Hlavní navigace

Ve výrobně léků ve Francii se zřejmě pomíchaly léky

1. 12. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
SÚKL upozorňuje na stahování přípravků POLYGYNAX a CURACNÉ z trhu. Existuje podezření, že zde mohlo dojít k záměně tobolek mezi několika různými léčivými přípravky. Jaká jsou rizika?

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL) upozorňuje na závadu v jakosti léčivého přípravku POLYGYNAX. Vaginální tobolky Polygynax jsou určeny k lokální léčbě gynekologických potíží u dospělých žen (běžnou bakteriální infekcí, kvasinkami candida albicans, smíšenou infekcí…). Z oběhu je stahován i CURACNÉ 20 mg měkká tobolka a CURACNÉ 40 mg, určené k léčbě těžkých forem akné (např. nodulární akné, akné conglobata nebo akné s rizikem trvalého zjizvení).

Se nám to tu trochu pomíchalo…

Tyto léčivé přípravky jsou stahovány z důvodu zjištění závady v jakosti. Existuje podezření, že ve výrobním závodě ve Francii mohlo dojít k záměně tobolek mezi několika různými léčivými přípravky.

Přestože SUKL uvádí, že rizika jsou pro pacienty minimální, přípravky by nikdo rozhodně neměl používat.

POLYGYNAX: Pokud jsou všechny tobolky v blistru stejné barvy a velikosti (krémové, oválné měkké želatinové tobolky), jedná se o přípravek POLYGYNAX. Pokud by některá z tobolek byla jiné barvy nebo velikosti, může se jednat o jiný léčivý přípravek.

CURACNÉ: Pokud jsou všechny tobolky v blistru stejné barvy a velikosti (pro lepší přehlednost přikládáme obrázek), jedná se s největší pravděpodobností o přípravek CURACNÉ. Pokud by některá z tobolek byla jiné barvy nebo velikosti, může se jednat o jiný léčivý přípravek. 

CURACNE - správná barva tobolek

Potíže?

Pokud jste už přípravek předmětné šarže užívali a neměli jste žádné neobvyklé účinky, žádné riziko vám nehrozí. Pokud se objevil nějaký nežádoucí účinek, nahlaste jej na adresu info@polygynax.cz, obchodnímu zastoupení společnosti Laboratoire Innotech International na telefonu 220 610 491 nebo Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv na adresu www.sukl.cz. farmakovigilance@sukl.cz

Zdroj: SUKL.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).