Hlavní navigace

Tajemství dlouhověkosti je v siestě

29. 7. 2011

Sdílet

Vědci zkoumali, jak je možné, že na ostrově Ikaria žije desetkrát více devadesátiletých lidí než ve zbytku Evropy. Kouzlo tkví v umění odpočívat. Studie kardiologů z Aténské univerzity, představená v minulých dnech, podle agentury AFP odhalila tajemství dlouhověkosti Ikarianů, lidí žijících na osrově v Egejském moři – siesta na prvním místě, ryba, káva, zelenina, a olivový olej. Ikaria je jednou z pěti oblastí na světě, kde se nachází vysoké procento velmi starých lidí, dalšími jsou Sardínie,…

Vědci zkoumali, jak je možné, že na ostrově Ikaria žije desetkrát více devadesátiletých lidí než ve zbytku Evropy. Kouzlo tkví v umění odpočívat.

Studie kardiologů z Aténské univerzity, představená v minulých dnech, podle agentury AFP odhalila tajemství dlouhověkosti Ikarianů, lidí žijících na osrově v Egejském moři – siesta na prvním místě, ryba, káva, zelenina, a olivový olej. Ikaria je jednou z pěti oblastí na světě, kde se nachází vysoké procento velmi starých lidí, dalšími jsou Sardínie, jeden horský region na Kostarice, Okinawa v Japonsku a Loma Linda v Kalifornii.

„Zatímco ve zbytku Evropy je pouze 0,1 procenta lidí starších 90 let, na Ikarii to v roce 2009 bylo 1,1 procenta,“ uvedla Christina Chrysohoová, jedna z autorek studie. „Je tomu tak i navzdory skutečnosti, že nebezpečí vysokého tlaku, cholesterolu či cukrovky je stejné jako ve zbytku Řecka,“ dodal další spoluautor Christos Pitsavos. „Na Ikarii se tyto faktory ale objevují později,“ uvedl.

Jaká jsou tedy tajemství dlouhověkosti?

Spočívají v tradičním způsobu života, který zahrnuje jídlo bohaté na zeleninu, ryby, olivový olej, denně dva šálky řecké kávy, která je převařená a obsahuje více antioxydantů, a také pravidelnou siestu. Vědci ale uznávají, že jistou roli hraje i genetika. Rodiče těch, kteří se objevili ve studii, se rovněž dožili velmi vysokého věku. Díky teplému klimatu a velkému množství světla také místní obyvatelé netrpí depresí, uvádí studie.

„Od 60. let se hodně mluvilo o středomořském a krétském životním stylu, spojeném se zdravím a nízkou nemocností. Což však již pro Krétu neplatí, neboť 60 procent Kréťanů trpí nadváhou. Celková míra obezity v Řecku je 20 procent,“ uvedla Chrysohoová.

Svou roli má i spokojený sex

„Kréťané už nežijí tradičním způsobem, Ikarie je jedním z nejodlehlejších ostrovů, kde žijí velmi malé komunity s dobře ukotvenými rodinnými zvyklostmi,“ dodává další člen týmu podílející se na vypracování studie Christodoulos Stafanadis. Podtrhuje také, že dobrému zdraví se staří lidé v Ikarii těší díky pravidelné fyzické a sexuální aktivitě. „Jedna z osmdesátiletých dam, které se účastnily výzkumu, měla zlomená žebra po – trochu akrobatických rozpustilostech,“ poznamenal Stafanadis.

Výzkum byl prováděn od června do října 2009 na 1420 obyvatelích ostrova, z nichž více než 13 procent bylo starších 80 let, 1,6 procenta mužů a 1,1 procenta již dosáhlo 90 let.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).