Hlavní navigace

Varování: v prodeji je kyselina zaměnitelná za nápoj!

12. 1. 2012

Sdílet

Do České republiky byl dodán výrobek, který může být podle vzhledu zaměněn za nápoj, přestože se jedná o koncentrovanou 70% kyselinu octovou.  O nebezpečném produktu původem z Litvy informovalo dnes odpoledne Německo prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). „Okamžitě jsme zahájili šetření a inspektoři nyní ověřují, jestli se výrobek dostal do tržní sítě a ke spotřebitelům,“ uvádí Michal Spáčil, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).

Do České republiky byl dodán výrobek, který může být podle vzhledu zaměněn za nápoj, přestože se jedná o koncentrovanou 70% kyselinu octovou. 

O nebezpečném produktu původem z Litvy informovalo dnes odpoledne Německo prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). „Okamžitě jsme zahájili šetření a inspektoři nyní ověřují, jestli se výrobek dostal do tržní sítě a ke spotřebitelům,“ uvádí Michal Spáčil, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).


Autor: SZPI

Jde o 70% kyselinu octovou v balení o objemu 330 ml, výrobcem je firma ACTAS z Litvy, ooriginální obal je označen slovy „MAISTINÉ ACTO 70% RŪGŠTIS“.

Produkt byl podle informací z RASFF dodán na území ČR v počtu několika desítek kusů do lokálních prodejen smíšeného zboží. „SZPI důrazně varuje před použitím tohoto produktu k přímé spotřebě,“ říká mluvčí inspekce.

Zdroj: SZPI

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).