Hlavní navigace

Využijte momentálních slev na očkování, vyplatí se to

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kromě povinného očkování existuje řada očkovacích látek, jimiž sebe nebo své děti můžeme nechat naočkovat. Na rozdíl od povinného očkování za ně zaplatíte. Kolik a kdy to má smysl?

Ne všechna očkování jsou nutná, ale rozhodně alespoň nad některými z těch nepovinných se vyplatí přemýšlet. Máte-li například chalupu na Šumavě, kde se tradičně vyskytuje hodně klíšťat, je lepší jezdit sem s jistotou, že jste očkováni proti klíšťové encefalitidě. Pokud se totiž na dítě či dospělého přisaje infikované klíště, vždycky to zanechá trvalé následky na zdraví – pokud máte to štěstí, že to přežijete.

Loni se touto nemocí nakazilo 589 lidí a 3 zemřeli. V Česku je přitom očkováno jen 16 procent obyvatel, zatímco sousední Rakušané, kteří mají stejný počet nakažených klíšťat jako my, jsou z 90 procent očkováni. Očkovat se přitom stále ještě můžete, i když sezóna klíšťat už začala. A očkování je vhodné pro dospělé i děti.


Autor: Isifa.cz

Očkování si hradí každý zájemce sám, ale vyplatí se předem se podívat na stránky jednotlivých zdravotních pojišťoven, ty totiž na toto očkování občas přispívají. Právě teď navíc běží slevová akce na očkování proti klíšťové encefalitidě, takže se dá zajistit zhruba o dvě stě korun levněji.

Dalším nepovinným očkováním je vakcína proti meningitidě. Jde o vzácnou nemoc, ale smrtelnou. Umírá každý desátý, kdo jí onemocní. V loňském roce postihla 67 lidí a šest z nich zemřelo. Letos už nemoci podlehl jeden člověk.

Z Evropy se sem v poslední době šíří meningokok, který má na svědomí vyšší procento úmrtí,“ říká Pavla Křížová ze Státního zdravotního ústavu. „Onemocnění se špatně odhaluje, rozvíjí se totiž jako velmi rychlá chřipka. V podstatě se moc nedá předvídat, kdy jde o meningokoka a kdy o chřipku, ale posléze se všichni shodují, že nemoc měla velmi rychlý průběh – horečky například vystoupaly během několika hodin,“ popisuje epidemioložka.

Seriál Očkování: Kdy je povinné, kdy rozumné a kdy je to nesmysl?

Češi se málokdy nechávají dobrovolně očkovat

Také v případě meningokoka je u nás očkováno mnohem méně lidí, než v sousedních zemích – u dětí je proočkovanost jen 10 procent. I toto očkování si hradí zájemci sami, ale některé pojišťovny na ně přispívají.

Jinou nemocí, proti níž se dá očkovat, jsou rotaviry. Tady jde o typické očkováni pro děti, respektive už pro kojence. Pediatři dokonce zvažují, že by bylo dobré zařadit toto očkování mezi hrazená, aby si je rodiče nemuseli platit, pokud chtějí dítě naočkovat, podobně, jako je to dnes s pneumokokovou vakcínou.

Rotaviry způsobují průjmová onemocnění dětí provázená horečkami, kdy dítě nezřídka končí v nemocnici, pokud jde o kojence. Nemoc není nebezpečná, ale je spíš ekonomicky nepříjemná pro rodiče, kteří si nemohou dovolit nechat práce a dva týdny hlídat nemocné dítě. I na očkování proti rotavirům se momentálně dá ušetřit – například Všeobecná zdravotní pojišťovna letos spustila akci, díky níž mohou rodiče očkování pořídit až do konce roku výhodněji. Ušetříte tak až 1400 korun.

Proočkovanost dětí v Česku je pouze 7 procent,“ vysvětluje VZP na svých stránkách, proč se pustila do této akce.

Existuje i ochrana před rakovinou

Další nemocí, před níž mohou rodiče chránit děti, ale chránit se mohou i senioři, je očkování proti pneumokokům. Je na místě o něm uvažovat, pokud dítě trpí častými záněty středního ucha, nebo se rodiče této nemoci bojí stejně jako meningokoka. I pneumokok totiž napadá děti zákeřně, nemoc se rozvíjí rychle a zanechává trvalé následky, například v podobě hluchoty. Toto očkování, pokud se pro něj rozhodnete a spadáte do rizikových skupin, kterých je celá řada, hradí pojišťovny.

Je však dobré vědět, že vakcínou dítě neochráníte stoprocentně: stejně jako v případě rotavirů či meningokoka chráníte dítě jen proti jistým (nejčastějším) původcům nemoci. Kmenů, které tyto choroby způsobují, je však více, takže očkování není stoprocentní ochranou. V případě klíšťové encefalitidy můžete být sice klidní, ale očkování zase nevydrží navěky – je nutné chodit na pravidelné přeočkování ve stanovených intervalech.

Poslední očkování se týká dívek. Ty, které ještě neměly pohlavní styk, nejlépe dívky mezi třináctým a čtrnáctým rokem věku, můžete chránit proti rakovině děložního čípku očkováním proti HPV virům. Opět: vakcíny nechrání stoprocentně, ale jen proti nejčastějším kmenům, které nemoc způsobují.

Je to však zatím jediné očkování, které chrání před vznikem rakoviny. Navíc nemoci, na kterou v Česku ročně umírá 400 žen. Jeho jedinou nevýhodou je poměrně vysoká cena.

Kolik co stojí?


  • rotaviry – 3900 Kč za kompletní očkovací schéma
  • encefalitida – 1900 Kč za kompletní očkovací schéma
  • HPV viry – 7 až 10 tisíc korun, podle typu vakcíny
  • meningokok – přibližně 1 500 korun
 

Kromě těchto částek je nutné počítat s poplatky u lékaře a za recept na vakcínu a se zhruba 150 korunami za aplikaci vakcíny u lékaře. Není možné, aby si člověk očkování píchal sám, a to kvůli možným nežádoucím účinkům. Ty se mohou projevit už během několika vteřin po očkování, proto také lidé čerstvě očkovaní mají zůstávat ještě zhruba deset minut v ordinaci či v čekárně lékaře.

Kdo chce sebe nebo své dítě chránit ještě lépe, může se zajímat také o očkování proti chřipce nebo proti žloutence. Byť nejde o nemoci, na něž se bezprostředně umírá, jako jsou ty výše zmíněné, určitým skupinám obyvatel se vyplatí. Očkování proti chřipce má například smysl pro seniory v domovech důchodců, nebo oslabené po chronické nemoci. A žloutenka se zase vyplatí těm, kdo se pohybují v rizikovém prostředí nebo často jezdí do ciziny.    

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).