Hlavní navigace

U jaké pojišťovny pojistit hrob?

8. 11. 2010

Sdílet

Poničené hroby i hrobní místa nejsou ničím výjimečným. Kromě přírodních událostí se s ničením hrobů setkáváme u vandalů, kterým není „nic svaté“. Hřbitovy rádi navštěvují i zloději, kteří v tomto případě dokážou ukrást i to, co je pevně spojeno se zemí. Server Měšec.cz zjišťoval, jak a jestli lze pojistit hrob, aby se pozůstalým alespoň snížily náklady potřebné na důstojné obnovení poničeného hrobu. Jenže toto pojištění u nás nabízí jen několik pojišťoven a pouze jediná je ochotna ho sjednat…

Poničené hroby i hrobní místa nejsou ničím výjimečným. Kromě přírodních událostí se s ničením hrobů setkáváme u vandalů, kterým není „nic svaté“. Hřbitovy rádi navštěvují i zloději, kteří v tomto případě dokážou ukrást i to, co je pevně spojeno se zemí. Server Měšec.cz zjišťoval, jak a jestli lze pojistit hrob, aby se pozůstalým alespoň snížily náklady potřebné na důstojné obnovení poničeného hrobu. Jenže toto pojištění u nás nabízí jen několik pojišťoven a pouze jediná je ochotna ho sjednat samostatně bez nutnosti mít pojištěnou i domácnost nebo stavbu.

K tématu: Namísto do galerie – na hřbitov

FOTOGALERIE – Na hřbitov vás neposíláme na věky, ale třeba na podvečerní procházku. Navštivte s námi hroby významných osobností českého národa zvláště dnes, kdy vzpomínáme na všechny zesnulé.

  • České pojišťovny lze pojistit všechny pevné součásti hrobu, náhrobku a hrobky. Naopak pojistit nelze květinovou výzdobu a volně položené svíčky.
  • Alianz pojišťovna vám pojistí hroby, urnové hroby, hrobky i samostatný pomník včetně všech pevně zabudovaných stavebních součástí. Vždy platí, že věci musí být pevně spojené s povrchem země. Pojistit naopak nelze movité věci, které nejsou pevně spojené s povrchem kamene (například volně položené věnce či svíčky).
  • Kooperativa pojišťovna vám pojistí hrob včetně všech stavebních součástí a příslušenství, tedy vše, co je k hrobu pevně či odmontovatelně připojeno. Ke krádeži musí dojít za použití násilného jednání, demontáž pak za použití nástroje či jiné překonání překážek – např. daných rozměry či hmotnosti věci). Pojistit nelze volně postavené movité věci či květiny a porosty.
  • UNIQA pojišťovna vám pojistí nadzemní části náhrobku a hrobového příslušenství ve vašem vlastnictví, např. náhrobní kameny, desky, podezdívky, rámy, urny, ozdoby a další doplňky pevně spojené s náhrobkem, kamenem, deskou či rámem.
  • U pojišťovny Wüstenrot lze hrob připojistit pouze v rámci pojištění domácnosti, a to ještě pouze v rámci stejné obce. To bude pro značnou část klientů problém. Připojištění kryje škody způsobené na samotné stavbě včetně náhrobku a částech pevně spojených se stavbou. Cena pojištění je stanovována individuálně s ohledem na rizikovost.

Více o pojištění hrobů se dočtete na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).