Hlavní navigace

Osvědčené triky proti hmyzu v teplých krajích

21. 7. 2011

Sdílet

Nemoci přenášené hmyzem jsou jedním z největších rizik při cestách do tropických a subtropických oblastí. Lékař Rastislav Maďar procestoval řadu z nich a nabízí praktické rady.

Největší riziko je po západu slunce, proto prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar radí nezdržovat se za tmy zbytečně venku. Ochrana ani tak není stoprocentní, komáři přenášející žlutou zimnici a mouchy tse-tse, které mohou infikovat člověka spavou nemocí, jsou aktivní přes den. Pakomár přenášející leishmaniózu útočí při západu slunce a za svítání.

Jak se tedy, kromě očkování, bránit napadení hmyzu?

Nejen v Africe hrozí onemocnění: Doporučená očkování na dovolenou kamkoliv po Evropě

Oblečení: světlé a impregnované

„Doporučuje se nosit oblečení ze světlé látky, košile s dlouhými rukávy, dlouhé kalhoty, ponožky, případně i šátek na krk. Tmavé barvy hmyz přitahují,“ píše docent Maďar v publikaci Ochrana zdraví na cestách. Odborné znalosti doplnil zkušenostmi z cestování po více než 60 zemích, informuje agentura ČTK.

Oblečení z tenkých látek, které by hmyz snadno probodl, radí lékař impregnovat přípravky, které hmyz odpuzují. 

Příprava na noc: před západem slunce


Autor: SXC

„Celonoční ochranu v uzavřené místnosti zajistí hořící vykuřovače ve formě spirály vyrobené z insekticidních látek, případně odpařovače insekticidů na baterii nebo elektrický proud,“ radí lékař. Cirkulující vzduch brání létání hmyzu, a tak stropní ventilátory rotující celou noc pomáhají proti komárům.

Okna a dveře ubytovacích zařízení mají být zavřeny ještě před zahájením jejich aktivity, tedy před západem slunce, nebo je nutno zakrýt okna hustými sítěmi. 

Ochranné postelové sítě mají být instalovány rovněž před setměním. Je nutno zkontrolovat, zda síť není děravá. Pokud se spáč o postelovou síť v noci opírá, hrozí, že komár prostrčí přes očko sosák a bodne ho. Ve vysoce rizikových oblastech je lepší impregnovat sítě látkou, která hmyz odpuzuje. Hotely v malarických oblastech poskytují hostům sítě. Jejich kvalita může být sporná, proto docent Maďar radí přinést si vlastní moskytiéru. 

Zdroje vody a potraviny: sítě a chladničky

Při delším pobytu v rizikových oblastech je podle něj nutno chránit sítí i všechny vodní nádrže, například sudy s pitnou vodou.

Také je nezbytné zamezit přístupu much, švábů a dalšího hmyzu k potravinám. Potraviny by měly být v chladničce nebo na místě pro hmyz nepřístupném.

Obrana vůní

Chránit před dotěrným hmyzem se dá i přírodní cestou, radí lékař. Některé druhy rostlin ho svou vůní odpuzují, například bazalka, rozmarýn, šalvěj, máta nebo majoránka. Tyto rostliny bývají vysazeny u vchodů do restaurací.

Lze také potřít oblečení citronovou šťávou nebo octem, nalít do misky eukalyptový olej nebo nahřívat pomerančovou a citronovou kůru.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).