Hlavní navigace

Vinaři vyhlásili sto nejlepších vín Česka

15. 2. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Z více než dvanácti set českých vín vybrali vinaři, degustátoři a sommeliéři stovku nejlepších. Kdo je chce ochutnat všechny na jednom místě, měl by si udělat výlet do Valtic.

Zástupci Národního vinařského centra a Svazu vinařů České republiky představili výsledky Salonu vín ČR – Národní soutěže vín 2012, což je nejvyšší soutěže vín v České republice. Absolutním Šampionem soutěže pro rok 2012 a zároveň vítězem kategorie bílých suchých a polosuchých vín se stal v konkurenci 1258 přihlášených vín Ryzlink vlašský 2009, výběr z hroznů z Vinných sklepů Valtice s původem ve vinařské obci Dolní Dunajovice a viniční trati Kraví hora.

Mezi červenými víny byl nejlépe hodnocen Cabernet Sauvignon barrique 2006, pozdní sběr rovněž společnosti Vinné sklepy Valtice. V kategorii bílých polosladkých vín se porota shodla na Chardonnay 2010, pozdní sběr z Vinařství Mikrosvín Mikulov. Jako nejlepší v kategorii sladkých vín zvítězilo slámové víno Chardonnay 2004 vinaře Oldřicha Drápala. Z vín rosé a klaretů porota vybrala Rulandské modré rosé 2010, pozdní sběr z Vinařství Plešingr. V kategorii jakostních šumivých vín zvítězil Bohemia Sekt Prestige demi sec 2009 od společnosti Bohemia Sekt. Cenu za nejlepší kolekci vín si odnesla společnost Znovín Znojmo.

Všechna oceněná vína se dají ochutnat ve Valticích 

„Letošní Salon vín je výjimečný v tom, jak dokonale splňuje jednu z nejoceňovanějších charakteristik moravských a českých vín, a to jejich rozmanitost. Potkávají se v něm totiž rovným dílem vína ze zcela odlišných ročníků 2009 a 2010, vína naprosto nezaměnitelná, rozdílná, jak jen mohou být, ale přitom splňující ty nejpřísnější požadavky na špičkovou kvalitu,“ shrnul své dojmy z letošní kolekce sta nejlepších moravských a českých vín předseda hodnotitelské komise Josef Balík.

Nejzastoupenějším ročníkem je v letošní soutěži ročník 2009 s 44 víny a ročník 2010 s 40 víny. Nejstarší víno je z roku 2004. Nový ročník celoroční degustační expozice Salonu vín bude veřejnosti otevřen 25. února 2012 tradičně na zámku ve Valticích.

Existují studie, které dokazují, že víno je zdravé – ti co ho pijí, se dožívají v průměru o 5,5 let více než abstinenti, a to už stojí za to,“ řekl při představení oceněných vín kardiolog Milan Šamánek. „Ovšem pozor na bezpečnou dávku: pít se má sice denně, aby alkohol ve víně měl ty správné pozitivní účinky na zdraví, ale muži smějí dvě sklenice, ženy pouze jednu,“ dodal.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).