Hlavní navigace

Těhotenská cukrovka je vážné varování

13. 1. 2010

Sdílet

Test na cukrovku považuje mnoho těhotných za zbytečný. Neuvědomují si ale, jakému riziku se vystavují. Neléčená cukrovka ohrožuje nejen je, ale i dítě. Opravdové nebezpečí přijde až po letech.

Žádný typ cukrovky nebolí a dlouho se nemusí vůbec projevit. Nemocní žijí řadu let, aniž by měli důvod navštívit lékařskou ordinaci. Těhotenská cukrovka bývá považována ze nejméně závažnou. Často ji lze zvládnout pouhou dietou. Mezi laiky, ale často i odborníky panuje mýtus, že porodem problém končí. Realita je ale jiná.

porod

Těhotenská cukrovka potká zhruba 4 až 10 % těhotných žen. Pokud se neléčí, znamená riziko pro matku i pro plod. Slinivka matky nepracuje správně, a tak jí v krvi koluje více cukru. Ten se skrz placentu dostává do těla dítěte a nutí jej, aby se zvýšenou hladinou glukózy vyrovnávalo. Mnoho cukru zjednodušeně znamená, že dítě moc roste. Mezi nejčastější komplikace těhotenské cukrovky patří právě tzv. makrosomie, neboli příliš velké dítě, jeho porodní hmotnost je vyšší než 4 kg. To s sebou nese větší pravděpodobnost, že bude porod veden císařským řezem. Pokud dojde ke spontánnímu porodu, hrozí tzv. dystonie, neboli poranění ramínek dítěte, a také větší porodní poranění matky, nemluvě o nezbytnosti provedení nástřihu hráze. Neléčená těhotenská cukrovka zvyšuje riziko dalších těhotenských komplikací jako vysoký krevní tlak, preeklampsie, poruchy jater a infekce.

K tématu: Každé druhé ženě hrozí cukrovka. Nejste to právě vy?

Zdravotní problémy u dítěte ale nekončí porodem. Může u něj nastat hypoglykemie, neboli stav, kdy je hladina cukru v krvi extrémně nízká. Závažná hypoglykemie se projeví křečemi a poruchou vědomí. Častěji se také objevuje novorozenecká žloutenka. Těhotenská cukrovka matky ale dítě ovlivní i v jeho další budoucnosti. Je u něj vyšší pravděpodobnost lehké mozkové dysfunkce, syndromu poruchy pozornosti, hyperaktivity, ale také dětské obezity. V dospělosti se pak u těchto dětí častěji vyskytuje diabetes 2. typu, závažné onemocnění, které zkracuje život a může vést až k oslepnutí nebo amputaci končetin.

Zbytečný test?

Všem těmto zdravotním problémům lze jednoduše předejít. Stačí absolvovat tzv. OGTT test (orální glukózový toleranční test). Ten se provádí mezi 24. až 28. týdnem těhotenství. Zjednodušeně řečeno žena stráví tři hodiny v čekárně. Během té doby jí bude každou hodinu odebírána krev a moč. Test nebolí, ale je poněkud nepříjemný. To vede mnoho žen k tomu, že ho odmítají; myslí si, že je zbytečný.

Průběh OGTT testu

Žena přijde ráno nalačno (je nutné nejíst alespoň deset hodin) do specializované laboratoře. Pak ji čekají tři odběry vzorku krve ze žíly. Nejdříve se odebere krev nalačno. Potom těhotná vypije roztok s glukózou (75 g), který se může dochutit šťávou z půlky citrónu, čímž se částečně zmírní silně sladká chuť tekutiny. Další odběr krve následuje hodinu po vypití roztoku a třetí za další hodinu. Teprve pak je možné se normálně najíst a napít. Po celou dobu testu je nezbytně nutné zůstat v klidu sedět. Fyzická aktivita by zkreslila výsledky testu, které by pak mohly být „falešně v normě“.

Zdroj: www.tehotenskacukrovka.cz

Myslíte si, že je test na těhotenskou cukrovku zbytečný?

Velké riziko do budoucna

V Česku se příliš nemluví o dalším, pro ženu nejzávažnějším riziku těhotenské cukrovky. Obecně se má za to, že porodem problém končí a hladina krevního cukru se vrátí do normálu. „Těhotenská cukrovka by pro ženy měla být varováním před zvýšeným rizikem rozvoje diabetu 2. typu,“ upozorňuje MUDr. JAN BROŽ z 2. interní kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Diabetes 2. typu znamená, že tělo produkuje inzulin, ale není schopné jej správně využít. Inzulín je přitom nezbytný pro zpracování cukru. Diabetes 2. typu je někdy mylně považován za stařeckou cukrovku, přitom se stále častěji vyskytuje u mladších osob. Nemoc se mnoho let vůbec neprojevuje, a tak pacient vyhledá lékaře až při vážných komplikacích. Mezi ně patří poruchy zraku, zhoršující se funkce ledvin nebo cév, které mohou vést až k amputaci končetin.

Jak poznat, že mám diabetes 2. typu? 

Největším nebezpečím nemoci je, že dlouho nebolí a téměř se neprojevuje. Laik tak prakticky nemá šanci poznat, že zrovna on onemocněl. Nemoc se může projevovat zvýšenou žíznivostí, častým močením, hubnutím bez zjevné příčiny a únavou.

Mnoho lidí k lékaři přivedou až vážné komplikace provázející diabetes 2. typu, jako jsou problémy se zrakem či ledvinami nebo poruchy vnímání bolesti dolních končetin. Proto je rozumné chodit na preventivní prohlídky ke svému praktickému lékaři. Jejich součástí je také test na hladinu krevního cukru, který může signalizovat diabetes 2. typu. Obecně totiž platí, že čím dříve se nemoc odhalí, tím snáze se léčí.

těhotná

Souvislost mezi těhotenskou cukrovkou a diabetem 2. typu potvrzují i vědecké studie. Podle týmů vědců z univerzity v australském Sydney je těhotenská cukrovka důležitým faktorem vedoucím ke vzniku diabetu 2. typu. U třetiny žen, které mají těhotenskou cukrovku, se diabetes 2. typu projeví během příštích sedmi až deseti let. Jak informuje agentura Reuters, během dvaceti let trvající studie vědci také zjistili, že počet případů těhotenské cukrovky roste. Za nárůstem stojí zvyšující se věk rodiček, ale také jejich rostoucí životní úroveň.

K tématu: Co očekávat od těhotenských prohlídek?

Podle další, kanadské, studie, která zkoumala více než 630 tisíc těhotných, je těhotenská cukrovka jedním z největších rizikových faktorů budoucího rozvoje diabetu 2. typu. Pouze u dvou procent žen, které prošly studií a onemocněly diabetem 2. typu, se dříve těhotenská cukrovka neobjevila. Pětina žen během devíti let, kdy studie probíhala, onemocněla. „Ženy, u kterých byla diagnostikována těhotenská cukrovka, se mohou před rozvojem diabetu 2. typu bránit zdravým životním stylem,“ uvedla pro agenturu Reuters autorka studie DENICE FEIG z univerzity v Torontu.

Těhotenská cukrovka výrazně zvyšuje pravděpodobnost, že v budoucnu onemocníte diabetem 2. typu. Automaticky to ale neznamená, že i vy budete diabetikem. Rozvoj nemoci záleží na dalších faktorech jako je genetika a zdravotní stav. Protože výskyt diabetu 2. typu přímo souvisí s nevhodným životním stylem. Můžete riziko snížit tím, že si budete hlídat hmotnost a dostatečně se hýbat. Naopak obezita a nedostatek pohybu riziko výrazně zvyšuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).