Hlavní navigace

Aby vám vyhřívaná deka nepřipravila horké chvíle

16. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Mall.cz
Hledáte tip na Vánoce? Darujte teplo! Ale nezapomeňte, že vyhřívaná deka je elektrospotřebič a při nedodržování pravidel byste si mohli nejen zatopit, ale taky zavařit.

Za chladných podzimních a zimních večerů může přijít vhod vyhřívaná deka. Zejména (ale nikoli výhradně) starší lidé si ji často nemohou vynachválit, když venku klesají teploty pod bod mrazu a topení v domě či v bytě z nějakého důvodu nedokáže naše interiéry dostatečně prohřát. Stejně tak pokud člověk bojuje s chřipkou, nachlazením či podobnou nemocí, může se vyhřívaná přikrývka stát vítaným pomocníkem v boji proti chorobě.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Vyhřívaná deka může být dobrý dárek pod stromeček

Jako u každého jiného elektrospotřebiče je ale i u vyhřívané deky nutné dodržovat několik pokynů, aby nám její užívání nepřineslo více škody než užitku.

Deka by měla být vybavena diodou „proti zapomínání“

Předně platí, jako koneckonců u většiny spotřebičů, že deku bychom neměli nechávat zapnutou bez dozoru. Aby nepozorný uživatel nezapomněl deku vypnout, když ji přestane používat, je dnes většina prodávaných typů vybavena diodou, která svítí, je-li deka zapnuta.

Starší typy však toto příslušenství postrádají. Pokud tedy vaše babička deku používá a začne ve vyšším věku trpět výpadky paměti a zapomínat, je ve vašem vlastním zájmu zauvažovat nad nákupem dečky nové, diodou vybavené.

Blížící se Vánoce k tomu poskytují dostatečnou záminku, a i když snad babička bude chvíli brblat, že jste zbytečně vyhodili spoustu peněz za něco, co ona už má, budete mít opět klid.

Starší typy nemají ochranu proti přehřátí

Stejně tak je už většina dnes prodávaných typů zajištěna proti přehřátí – když teplota pod přikrývkou přesáhne určitou hranici (kterou si obvykle uživatel může v rozmezí bezpečných parametrů sám nastavit dle své vlastní preference), topné těleso se vypne.

Opět pozor na to, že starší typy touto pojistkou nemusí být vybaveny. Důrazně se proto doporučuje nepoužívat přikrývky na spaní, kdy teplota může překročit kritickou mez, aniž by si toho uživatel všiml. Samozřejmě se nemusí nic stát, ale stejně tak si můžete odnést nepříjemnou památku v podobě popálenin a v případě nejhoršího scénáře i vyhořet.

Zrádný může být i krátký neplánovaný spánek. Pokud cítíte, že se vám v příjemném teple deky začínají klížit oči, raději ji vypněte či alespoň požádejte ženu, muže, děti…, aby ji vypnuli, pokud si všimnou, že jste usnuli. Děti by pak přikrývku vůbec neměly používat bez dozoru rodičů!

Jak se o deku starat, aby byla funkční a bezpečná

Přestože se v případě vyhřívaných dek jedná v řadě ohledů o elektrospotřebič, v některých ohledech se zároveň jedná o kus textilu – a jako každý textil je potřeba i elektrickou přikrývku čas od času vyčistit. Pozorně si prostudujte návod, co je konkrétně u vašeho exempláře povoleno a co ne – některé (starší) typy prát v pračce vůbec nelze, u některých je třeba nejprve vyjmout jejich elektrické součástky a některé lze prát bez předchozích úprav. Pokud si návod neprostudujete či se ho rozhodnete ignorovat, velmi tím riskujete. Pokud si přikrývku nesprávným praním nenávratně poškodíte, tak vám ani záruka nepomůže. 

V každém případě s opětovným použitím deky po praní počkejte do doby, než bude deka opět dokonale suchá. V žádném případě pak nezkoušejte urychlit proces schnutí tím, že ji zapnete, aby uschla vlastním zahřátím. Stejně tak, pokud si na přikrývku např. omylem vylijete hrnek čaje, ji před dalším použitím nechte důkladně oschnout (pokud je tedy ještě použitelná).

Podobně byste se v návodu měli předem informovat o tom, zda se na zapnutou přikrývku smí pokládat další věci. Zapomenuté noviny na zapnuté přikrývce vás mohou ve finále přijít pěkně draho, i pokud je přikrývka samotná vybavena regulátorem teploty. Stejně tak pod přikrývku nepokládejte žádné ostré předměty, které by ji mohly poškodit.

Aby vyhřívaná elektrická deka sloužila a neohrožovala vaše zdraví:

  • měla by mít diodu, která signalizuje zapnutí
  • má být vybavena ochranou proti přehřátí
  • jen při správném ošetřování a skladování zůstane deka bezpečná
  • nepoužívejte deky starší 10 let a nekupujte je z druhé ruky
  • trpíte-li alergií, vyberte si deku z antialergenního materiálu

Autor: Mall.cz

Vyhřívané deky jsou v prodeji v různých velikostech, jako přikrývky, dečky nebo podložky

Je však potřeba myslet i na uskladnění přikrývky, kterou většina lidí poměrně velkou část roku nepotřebuje (na co taky se zahřívat, když je venku třicet stupňů ve stínu; i když letošní léto se řadě lidí přikrývka hodit mohla). Deka by měla být uložena na místě, kde ji neohrožuje vlhkost (ne tedy např. na půdě, kam občas zatéká). V jejím těsném sousedství by se neměly vyskytovat žádné ostré předměty, které by ji mohly poškodit a stejně tak na ni nepokládejte nic těžkého, co by ji mohlo poškodit svou vahou. V neposlední řadě ji skladujte mimo dosah zvířat – nejen myší a dalších hlodavců, ale i mimo dosah vašeho psa či kočky. Drápy a zuby vašeho domácího mazlíčka, nadšeného z toho, že objevil novou hračku, by ji mohly rovněž poškodit.

Staré nebo podezřele levné deky raději nepoužívejte

I pokud se ale o svou přikrývku staráte vzorně a v souladu se všemi doporučeními, nastane dříve či později okamžik, kdy výrobek doslouží. Ze zákona se na všechny přikrývky vztahuje záruční lhůta 24 měsíců, ale většina spotřebičů spolehlivě funguje ještě dlouho po uplynutí této doby. Kdy tedy nastává nejvyšší čas vyměnit vyhřívanou přikrývku za nový model? Nejde tu jen o pohodlí, ale i o vaše zdraví.

„Pokud je elektrická přikrývka stará deset let a více, měl by ji člověk nahradit novou, bez ohledu na to, jak hodně tu starou používal. I když stále může vypadat, že je v dobrém stavu, izolace už nemusí plnit svou funkci,“ říká Martin Gustafsson ze švédského Úřadu pro bezpečné zacházení s elektřinou.

Nesprávným používáním se samozřejmě životnost a bezpečnost přikrývky snižuje, což ale nemusí být na první pohled patrné. Pokud se vám tedy naskytne příležitost koupit podezřele lacinou přikrývku z druhé ruky, raději si nákup rozmyslete. Případnou nebezpečnou závadu nemá laik  mnoho šancí odhalit – a následky mohou být tragické.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studuji historii a švédštinu na Filozofické fakultě UK a kromě četby odborné literatury a románů severských autorů patří k mým zálibám především cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).