Hlavní navigace

Ve středu se do unijních obchodů vrátí křivé okurky a hrbolaté mrkve

1. 7. 2009

Sdílet

Ve středu se do unijních obchodů vrátí křivé okurky a hrbolaté mrkve Ve středu přestanou platit předpisy Evropské unie týkající se velikosti a tvaru mnoha druhů ovoce a zeleniny, zruší se zvláštní normy pro prodej 26 druhů ovoce a zeleniny. Ve středu přestanou platit předpisy Evropské unie týkající se velikosti a tvaru mnoha druhů ovoce a zeleniny, zruší se zvláštní normy pro prodej 26 druhů ovoce a zeleniny. Uvedla to Evropská komise.

Ve středu se do unijních obchodů vrátí křivé okurky a hrbolaté mrkve Ve středu přestanou platit předpisy Evropské unie týkající se velikosti a tvaru mnoha druhů ovoce a zeleniny, zruší se zvláštní normy pro prodej 26 druhů ovoce a zeleniny.

Ve středu přestanou platit předpisy Evropské unie týkající se velikosti a tvaru mnoha druhů ovoce a zeleniny, zruší se zvláštní normy pro prodej 26 druhů ovoce a zeleniny. Uvedla to Evropská komise.

„Dnem 1. července se do našich obchodů vrací křivé okurky a hrbolaté mrkve,“ prohlásila Marianne Fischer Boelová, komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova.

„Ale vážně: tato iniciativa je reálným příkladem naší snahy snížit zbytečnou byrokracii. Podobné věci na úrovni EU regulovat skutečně nemusíme. Je mnohem lepší to přenechat subjektům na trhu. Tyto změny rovněž znamenají, že si spotřebitelé budou moci vybrat z daleko širší nabídky produktů. Je absurdní vyhazovat dobré produkty jen proto, že nemají předpisovou velikost a tvar.“

Během jednání, která se vedla v roce 2007 v rámci reformy společné organizace trhu s ovocem a zeleninou, se komise zavázala, že odstraní zbytečnou byrokracii zrušením řady norem pro prodej ovoce a zeleniny.

Změna platná od středy znamená zrušení norem pro meruňky, artyčoky, chřest, lilek, avokádo, fazole, růžičkovou kapustu, mrkev, květák, třešně, cukety, okurky, pěstované houby, česnek, lískové ořechy ve skořápce, hlávkové zelí, pórek, cukrové melouny, cibuli, hrách, švestky, řapíkatý celer, špenát, vlašské ořechy ve skořápce, vodní melouny a salátovou čekanku.


Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).