Hlavní navigace

Co má mít správný muž a správná žena?

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Muž peníze a žena krásu, nabízí se odpověď. Jenže tak to není. Muži na partnerkách pořád nejvíc oceňují fakt, že se umí postarat o domácnost, a ženy od mužů chtějí především dítě.

V šestnácti na podobnou otázku, tedy co má mít ideální muž a ideální žena, odpovídají ženy i muži zhruba stejně. Jen s tím rozdílem, že ony touží po modrookém tmavovlasém krasavci s postavou od pasu k ramenům připomínající trojúhelník postavený na špičce. Kdežto oni chtějí obvykle dlouhonohou dlouhovlasou blondýnku s velkými ňadry a pevným pozadím.


Autor: Isifa.cz

S věkem a zkušenostmi se požadavky na vzhled odsouvají, a na první místa toho, co má mít ideální partner, se zařazují praktičtější věci.

Nebo se spíš začíná negativním výčtem, který se postupně stále víc rozšiřuje: „Proboha hlavně ať ten další není gambler, alkoholik, sukničkář…“ a: „Ježiši, už nikdy víc blbou modelku, co mě ztrapňuje ve společnosti, rozhází celou mou i svou výplatu a nikdy neobuje tenisky místo lodiček!“

Muži chtějí ženu, ženy dítě

Od toho už je jen krůček k tomu, čeho si ve třiceti, tedy až konečně dospějeme a nabereme rozum, na protějšku nejvíc vážíme. Tady jsou výsledky výzkumu Centra pro veřejné mínění Akademie věd (CVVM), který zjišťoval, co je pro náš v životě nejvíc důležité. Muži chtějí dosáhnout v životě dvou věcí: najít si stálou partnerku a mít úspěch v práci. Ženy mají na prvním místě žebříčku hodnot děti a potřeba mít stálého partnera je až na druhém místě.

Čtěte také: Lakomec, nebo feminista?

Pravda, někdy po padesátce, až člověk nabere nejen rozum, ale i hodně zkušeností, tak se to, co chceme po partnerovi, někdy smrskne do stručného: „Hlavně ať moc neprudí…“ (u žen) a „Hlavně ať dělá svíčkovou…“ (u mužů). Ale vážně: tím, že se představy žen a mužů o nejdůležitějších věcech v životě míjejí, se logicky míjí i to, co si obě pohlaví představují pod pojmem ideální partner.

Lepší je hospodyňka a pečovatelka než krasavice

Mnohé naznačuje právě průzkum CVVM: zatímco 66,5 procenta mužů tvrdí, že rozhodně musí mít šťastný rodinný život, aby se cítili spokojení, totéž říká jen 29,9 procenta žen. Je to přitom paradox, protože jsou to ženy, kdo v 73 procentech případů zajišťují chod rodiny. Výhradně na mužích je tato činnost jen ve 13 procentech domácností.


Autor: Isifa.cz

A co tedy ženy a muži chtějí od svých protějšků? Na to se ptal další výzkum, tentokrát agentury SC&C. Celých 77 procent mužů nejvíc touží po hodné, věrné pečovatelce a hospodyni víc než po krasavici, která by navíc byla úspěšná v práci a dobře vydělávala.

Souvisí to přitom jednoznačně s věkem: čím starší je muž, tím víc chce mít ženu, která se postará o něj i o domácnost. A ženy to dělají, ač nechtějí a nezajímá je to. A nedělají to zjevně kvůli mužům samotným, ale kvůli tomu, co ony považují ve svém životě za nejdůležitější: kvůli dětem.

A co chtějí od svého partnera ženy, kromě dítěte? „Nemusí ani moc vydělávat, ale musí se umět postarat o rodinu a být věrný,“ říká závěr výzkumu. A na tom se shodly ženy bez rozdílu věku. Pojem „postarat se o rodinu“ však výzkum nijak nedefinoval, takže ve skutečnosti to spíš znamená, že muž by měl každopádně chtít děti a umět rodinu uživit po dobu, co bude žena na mateřské a nebude moci přispívat do domácího rozpočtu.  

Přečtěte si dále: Pánové, staráte se o své děti?

Ve skutečnosti bychom si předtím, než si vybereme partnera pro život, měli podle psychoterapeuta Pavla Ládvího položit několik jednoduchých otázek bez ohledu na pohlaví, protože ty nejdůležitější věci v životě platí pro oba partnery stejně:

  • chceme mít oba rodinu?
  • bude se o mě chtít postarat, když po autonehodě skončím na vozíku?
  • umíme se dohodnout na penězích?

Všechno ostatní prý už není o „správném muži“ a „správné ženě“, ale nadstavba směrem k „ideálnímu muži“ a „ideální ženě“.


Na téma ideálních partnerů – čtěte také:

Jaká je ideální žena? Průměrná

Ideální manžel je Pišta Hufnágl

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).