Hlavní navigace

Vánoce nadvakrát: S kým budeš, s mámou, nebo s tátou?

20. 12. 2010

Sdílet

 Autor: SXC
Kristus se narodil jen jednou. Přesto jeho narození slaví někteří hned dvakrát (někdo možná i víckrát). Co znamenají Vánoce pro děti z rozvedených rodin? Dva stromečky a víc dárků.

Štědrý večer nastal. Jedinečný večer po jedinečném dni, na který se většina dětí těší celý rok.


Autor: SXC

Osmiletá Petra ovšem nemusí čekat dalších 365 dní. Ozdobeného stromečku a pod ním mnoha dárků se dočká hned druhý den, jen za ním musí o několik bloků dál. Je totiž z rozvedené rodiny a 25. prosince má druhé kolo „Štědrého dne“ u táty a jeho nové přítelkyně.

Petřin táta se jen těžko smiřuje s tím, že je až „ten druhý“. Už samotné plánování svátků bylo ve znamení hádek. Hádal se se svojí ex manželkou – ta by nejraději chtěla, aby byla dcera na Boží hod u babičky – bylo to tak přece každý rok, tak proč by to mělo být letos jinak? S tatínkem může trávit až druhý svátek vánoční. Nebo může přijít bývalý manžel na Štědrý večer „domů“, když tedy chce být s dcerou. Tento návrh se pochopitelně nelíbí nové přítelkyni. Hádku s bývalou manželkou vystřídala hádka se současnou přítelkyní. Nakonec ustoupila babička, která malou Petru uvidí až na Štěpána.

Dva stromečky se rovnají dvěma várkám dárků

Petřin táta ale chce, aby na předchozí večer pokud možno zapomněla a „ty pravé Vánoce“ prožila až s ním. Na Boží hod se tedy dodrží stejné tradice jako na Štědrý den. Drží se půst, protože se zlaté prasátko může přece zjevit i 25. prosince. Na stole čeká jablíčko na rozkrojení a lodičky ze skořápek z vlašských ořechů. Bytem zní „Štědrý večer nastal“ a milá Petra v tom začíná mít trochu maglajz.

Naštěstí Štědrý den (i když je to vlastně Boží hod) = vánoční stromeček a hromada dárků pod ním. Táta se jde po slavnostní večeři (jak jinak – kapr s bramborovým salátem) podívat, zda už náhodou nepřišel trochu opožděný Ježíšek. Z vedlejšího pokoje se ozve zvonek a malé slečně se rozsvítí oči. Všechny dárky, které tam uvidí, budou totiž její. Ještě dezert – Petruščina oblíbená zmrzlina s jahodami a šlehačkou a po dlouhém dni do postele. Zítra musí brzy vstávat, jede přece k babičce.

Dětští psychologové nedoporučují, aby rozvedení rodiče trávili vánoční svátky pohromadě. Může to v dětech vzbudit falešné naděje, že se dají znovu dohromady. Po následném odchodu jednoho z nich pak následuje opětovné zklamání.

„Tatínek mi dal víc dárků než maminka“

Vánoce nadvakrát mohou někomu připadat trochu zvrhle. V posledních letech však nejsou ničím výjimečným a stávají se běžnou součástí vánočních svátků pro stále více dětí. Podle statistik se v České republice rozvádí každé druhé manželství.

Čtěte dále: Rozvody – mýty a fakta

Jsou Češi opravdu přeborníky v rozvodovosti?


Autor: Isifa.cz

Kromě toho, že se rodiče dohadují při plánování svátků, leckdy se i předhánějí, kdo dá dítěti dražší dárky. „Nejde ani tak o hecování a dokazování si, že jsem na tom lépe, než můj bývalý partner  nebo partnerka, jako spíš o kupování si dětské přízně,“ říká dětský psycholog Tomáš Hájek a dodává, že to bohužel funguje téměř spolehlivě.

Dvanáctiletá Tereza líčila své tetě, jak strávila Vánoce, kdy byla – stejně jako Petra  –  nejprve doma s maminkou a jejím novým mužem, druhý den pak měla druhý Štědrý večer u táty a jeho přítelkyně. „Představ si, teto, od táty jsem dostala 32 dárků! Od mámy jenom 28, a to bylo ještě i od babiček a tet a tak. Takže mnohem míň! Máma byla dost naštvaná, když jsem jí to řekla.“ Terezčina máma nebyla ani tak naštvaná, jako spíš smutná, a ne proto, jak si to vyložila Tereza, že jí dala míň dárků než táta.

Jak se na podobné situace díváte vy? Má být Štědrý den něčím výjimečným? Nebo je v pořádku, že jej některé děti slaví nadvakrát? A co si myslíte o „kupování si dětské přízně“?   

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).