Hlavní navigace

Systém CogniFit – osobní trenér pro váš mozek

30. 5. 2011

Sdílet

 Autor: www.cognifit.com
Webová aplikace pro rozvoj kognitivních funkcí, která sází na individuální přístup. Na základě srovnání se zbytkem klientů vám sestaví jedinečný cvičební plán.

V dnešním dílu seriálu o trénování inteligence bych vás chtěl seznámit s programem CogniFit (http://www.cognifit.com), jehož duchovním otcem je izraelský psycholog Shlomo Breznitz. Jako na potvoru ale, zrovna když jsem se o něm rozhodl napsat, pustili se jeho tvůrci do radikální přestavby celého produktu. Zrovna teď jim podle mého názoru příliš nefunguje. Navíc není jasné, jestli bude zdarma nebo placený. Minulá verze byla placená. Nová je zadarmo, ale zase zatím skoro nic nedělá. Je pravděpodobné, že se to časem změní. Obecné principy programu zůstávají stejné, takže se soustředím spíš na ně.


Autor: www.cognifit.com

Hlavní výhoda CogniFitu oproti jiným programům má spočívat v individuálním přístupu. Je to webová služba. Když si založíte účet, CogniFit vás vyšetří. Určí vaše silné a slabé stránky a navrhne vám osobní tréninkový harmonogram. Podle tvůrců aplikace nejsou mezi uživateli dva lidé, kteří by trénovali stejně. Program není zaměřený na trénování inteligence, nýbrž na trénink jednotlivých kognitivních schopností. Podle svých tvůrců by měl trénink zlepšit vaše každodenní fungování v běžném životě. K tomu slouží množství her, hříček a hlavolamů.

Náročnost úkolů přizpůsobuje CogniFit vašemu aktuálnímu výkonu. Máte-li špatný den a trénink vám nejde, dostanete méně obtížná cvičení. Jste-li dobří, náročnost roste. Aplikace neustále srovnává vaše výkony s výkony ostatních uživatelů, aby vám nepředhodila příliš lehké cvičení, které by vás znudilo, ale ani příliš těžké, které by vás odradilo. Cvičení jsou většinou zábavná. Navíc existuje několik seriózních studií, které prokázaly jejich skutečný efekt. Zatím se však jedná o efekty spíše krátkodobé. Týkají se víc výsledků v psychotestech než každodenního života.

Dvacet dolarů na dva měsíce

Já jsem se o systému doslechl na podzim minulého roku na přednášce Marka Preisse z Psychiatrického centra v Praze Bohnicích. Zaujal mě, protože jsem před několika lety prodělal encefalitidu – česky zánět mozku. Po ní jsem měl problémy s krátkodobou pamětí. Nejsem si jistý, jestli je mám ještě dodnes, nebo už přešly. Podobné věci se těžko měří a já pochopitelně neměl srovnání se stavem před onemocněním. Navíc mám sklon se neustále pozorovat. Docela dlouho jsem trénoval v programu Brain Workshop, o kterém jsem psal minule. Časem mě ale omrzel.

Výhodou CogniFitu by mělo být, že vám připravuje tréninkový program sám. Dá se použít ke zmírnění následků stárnutí nebo k rehabilitaci kognitivních schopností, poškozených v důsledku nějakého onemocnění. 

Některé ze schopností, které program popisuje, najdete ve většině psychologické literatury. Jiné už jsou vzácnější a možná je používají jen tvůrci programu. V nové verzi aplikace jich bude celkem devatenáct. Po vstupním vyšetření vám program ukáže, jak si v nich stojíte ve srovnání s vaší věkovou skupinou, a navrhne plán zlepšení.


Autor: www.cognifit.com

Vydržel jsem trénovat asi půl roku. Stálo to dvacet dolarů na dva měsíce, což se mi nezdá mnoho. Pokračoval bych, kdyby se tvůrci aplikace nerozhodli ji překopat. Až bude zase funkční, určitě na svůj dosavadní trénink navážu. Jednotlivé úkoly mě bavily, ačkoliv některé víc a některé méně. Aplikace je v angličtině (případně francouzštině či španělštině) a k některým cvičením je potřeba anglicky aspoň trochu umět. To podle mě snižuje důvěryhodnost výsledků, protože ani člověk, který umí anglicky hodně dobře, nebude nikdy stejně dobrý jako rodilý mluvčí.

V testech v rámci aplikace jsem se zlepšil a řekl bych, že se dostavilo i určité zlepšení v běžném životě. Méně často se zapomínám vrátit k činnostem, které jsem musel kvůli něčemu jinému přerušit. Na druhou stranu v některých cvičeních zaměřených na krátkodobou paměť jsem se zlepšoval jen velmi pomalu, nebo skoro vůbec. Mohlo by to znamenat, že je můj mozek nenapravitelně poškozený.

Objektivní důkazy

Vědeckých studií účinků CogniFitu existuje několik. Nejdůležitější jsou tři. Program se ukázal jako účinný u skupiny lidí starších pětapadesáti let. Zlepšili se v porovnání s kontrolní skupinou, která hrála běžné počítačové hry, jako třeba tetris. Čím hůř dopadli ve vstupních testech, tím lépe skončili ve výstupních. Podobné jsou i výsledky výzkumu skupiny dyslektiků ve srovnání s lidmi bez jakýchkoliv potíží. Obě skupiny trénovaly, obě se zlepšily, ale dyslektici, jejich vstupní výsledky byly horší, vytěžili z tréninku víc.

Předchůdce webové aplikace, program MindFit, se ukázal jako účinný i u skupiny pacientů s roztroušenou sklerózou. Web CogniFitu uvádí ještě odkazy na další články v recenzovaných vědeckých časopisech nebo příspěvky na konferencích. Nějaký účinek tedy program asi mít bude. Nepodařilo se mi však najít, že by někdo našel účinek dlouhodobý. Může to být ovšem dáno skutečností, že podobné výzkumy jsou náročné.

V době, kdy jsem psal tenhle text, byla aplikace funkční jen zčásti. Když se přihlásíte, udělá vám vstupní vyšetření. Jednotlivá cvičení ani tréninkový program zatím nenabízí. Přesto si ji můžete vyzkoušet. Třeba vás zaujme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Píše o vědě. Vystudoval ekologii na Univerzitě Karlově v Praze. Momentálně studuje ještě psychologii na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, kde i žije. Baví ho čtení, psaní, běhání, kulečník a spánek.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).