Hlavní navigace

Soumrak vrtání? Vědci testují gel, co sám spravuje zuby

2. 7. 2010

Sdílet

Nepříjemný zvuk a hrot zubní vrtačky by mohl už zanedlouho nahradit uklidňující polštářek, přiložený bezbolestně k poškozenému zubu. Nová studie v odborném časopise ACS Nano uvádí, že byla poprvé úspěšně vyzkoušena technologie, využívající regenerační peptidy, které povzbuzují přímo buňky zubu, aby díru po kazu pomohly samy zacelit.

Nepříjemný zvuk a hrot zubní vrtačky by mohl už zanedlouho nahradit uklidňující polštářek, přiložený bezbolestně k poškozenému zu­bu.

Nová studie v odborném časopise ACS Nano uvádí, že byla poprvé úspěšně vyzkoušena technologie, využívající regenerační peptidy, které povzbuzují přímo buňky zubu, aby díru po kazu pomohly samy zacelit.

Vědci k unikátní metodě použili speciální gel. „Není to prevence, jakou je zubní pasta,“ citoval Discovery Channel spoluautorku nové metody Nadiu Benkirane-Jesselovou: „My se snažíme regenerovat zasažené zuby poté, co se už kaz vytvořil.“

Benkirane-Jesselová vysvětlila, co by mohlo čekat budoucí návštěvníky zubní ordinace. Namísto obvyklého vrtání a plombování by lékař pacientovi přiložil přímo do poškozeného místa tenký proužek léčivé hmoty nebo nanesl trochu gelu.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).