Hlavní navigace

Vasektomie znamená mužskou sterilizaci. Je to napořád?

8. 3. 2017

Sdílet

Vasektomie může být alternativou k prezervativům nebo ženské antikoncepci. Sterilizace pro muže však budí obavy; je tu strach ze zákroku a nezodpovězené otázky: Jak to bude se sexem? A jde to vzít zpátky?

Vasektomie označuje chirurgické přetnutí chámovodů, tedy trubici spojující nadvarle s močovou trubicí, čímž se zabrání ejakulaci, a tedy docílí mužovy sterilizace. Na sexuální život zákrok nemá vliv, muž je nadále schopen pohlavního styku a nijak neutrpí ani jeho „citlivost“. Navzdory předsudkům totiž vasektomie nesnižuje mužský sexuální výkon ani hladinu testosteronu. Medicína naštěstí od prvních pokusů o mužskou antikoncepci pokročila znatelně kupředu. Není tak již nutné opakovat postupy přírodních afrických národů, které nařezávaly močovou trubici za šourkem a otvor ucpávaly listím.

„V dnešní době se vasektomie provádí s pomocí lokální anestezie, pacient tedy během zákroku necítí žádnou bolest. Operatér malým řezem na šourku odhalí chámovody, které ve dvou místech podváže a přestřihne. Oba jejich konce uzavře, obvykle stehem a koagulací, a vrátí do šourku. Celá operace trvá zhruba půl hodiny, provádí se ambulantně a ve většině případů nevyžaduje následnou hospitalizaci,“ vysvětluje Josef Stolz, primář Urologické kliniky UroKlinikum Praha. Stejnou dobu trvá i komplexní urologické vyšetření před samotným zákrokem. Existuje rovněž varianta provedení zákroku bez skalpelu. Ta je oproti klasické vasektomii šetrnější, navíc odpadá nutnost šít kůži šourku a s odstupem času vyndávat stehy.

„Celá operace trvá zhruba půl hodiny, provádí se ambulantně a ve většině případů nevyžaduje následnou hospitalizaci,“ vysvětluje primář Josef Stolz. Stejnou dobu trvá i komplexní urologické vyšetření před samotným zákrokem.
Autor: UroKlinikum Praha

„Celá operace trvá zhruba půl hodiny, provádí se ambulantně a ve většině případů nevyžaduje následnou hospitalizaci,“ vysvětluje primář Josef Stolz. Stejnou dobu trvá i komplexní urologické vyšetření před samotným zákrokem.

Kam spermie mizí?

Muž po vasektomii je plodný ještě určitou dobu po zákroku. Průměrně je zapotřebí několika desítek ejakulací, aby byl ejakulát zcela bez spermií. V rozmezí pěti až sedmi týdnů od zákroku je logicky nutné ověřit jeho výsledek, odborníci proto doporučují provést tzv. spermiogram k potvrzení absence živých spermií. Do té doby je tedy při pohlavním styku nutná jiná forma antikoncepce, různé možnosti, jejich výhody i nevýhody mapujeme s odborníky ve speciálu Vyberte si správnou antikoncepci.

Tvorba spermií ve varlatech však nadále pokračuje, je ale v rovnováze s jejich biodegradací, tedy biologickým odbouráváním. Nijak se také nemění velikost varlat.

Vasektomie je pokládána za nejspolehlivější formu mužské antikoncepce, jen ve Spojených státech amerických ji ročně podstoupí zhruba půl milionu mužů. Každoročně se zvyšuje i počet českých zájemců. Odborníci ji ale vesměs nedoporučují mužům, kteří by v budoucnu ještě chtěli mít děti. (Podobně jako sterilizace u žen je určena pro ty, které jsou již rozhodnuty nemít děti). Jedná se sice o vratný zákrok, avšak tzv. reanastomóza je daleko komplikovanější a její úspěšnost se pohybuje okolo padesáti až sedmdesáti procent. Přerušené chámovody jsou totiž již zdeformované a ztenčené. Z toho důvodu lékaři doporučují nechat si pro jistotu spermie odebrat a zmrazit ve spermabance. Další potencionální možnost je odebrat spermie přímo z varlat a provést umělé oplodnění partnerky tzv. IVF metodou, tedy in vitro fertilizací.

Po operaci

Operaci nehradí zdravotní pojišťovna a její cena se pohybuje v rozmezí deseti až patnácti tisíc korun. Cena i předoperační a pooperační péče se však odvíjí podle nabídky jednotlivých pracovišť, která vasektomie provádějí. „Pacient by měl po zákroku alespoň čtyřiadvacet hodin dodržovat relativně klidový režim. Přechodně se mohou objevit mírné tahavé či tlakové bolesti v šourku. V takovém případě lze užít analgetikum. Pokud má muž „kancelářské“ zaměstnání, není problém jít následující den do práce. Namáhavou práci ale doporučuji na den až dva odložit. V každém případě je vasektomie levnější, bezpečnější a méně komplikovaná než například podvázání ženských vaječníků, což je jedna z metod trvalé ženské antikoncepce,“ doplňuje primář Stolz.

MUDr. Josef Stolz, MBA

Primář Urologické kliniky UroKlinikum Praha. Působí také na Urologické klinice FN Motol. Profesně se věnuje celému rozsahu ambulantní urologické praxe se zaměřením na uroonkologii a andrologii. Je spoluautorem více než dvaceti přednášek a řady článků v odborných časopisech doma i v zahraničí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).