Hlavní navigace

Tabletky na hubnutí umí zabíjet. Na co si dát pozor?

10. 4. 2012

Sdílet

 Autor: SXC
Průzkumy ukazují, že tablety na hubnutí obsahují stále více nebezpečných látek. Ve Francii po jedněch takových pilulkách zemřela mladá žena. Na co si dát při koupi pilulek pozor?

Trvale stoupá počet nelegálně distribuovaných produktů určených k hubnutí a na podporu erekce. Jsou prodávány v kamenných obchodech i prostřednictvím internetu, a sice jako doplňky stravy nebo léčivé přípravky. Vzhledem k tomu, že nebyly schváleny příslušnými institucemi, mohou znamenat nesmírné riziko pro uživatele.

Varováním je úmrtí mladé ženy ve Francii v roce 2008, která užívala k hubnutí kapsle „Best life“ obsahující látku sibutramin. Sibutramin je léčivá látka, která musí být užívána jen pod dohledem lékaře vzhledem k možným vedlejším účinkům. Cílem použití této látky bylo zvýšit účinek hubnutí. Studie zpracovaná FDA a zveřejněná v r. 2009 odhalila 34 rizikových látek, které jsou užívány v prostředcích na hubnutí.

Nebezpečí v tabletách:

anorektika používaná pro snížení chuti k jídlu (sibutramin, rimonabant, fenfluramin, amfepramon, phentermin)

stimulanty pro zlepšení mentální a fyzické výkonnosti během užívání (amfetamin, efedrin, metformin, sinefrin, kofein, yohimbin)

antidepresiva pro zmírnění stavů úzkosti (fenobarbitel, fluoxetin, penfluridol)

laxativa pro urychlení průchodu střevem (fenolftalein)

diuretika pro zvýšení ztráty vody (bumetanid, furosemid, spironolakton, triamteren, althiazid)

 – nikotinamid a aminokyseliny

Pro creening těchto látek je v literatuře popsáno hned několik metod. Nedostatek je však metod pro simultánní analýzu velkého počtu látek. Metodou ultra-vysokotlaké kapalinové chromatografie s detektorem diodového pole lze odhalovat nebezpečné složky v doplňcích stravy velmi dobře. Metoda byla ověřena pro simultánní stanovení 34 složek užívaných v prostředcích na hubnutí.

Bylo testováno 32 prostředků získaných nákupem z různých míst. V prostředcích bylo odhaleno 9 nebezpečných aktivních látek v terapeutickém množství: kofein, clenbuterol, nikotinamid, fenolftalein, rimonabant, sibutramin, N,N-didesmetylsibu­tramin, synefrin a yohimbin. Většina z těchto látek patří mezi regulované kvůli možnému vedlejšímu toxickému účinku. Látky byly v prostředcích přítomny jednotlivě nebo v kombinaci. V různých šaržích přípravků kolísá množství i aktivita látek.

Ze studie vyplynulo potenciální nebezpečí z užívání hubnoucích přípravků a nutnost jejich kontroly.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).