohaté na proteiny. Chemikálie způsobila v roce 2008 smrt šesti dětí a onemocnění dalších tří set tisíc dětí. Následně bylo staženo z pultů po celém světě množství čínských produktů a pověst Číny byla znatelně poškozena.

Potíže s nebezpečností potravin zažívá Čína už dlouhá léta, vedle úmyslných případů vznikají problémy i při náhodné kontaminaci, nedodržováním hygienických norem a nedostatečnou kontrolou kvality příslušnými orgány. Jen v minulém týdnu například na 300 žáků čínských základních a středních škol onemocnělo po požití kontaminované potravy nebo vody ve školních jídelnách.

V první polovině letošního roku čínský inspekční úřad uzavřel skoro polovinu z 1176 mlékáren v zemi, aby očistil jméno čínského mlékárenského průmyslu. V srpnu bylo v Číně zatčeno na dva tisíce lidí a uzavřeno téměř pět tisíc podniků při sérii razií, které tamní úřady provedly v souvislosti s nebezpečnými potravinami. Kontroloři v rámci kampaně, jejímž cílem je zbavit čínský trh takových "lahůdek", jako je maso svítící ve tmě, prověřili šest milionů firem. Řadu ilegálních podniků policie rovnou zlikvidovala. Podle komise pro bezpečnost potravin má kampaň nadále pokračovat.

Potíže s nežádoucími látkami nemá navíc Čína jen v oblasti stravování. V srpnu byly například zjištěny jedovaté látky také v oblečení světových značek vyráběném v Asii. Přítomnost jedovatých chemikálií, které mohou výrazně poškodit lidské zdraví, byla odhalena v textilních výrobcích řady předních světových výrobců oděvů a obuvi, a to především u výrobků z Číny, ale také Vietnamu, Malajsie a Filipín. Ve dvou třetinách oblečení se potvrdila přítomnost ethoxylátů nonylfenolů. Tyto látky jsou používány jako čisticí prostředky v průmyslových procesech i při výrobě přírodních a syntetických textilií. V odpadním potrubí se rozkládají na nonylfenoly, velmi toxické substance. Tyto látky mohou proniknout do potravního řetězce a kumulovat se v živém organismu, kde mohou narušit jeho plodnost, poškodit jeho reprodukční orgány a nakonec i růst, uvedla ČTK.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).