Hlavní navigace

Skutečně zdravá škola už pomáhá 160 školám. Zdarma

Sdílet

 Autor: Skutečně zdravá škola
Přesně za týden začnou školními vchody proudit žáci, kteří už by se v automatech na chodbách neměli setkat se sladkostmi a bagetami s majonézou. Aby to i ve školních kuchyních vypadalo skvěle, je tu Skutečně zdravá škola. Zdarma. Pomůžete jí s provozem?

Na konci roku 2013 vznikla občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, která patří k těm prvním, které začaly zvedat varovné ukazováčky a hlasitě a neustupující intenzitou začaly tlačit na zákonodárce, aby ze škol vystrnadili polotovary, sladkosti a sladké nápoje. Dá se říci, že zejména jejich přičiněním (i díky tlaku bývalého ministra školství Marcela Chládka) se konečně začaly ledy hýbat a my od září (byť o rok později, než se očekávalo) už v novém školním roce o nezdravé potraviny ve školách nezavadíme. Resp. od schválení budou mít školy tři měsíce na to, aby se neschválených potravin zbavily.

Skutečně zdravá škola už pomáhá 160 školám

Skutečně zdravá škola dosud fungovala se svými signatáři jen z přesvědčení a touze něco změnit. A že se toho změnilo. Do jejího programu, se kterým pomáhá školám měnit jídelníčky ve zdravé, se zapojilo už sto šedesát českých škol, do konce roku 2017 však chtějí dosáhnout na tři stovky. Ale bez peněz to dost dobře nejde. „Program Skutečně zdravá škola je pro školy zcela bezplatný, pro představu ale realizace programu v jedné škole nás, iniciativu, stojí přibližně patnáct tisíc korun ročně, které pokrývají lektory, organizátory a materiály pro školy. A právě na to půjdou peníze, které se snažíme prostřednictvím kampaně Skutečně zdravé září vybrat," vysvětluje Tom Václavík, odborný garant programu Skutečně zdravá škola.

Skutečně zdravé září startuje už za týden

Zatímco jiné spolky a firmy, které ve školách provádějí změny jídelníčku a formou hry učí děti připravovat zdravé svačinky, za to inkasují slušné částky, tak program Skutečně zdravé školy je zdarma, na svůj provoz si chtějí vydělat prostřednictvím vašich nákupů. Proto na září spouští kampaň Skutečně zdravé září.

Abyste podpořili dobrou věc, stačí jen nakupovat ve správných obchodech vybrané potraviny a prodejci pak Skutečně zdravou školu podpoří. Někdy jde o korunu z každého výrobku, onde zas o deset procent z obratu za celý měsíc.

Z prostředků shromážděných během kampaně Skutečně zdravé září bude iniciativa financovat rozšíření programu Skutečně zdravá škola na další školy v roce 2017. Konkrétně se peníze využijí na poradenství školním jídelnám, jak zavádět čerstvé, sezónní potraviny od místních zemědělců a výrobců do školní jídelny, na budování školních zelinářských zahrad, na zajištění vzdělávacích akcí pro žáky v zapojených školách a výjezdy žáků na místní farmy.

Přispět může každý koupí vybraných výrobků u prodejců, kteří se do kampaně zapojili, a to jak koupí v kamenných prodejnách, tak online. V e-shopech budou produkty označeny logem kampaně, v prodejnách bude kampaň propagovaná informačními plakáty. Jaké produkty jsou zařazené do kampaně, se dozvíte i na webu.

Do kampaně Skutečně zdravé září se zapojily společnosti:

Biopekárna Zemanka
Freshbedynky
Hanys oleje
Kniha Zlín (jediný partner mimo oblast potravin)
Lifefood
My Food
PRO-BIO
Sklizeno
Tierra Verde
Vitalvibe

Zdroj: TZ Skutečně zdravá škola

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).