Hlavní navigace

Vitamín B 17 je módní hit. Existuje ale vůbec?

Sdílet

 Autor: SXC
Ve škole jsme se učili, že vitamínů B je celkem dvanáct. Teď se zdá, že byl objeven vitamín B 17. Co to je? Nový zázrak? A kde jsou ty čtyři vitamíny před ním, jejichž objevení mi uniklo?

Když se ptáte lékařů a odborníků na výživu, krčí rameny. O vitaminu B 17 slyší prvně v životě. Což je samo o sobě dost varovné. Kdyby to byl nový objev a nějaký zázračný, dávno by ho znali. Nebo o něm alespoň slyšeli. Takto si člověk připadá, že se pídí po nějaké hodně undergroundové záležitosti, protože všichni oslovení jen kroutí hlavou.

„Slyším to prvně. Nejsou to nějaké esenciální kyseliny? Nějaké omega 3 mastné kyseliny a podobně? S tím se vitamíny dost často zaměňují, a ne že by nebyly pro život potřeba, tělo si je neumí vyrobit, musí je dostávat zvenčí, ale vitamíny to nejsou,“ dumá dietolog Pavel Suchánek z IKEM.

„To jsem ještě neslyšel. Nějaká nová móda? Nebo byznys?“ reaguje nejdřív obezitolog a odborník na výživu ze Všeobecné fakultní nemocnice Petr Sucharda, a když chvílí bádá na zahraničních internetových webech, odpovídá: „Tak už vím, nesmysl to je – "vitamín“ z meruňkových jadérek," kroutí hlavou.

Módní novinka funguje na všechno, nekupte to!

Přitom podle některých českých webů je to zázrak, který se dá koupit za „hubičku“: akční cena je 689 korun, běžná prý 922 Kč za 150 tobolek. Vitamín B 17 neboli laetril či amygdalin, je látka, kterou měl objevit v roce 1950 chemik z USA Ernest Krebs, a která „v současné době zajímá onkology na celém světě“.

Meruňková jádra mají léčit, ale obsahují také jed.
Autor: SXC

Meruňková jádra mají léčit, ale obsahují také jed

Jde konkrétně o látku z meruňkových jadérek, která má příznivě působit na všechno: při onkologických onemocněních, na zvýšení obranyschopnosti organismu, vylepšení hladiny cukru a tuku v krvi, na krevní tlak nebo na pružnost a průchodnost cév a srážlivost krve. Čímž se jinými slovy říká, že pomáhá při rakovině, chrání před mrtvicí, zlepšuje imunitu, pomáhá diabetikům…

Vitamín B 17 prý byl objeven díky asijskému kmeni Hunza, jehož členové se dožívají požehnaného věku. Když se zkoumal jejich jídelníček, ukázalo se, že jedí hodně meruněk. A taky pecek z nich. Jenomže: vědecké tvrzení na nic z toho, co říkají prodejci tabletek z meruňkového prášku, prostě neexistuje.

„Nic o tom nevím,“ říká profesor Jiří Vorlíček, šéf odborné onkologické společnosti, který má poměrně dobrý přehled o všech novinkách v onkologické léčbě. A může to podle něj fungovat a pomáhat při léčbě nádorů? „Jak říkám, slyším to prvně,“ říká se zjevnou ironií v hlase.

Meruňková jádra jsou však nebezpečná

Problém je, že sušená meruňková jádra, z nichž se pilulky skládají, jsou stejně jako ta vyloupaná z meruněk, jedovatá. Ostatně i sami uživatelé zázraku na svých internetových stránkách varují, že někteří lidé mohou při polykání tobolek stejně jako při užívání sušených meruňkových jader cítit slabost, závratě, nevolnost, bolest hlavy a zvracet. Aby ne, když jádra obsahují jed kyanid.

Přesněji řečeno: ona údajně léčivá látka amygdalin je glykosid, který se při trávení štěpí na kyselinu kyanovodíkovou. Což je ona známá hořkomandlová vůně z detektivek spisovatelky Agathy Christie, která ji používala k vraždění poměrně často, a která se také rozline, když jádro meruňky rozpůlíme.

Jako v každé přírodní látce je však obsah amygdalinu v každém jádru jiný. Obecně se říká, že by člověk neměl sníst víc než pět jadérek denně, pokud už si na nich chce pochutnávat. Problém je, že „léčebné“ dávky proti rakovině doporučované prodejci tohoto zázraku, jsou nesrovnatelně vyšší. Další problém je, že ani v sušených jádrech meruněk nedokáže člověk odhadnout bezpečné množství jedovaté látky, takže se může snadno přiotrávit nebo otrávit. A mimochodem: otrava je to nepříjemná. Křeče, zvracení a ochrnutí dýchacích svalů, které vede ke smrti.

Německé úřady proto nedávno zakázaly prodej sušených jader bez upozornění na nebezpečí otravy a stejně tak distribuci preparátů ze sušených meruňkových jader zakázala i americká agentura FDA, tedy nejvyšší kontrolní úřad pro léky a potraviny. To znamená, že než utratíme své peníze za něco, co má přinést naději, je dobré nejdřív používat vlastní mozek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).