Hlavní navigace

Sluchové vady lze odhalit již v porodnici

5. 4. 2012

Sdílet

Bulovka provádí včasnou diagnostiku vad sluchu u novorozenců a kojenců. Není to ale běžné. V Nemocnici Na Bulovce se provádí u každého novorozence, které je na neonatologickém oddělení, diagnostika sluchu (screening sluchových vad). Vyšetření provádí speciálně vyškolení lékaři oddělení ORL. „Díky včasné diagnostice sluchových vad už v novorozeneckém či kojeneckém věku se může začít co nejdříve s rehabilitací sluchu, která tak zlepší psychomotorický vývoj dítěte, zvýší jeho komunikační možnosti…

Bulovka provádí včasnou diagnostiku vad sluchu u novorozenců a kojenců. Není to ale běžné.

V Nemocnici Na Bulovce se provádí u každého novorozence, které je na neonatologickém oddělení, diagnostika sluchu (screening sluchových vad). Vyšetření provádí speciálně vyškolení lékaři oddělení ORL.

„Díky včasné diagnostice sluchových vad už v novorozeneckém či kojeneckém věku se může začít co nejdříve s rehabilitací sluchu, která tak zlepší psychomotorický vývoj dítěte, zvýší jeho komunikační možnosti a umožní rozvoj řeči,” říká Magdalena Kantová, která se na screening sluchových vad specializuje. „V České republice se udává četnost výskytu sluchových vad u novorozenců v rozmezí 6 až 12 z tisíce,” doplňuje lékařka.

Screening sluchových vad u dětí podporuje i primář oddělení ORL Nemocnice Na Bulovce Tomáš Podlešák: „K normálnímu rozvoji řeči je nezbytný sluch. Neslyšící dítě se navíc nemůže naučit ani číst a psát. Jen málo lidí si uvědomuje, jak nezbytný je sluch a řeč k zařazení do společnosti. Bez sluchu a možnosti komunikace s lidmi se může člověk snadno ocitnout v sociální izolaci.”

Samotná diagnostika se provádí přístrojem na měření otoakustických emisí. Tato metoda je časově nenáročná a výsledky, kdy jsou odhaleny případné sluchové vady u novorozenců, jsou velice uspokojivé. Dítě se při ní vyšetřuje na novorozeneckém oddělení mezi 2. a 5. dnem pobytu, většinou po kojení ve spánku v tiché místnosti, aby bylo klidné a šlo dobře vyšetřit. Do ucha se mu vloží malá sonda, která vysílá zvuky a zároveň zaznamenává tzv. emise – zvukem ze sondy evokované (vzniklé) „odpovědi“ zevních vláskových buněk hlemýždě (vnitřního ucha).

Přístroj ke screeningu vad sluchu stojí zhruba 130 tisíc korun, výkony u dětí jsou hrazeny pojišťovnou. „V Česku se zatím bohužel toto vyšetření neprovádí v porodnicích plošně,“ říká Magdalena Kantová. „Odborníci na tuto diagnostiku se však snaží vyšetření prosadit, aby mohl být takto vyšetřen každý novorozenec v celé republice.“

Čekáte potomka? Je tu pro vás katalog: PORODNICE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).