Hlavní navigace

Situace ve zdravotnictví bude prý do konce týdne normální

24. 2. 2011

Sdílet

V Česku fakticky skončila několikaměsíční protestní akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“, v níž lékaři hrozili k 1. březnu hromadným odchodem z nemocnic, pokud nedostanou přidáno.  Vláda schválila nové platové tabulky, které jim v nemocnicích mají zajistit o 5000 až 8000 korun měsíčně víc. Doktoři současně pokračují ve stahování výpovědí. Původně je dalo 3800 z 18.000 nemocničních doktorů, nakonec podle neoficiálních propočtů odejdou asi jen jednotlivci. 

V Česku fakticky skončila několikaměsíční protestní akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“, v níž lékaři hrozili k 1. březnu hromadným odchodem z nemocnic, pokud nedostanou přidáno. 

Vláda schválila nové platové tabulky, které jim v nemocnicích mají zajistit o 5000 až 8000 korun měsíčně víc. Doktoři současně pokračují ve stahování výpovědí. Původně je dalo 3800 z 18.000 ne­mocničních doktorů, nakonec podle neoficiálních propočtů odejdou asi jen jednotlivci. 

Situace v regionech se postupně vrací do normálního stavu, dnes by mohly být odvolány krizové plány, které krajské úřady chystaly pro případ, že by lékaři odešli. Problémy přetrvávají jen lokálně, zejména v nemocnici v Uherském Hradišti na Zlínsku, jejíž ředitel požaduje, aby si doktoři podali znovu žádost o přijetí do pracovního poměru. Lékaři s tím nesouhlasí. 

V nemocnici v Sušici, kterou vlastní město, zatím nestáhl výpověď žádný ze čtyř mladých lékařů. Dva jsou z interny, kde by kvůli tomu mohly být problémy. „Dostal jsem od nich seznam podmínek s tím, že u nich prý už není prostor pro ústupky,“ komentoval postup lékařů ředitel nemocnice Jiří Šedivý. Lékaři podle něj vyžadují garanci uskutečnění předaestačních stáží, chtějí také řešit, jakou formou se jim zvýší platy. Požadují prý také uzavření nových pracovních poměrů na dobu určitou, a to na jeden rok.

Vláda včera potvrdila memorandum, které minulý týden uzavřely lékařské odbory a ministr zdravotnictví Leoš Heger a které zvýšení platů zaručuje. Ministr předpokládá, že situace ve zdravotnictví bude do konce týdne normální. Lékařské odbory původně požadovaly, aby lékaři měli od března 1,5 až trojnásobek průměrného platu v zemi, tedy až 70.000 korun základního platu. Nakonec Heger a odboráři podepsali memorandum, podle něhož by lékařům měly mzdy vzrůst o 5000 až 8000 korun a do dvou let by se měli dočkat 1,5 až trojnásobku průměrné mzdy v zemi. Loni ve třetím čtvrtletí činila 23.665 korun. 

„Je to očekávané potvrzení dohody, my jsme jako lékařské odbory a lékaři, kteří v akci Děkujeme, odcházíme byli, dohodu splnili. Výpovědi jsme stáhli či stahujeme. Nedovedli jsme si představit, že by svoji část dohody druhá strana nesplnila,“ komentovala krok vlády místopředsedkyně Lékařského odborového klubu Jana Vedralová. Nyní podle ní může začít práce na potřebných změnách – spolupráce odborářů na reformě je zakotvena v memorandu. Půjde například o změny v lékové politice, potlačení korupce při nákupu přístrojů a u stavebních zakázek. Právě z reformy lze získat peníze na platy, v příštím roce by měli dostat přidáno i ostatní zdravotníci.

Premiér Petr Nečas zdůraznil, že v letech 2011 a 2012 na zvýšení platů nebudou použity peníze ze státního rozpočtu, ale „výhradně prostředky získané reformou zdravotnického systému“. Vláda podle premiéra také deklarovala, že platy budou zvýšeny i dalším zdravotnickým profesím. 

Ministr nyní dvě miliardy korun na růst lékařských platů k dispozici nemá. Získat je hodlá v první řadě omezením neefektivit systému, rušením nadbytečných lůžek akutní péče v nemocnicích a počítá i s omezením ambulancí v místech velkého nakupení. Chce také usměrnit pacienty při využívání péče a donutit zdravotní pojišťovny, aby uzavíraly smlouvy jen na potřebnou péči.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).