Hlavní navigace

Skladování úrody: mrkev patří do písku a švestky do mouky

22. 9. 2016

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Ať už se vám letos urodilo na vlastní zahrádce hodně ovoce, nebo jste na trzích nakoupili mnoho kil skvělých švestek či mrkve, poradíme vám, jak úrodu skladovat, aby dlouho ve skvělé kondici vydržela.

Pokud vám úroda z vaší zahrádky letos přivodila široký úsměv na tváři, nenechte si ho nikým z tváře smést. Ani závistivými sousedy, a už vůbec ne plísní, která by plody vaší píle mohla velmi rychle zasáhnout, pakliže byste je tedy špatně skladovali. Připomeňme si, jak, co a kde skladovat.

Zeleninu a ovoce skladujte odděleně, v chladu a temnu

Bohatou úrodu ze zahrady či pole můžete rozdat kamarádům nebo prodat známým. Máte-li dostatek sil a času, sušte. Usušit se dát totiž všechno. I meloun. Variantou, jak uchovat zeleninu, je i krouhání a následné natlačení a do sklenic, zkuste Zdravou pochoutku: Kvašenou zeleninu pickles. Pokud však disponujete ideálním prostorem, který je větraný, temný a chladný se stálou teplotu od nuly do čtyř stupňů Celsia, skladujte úrodu tam.

Důležité je zajistit, aby uložená úroda během zimních měsíců nepromrzla. Ztrácí pak  strukturu i chuť. Vlhkost vzduchu by se měla pohybovat okolo osmdesáti pěti procent, což lze regulovat kropením podlahy či větráním. Aby stěny neplesnivěly, můžete je po vzoru vinařů natřít bílým vápnem s přídavkem modré skalice. Avšak pamatujte na důležité pravidlo: nikdy neskladujte ovoce a zeleninu dohromady. Některé druhy zeleniny, jako brambory či zelí, totiž vydávají specifické pachy, které mohou nepříjemně ovlivnit chuť uskladněného ovoce. Zelenina zas může při skladování s ovocem kvasit. Proto je lepší uchovávat ovoce a zeleninu odděleně v jiných místnostech, případně oddělené přepážkou.

Kam se zeleninou?

V případě jednotlivých druhů zeleniny se liší způsob uskladnění. Mrkev, celer a petržel si ráda hoví v dřevěné bedýnce s vlhkým pískem, kdy se jednotlivé druhy zeleniny vzájemně nedotýkají. V obdobných podmínkách se velmi dobře daří i salátům, kapustě či zelí, protože košťálová a kořenová zelenina se vzájemně velmi dobře doplňuje. Zatímco košťálová zelenina zachová vlhké klima, kořenová naopak vlhkost absorbuje.

To bramborám by se na vlhkém písku nelíbilo, chytly by rychle plíseň a bylo by po nich. Svědčí jim skladování na dřevěném uhlí, díky kterému si zachovávají po celou zimu čerstvost a dobrou chuť. Jestli váháte, kam s cibulí či česnekem, určitě je neukládejte do blízkosti zbytku úrody, mohla by od nich nepříjemně načichnout. Svažte je do svazků a zavěste ke stropu třeba na půdu.

Kam s ovocem?

Písek je vhodný nejen pro skladování kořenové a košťálové zeleniny, ale i ovoce, například jablek či hrušek. Aby si ovoce zachovalo svou chuť a zbavovalo se průběžně vlhkosti, zabalte jednotlivé kusy ovoce stopkou vzhůru do papíru, pak je ve dvou řadách naskládejte do bedýnek s pískem a bedýnky zavřete. Skladovat můžete i švestky či blumy, těm se bude dobře dařit v pšeničné mouce. Čtete správně, tyto plody totiž nemají rády vzduch a mouka jim o něj ráda odpomůže. Plody i se stopkami sbírané za suchého počasí skládáme do nádoby a postupně zasypáváme moukou. Před použitím mouku z plodů omyjeme a pro čerstvou chuť na okamžik podržíme švestky v sítu nad parou.

Zdroj: TZ Vitalvibe

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).