Hlavní navigace

Výrobce Tercon Skin Care nás ošidil o 98 % vitaminu B2

9. 9. 2016

Sdílet

 Autor: SZPI.cz
Aktualizováno: Doplněno o vyjádření SZPI (9. 9. 2016 13:59)
Za tisíc korun jste si mohli koupit třicet tobolek na léčbu akné. Mohly být ale účinné, když deklarovaný obsah pomocné látky prakticky neobsahovaly?

Pakliže zápolíte s akné a už nevíte kudy kam, neváháte do jeho léčby velký obnos peněz investovat. Tisícovka sem, tisícovka tam, hlavně, že budu mít klid. Jenže občas můžete natrefit na léky, za jejichž třicet tobolek tisícovku vydáte, ale zázračné léčby se nedočkáte. Látky, které vám od akné mají pomoci, se v nich totiž vlastně vůbec nenachází.

Na podobný nález aktuálně přišla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která v Tercon Skin Care tobolkách marně hledala vitamin B. Přestože výrobce na obalu mj. uvedl obsah vitaminu B2 v množství 0,5mg/tobolka, laboratorní rozbor odebraného vzorku potvrdil množství pouze 0,00804mg/tobolka.

Kde je devadesát osm procent B2?

Skutečný obsah vitaminu B2 tak představoval pouze 1,61 % obsahu deklarovaného výrobcem na obalu. Více než 98 % vitaminu chybělo. Přitom právě vitamin B2 (Riboflavin) má dle stránek výrobce přispívat k udržení normálního stavu pokožky.

TERCON Skin Care mimořádný

  • vitamin skupiny B
  • s označením data použitelnosti do 01. 01. 2018
  • výrobce: TERCON s.r.o.

SZPI odebrala vzorek v lékárenském velkoobchodě PHOENIX v Praze – Hostivaři a neprodleně zakázala uvádět závadnou šarži do oběhu. S kontrolovanou osobou inspekce zahájí správní řízení o uložení pokuty. I s výrobcem probíhá šetření, tedy je o případu vyrozuměn a bude se na něj taktéž vztahovat správní řízení o uložení sankce. Výši jednotlivé sankce určuje mnoho faktorů posouzení konkrétního případu, jako například kvalifikace prohřešku, míra závažnosti (rizika), šíře dopadu (množství šarže), případná repetice…je to případ od případu a výše se teprve bude stanovovat," řekl nám Radoslav Pospíchal referent mediální komunikace SZPI. V tomto případě se jedná o klamání spotřebitele prostřednictvím informace na obalu a maximální výše sankce se může vyšplhat na hranici 50 000 000 Kč.

Kdo nejvíc ocení B2?

Zvýšenou potřebu vitaminu B2 mají lidé, kteří jsou léčeni antibiotiky, lidé trpící onemocněním štítné žlázy, celiakií, cirhózou jater nebo cukrovkou. Ženy, které užívají orální antikoncepci, a osoby, které nepijí mléko, jsou také ohroženy nedostatkem riboflavinu. Protože se riboflavin rozkládá světlem, novorozenci s kojeneckou žloutenkou, kteří jsou léčeni fototerapií, mohou také trpět nedostatkem vitaminu B2.

Wikipedia.org

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).