Hlavní navigace

Vládcem svého zdraví podle Norbekova

29. 10. 2013

Sdílet

Pro ty, co mají pevnou vůli, chtějí čelit zdravotním neduhům a být pozitivně naladěni. Recept nabízí Mirzakarim Norbekov, který tvrdí, že to dokáže každý. Jen chtít cvičit tělo i mysl.

Východní medicína má k nemocem a jejich léčbě zcela jiný přístup než klasická. Pracuje se schopnostmi celého těla, které má přirozený sklon k uzdravování. Z jejích „zákonitostí“ vychází i nejrůznější cvičení pro „zdravé“ lidi. Nejznámější je jóga. Z jejího pohledu je nemoc tělesným hříchem a nemocný je stejně zodpovědný za svoje „nedobré zdraví“ jako za svoje „nedobré činy“.

Před lety se objevilo „na trhu“ další cvičení, jehož autorem je Mirzakarim Sanakulovič Norbekov. Před deseti lety přijel i do České republiky, ale moc tady neuspěl. Odjel se slovy: „Pokud budete mít vy Češi o moje cvičení zájem, přijeďte za mnou do Moskvy.“ Jeho cvičení se ale přece jenom k některým Čechům a předpokládám i Moravanům a Slezanům dostalo. Nejenže tady vyšly jeho tři knihy – Jak se zbavit brýlí, Trénink těla a duchaLekce Dr. Norbekova, ale cvičení podle Norbekova lze objevit i na You Tube ve více nahrávkách, nechybí ani ta s úvodním slovem jeho autora. Samozřejmě v ruštině (například www.youtube.com/watch?v=ueP157AfXF4). Další videa a informace najdou zájemci znalí ruštiny také na oficiálních stránkách www.norbekov.com.

Co Norbekov slibuje

Norbekovova metoda spočívá v jednoduchém, ale účinném cvičení, které vám pomůže zlepšit respirační, trávicí, kardiovaskulární, nervový, endokrinní a imunitní systém. Obnovuje flexibilitu těla i mysli.

Cvičení podle Norbekova začíná u uší. Tento orgán dokáže divy. Masáž ucha podporuje lepší prokrvení svalů, zmírňuje bolesti kloubů, podporuje trávení, odbourává stres, zlepšuje spánek, harmonizuje mysl, uvolňuje šíji, pomáhá při častých zánětech močových cest, posiluje imunitní systém, zlepšuje dýchání… Zkrátka na uších jsou reflexní body, které dokážou nastartovat správnou funkčnost těla.

Následuje cvičení prstů a zápěstí u rukou a pokračuje postupně procvičením celého těla. Podstatou jeho cvičení je, že spolu s tělesným cvičením cvičíte i mysl. Získáte schopnost řídit psychický stav za všech okolností a rozvíjet tak odolnost vůči stresu. Ostatně sám Norbekov říká, že úspěšnost jeho „léčby“ spočívá pouze jedním procentem ve fyzickém cvičení, devadesát devět procent úspěchu se odehrává v našich hlavách. Umožňuje proto odhalit vnitřní rezervy a dovednosti, nastoluje emocionální rovnováhu, rozvíjí pozitivní charakterové vlastnosti a pomáhá řešit problémy.

Zvláštní důraz pak klade na zlepšení sluchu a zraku. Slibuje téměř stoprocentní účinnost.

Čtěte dále: Jóga smíchu nerozlišuje mezi předstíraným a skutečným smíchem

Vyzkoušela jsem Norbekova

Terapeutka Jitka Říhová podle Norbekova začala cvičit. Vedla v Benešově dokonce i kurzy. Dnes už jí stačí dvakrát třikrát týdně si zacvičit. A jak tvrdí, všech pětašedesát cviků zvládne za čtvrt hodiny. Ke cvičení se dostala opačně. Ne tak jako většina lidí, že začnou nejprve trénovat tělo, a pak eventuálně začnou trénovat i svoji mysl. Jako terapeutka si uvědomila, že nestačí pracovat jenom s myslí člověka, ale je třeba zapojit i jeho tělo a „srdce“. „Nikdy mě tělo nezajímalo, věnovala jsem se vždycky pouze mysli s pomocí metody RUŠ (´ruš, co ti vadí´), která rychle a přímočaře řeší aktuální problémy; učila jsem klienty autohypnóze. Sama na sobě jsem si ověřila, že rozhýbu-li nejen mysl, ale i tělo, je účinek daleko vyšší,“ říká Jitka Říhová.

Její kurz navštěvovala i třiaosmdesátiletá paní po operaci srdce. „Vždycky se mě ptala, jak je možné, že v tělocvičně všechny cviky bez problémů zacvičí a doma se zadýchá už při přípravě čaje. Ona totiž v té tělocvičně netrénovala jenom tělo, ale při cvičení zapojovala i mysl,“ podotýká terapeutka.

„Vy zase sedíte v kanceláři a vyřizujete faktury, a vy přemýšlíte, jestli doma nebrečí dítě,“ komentovala často Jitka Říhová chování účastníků svého kurzu. Poznala na každém, zda svoji mysl nechává ležet ladem. Tvrdí, že pozitivní účinky klient cítí již po třech cvičeních, někdy i dříve.

Nemusím, chci

Rychlost cvičení nerozhoduje, ale důležité je cvičit správně. A cviky by neměly bolet. Měsíc i déle pak trvá, než se člověk naučí mít správně naladěnou mysl. Dokázat zapojit a udržet nastavenou mysl na pohodu je totiž těžší. Sama je přesvědčena, že si to osvojí každý, i když připouští, že s knížkou v ruce je to obtížnější, než s vyškoleným lektorem.

„Musím se učit, musím pracovat, musím uklidit… musím cvičit. Pokud si budete říkat, že něco musíte, včetně toho, že musíte cvičit, tak je to špatně. Když si ale řeknete, že se chcete cítit dobře a představíte si přitom místo, které máte rádi, a začnete cvičit, pak se vaše cvičení mnohem více zefektivní, výsledky se dostaví podstatně dříve. Opravdu se budete cítit lépe, protože kladnou myslí ovlivňujete průtok krve v těle a ten samozřejmě ovlivňuje činnost všech vnitřních orgánů, svalů i mozku, což je ostatně také sval. Pokud se cítíte dobře, motivuje vás to cvičit dál. Postupně se tak naladíte na pozitivní vlnu i v každodenním životě, vaše sebehodnocení stoupá,“ vysvětluje terapeutka.

Jitka Říhová přiznává, že když totálně změnila myšlení, bála se, že přijde o všechny kamarády. Přišla. Ale potkala jiné, třebaže nebydlí hned za rohem. Raději se vidí s někým stejně pozitivně naladěným jednou za měsíc, než každý týden s pesimistou, který jakoukoliv událost nahlížel jen z negativní stránky. Naopak noví přátelé s ní hledají východisko i z problémů, jimž se nikdo nevyhne.

Čtěte dále: Pesimismus je nakažlivý

Norbekov a názory z internetu

  • Právě jsem dočetl Norbekova. Je možné, že když je člověk ve správném duševním stavu, lze léčit některé z nemocí, včetně krátkozrakosti. Problém spočívá v získávání toho duševního stavu. To může být trochu jako léčení vírou nebo léčení modlitbami. Může to fungovat, ale člověk musí být pravý věřící.
  • Taky cvičím Norbekova a hledám jako vzpruhu někoho, kdo si takto vyléčil zrak úplně. Cvičím fakt poctivě už 3 týdny, když počasí dovolí i včetně těch východů slunce, takže mi to denně zabere 2 až 3 hodiny. Zatím mám dole tak 1 maximálně 1,5 dioptrie z původních 5,5 dioptrií. Chvíli už vidím dost dobře, přečtu 7. řádek Norbekovy tabulky, jásám a další den mě zpraží, protože klesnu zpět třeba jen na 3. řádek. Je to asi dost o té víře a pozitivním pohledu na věc, jak píše, ale při každém „comebacku“ začnu klesat na mysli.
  • Ano, nepůjde to ze dne na den, a není to nic pro pohodlné nebo pro příliš zaměstnané lidi, Norbekov udává, že cca jen čtyřicetina z lidí, co říkají, že chtějí být zdraví, je dlouhodobě ochotna pro to něco dělat a pracovat na sobě, na změně mimiky, držení těla… a postoje k životu. Výsledky však za to stojí. I kdyby se někomu podařilo jen částečně něco, je to bez léků a doktorů, přímo omračující změna a osobní pokrok.

Mirzakarim Sanakulovič Norbekov
Lékař, původem z Uzbekistánu. Je zastánce alternativní medicíny, psycholog a pedagog, člen Ruské akademie věd. Známý je především v zemích bývalého Sovětského svazu. Napsal několik bestsellerů, kde vysvětluje, jak se cítit šťastně a žít zdravým životem, přičemž pacienti by měli převzít aktivní úlohu při léčení svých nemocí.

Rozhovor: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba, říká Jan Hnízdil

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Publicistka, pracovala v týdeníku Reflex, zajímá ji každodenní život, vše co ji cestou „cvrkne do nosu“. Ráda poznává lidi, kteří ve svém oboru dokázali víc než rutinně pracovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).