Hlavní navigace

Semena hořčice prospívají trávení a bolavým kloubům

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Hořčici obvykle vnímáme coby jídlo, semena přitom můžeme využít pro zdraví. Na dobré trávení a proti pálení žáhy, ale také při bolavých kloubech. Obklad z hořčice zas pomůže při bronchitidě.

Hořčice bílá (sinapis alba, hořčice setá, bělohořčice) je jednoletá, metr vysoká rostlina. Tvarem listů a květů se trošku podobá řepce. Jejím plodem jsou šešule s hořčičnými semeny. Jelikož je tato rostlina nenáročná, můžeme si ji každoročně sami vypěstovat.

Co z hořčice používáme

Léčivé je semeno, které si můžeme nasbírat nebo koupit v obchodech se zdravou výživou či bylinkářstvích.

Co semena obsahují

Semena této rostliny jsou bohatá na glykosid sinalbin (původce ostré chuti), dále na větší množství enzymů, bílkoviny, slizy, draslík, hořčík, vápník.

Přečtěte si: Chcete předejít nedostatku hořčíku? Je v potravinách i tabletách

Jak můžeme semena zpracovat

Semena můžeme usušit a rozemlít, naložit do lihu či zamrazit.

Léčivé účinky hořčičných semen

Semena pomáhají tvorbě žaludečních šťáv a ke zrychlení střevní peristaltiky. Proto jsou vhodné při trávicích potížích s nedostatečnou tvorbou enzymů, při ochabnutí svalstva trávicí trubice, zácpě.

Zácpa, pálení žáhy, nadýmání… – v seriálu Nejčastější zažívací potíže najdete pomoc při řešení problémů

Dále tlumí záněty, rozpouštějí hleny, aktivují krevní oběh, pomáhají hojit neduhy v dutině ústní (zánět dásní, afty, bolavý krk).

Zevně můžeme hořčičná semena používat k přípravě zábalů (hrudních při katarech horních cest dýchacích, při revmatismu). Při tom používáme semena rozdrcená, protože tak dojde k enzymatickému rozložení sinalbinu a vzniku látek, které prokrvují pokožku a sliznice.

Hořčičné recepty

Čaj z hořčičného semínka podporuje trávení a činnost střev

  • Potřebujeme: 1 lžičku drceného hořčičného semínka, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Semínka přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a můžeme popíjet. Doporučená pitná kúra je 1× denně po dobu dvou týdnů.

Hořčičný prášek při poruchách trávení a pálení žáhy

  • Hořčičná semínka rozdrtíme na prášek, ten uskladníme ve skleněné, dobře uzavíratelné nádobě. Užíváme 1× denně na špičku kulatého nože prášku, který zapijeme 2 dl vlažné vody.

Likér pro dobré trávení

  • Potřebujeme: 1 lžičku nadrcených hořčičných semínek, 1 lžičku drceného semene fenyklu, 1 lžičku drceného semene anýzu, 1 lžičku kořene hořce žlutého, 0,5 litru destilátu
  • Postup: Všechny přísady smícháme dohromady a zalijeme je destilátem. Vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Poté přecedíme a při potížích užíváme 1× denně 1 štamprli.

Kloktadlo z hořčičných semínek při zánětech dutiny ústní

  • Tento přípravek je vhodný při bolestech v krku, zánětech dutiny ústní a aftách.
  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených hořčičných semen, 2 dl vroucí vody
  • Postup: Semena přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, pak přecedíme a je hotovo. Touto směsí kloktáme 3–5× denně po dobu 3 dnů.

Koupel z hořčičných semen pomůže při bolavých kloubech

  • Celková nebo jen místní koupel ze semen této byliny jsou výborným podpůrným prostředkem při léčbě revmatismu a dny.
  • Potřebujeme: 2 hrsti drcených hořčičných semen, 3 litry vroucí vody
  • Postup: Semena přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat 15 minut. Poté se už neoplachujeme. Koupel doporučuji provádět denně po dobu 15 dní.

Obklad z hořčičných semen zmírní bolesti kloubů

  • Obklad si připravíme tak, že nadrcená hořčičná semínka smícháme s vlažnou vodou, vodu přidáváme do doby, než nám vznikne konzistence husté kaše. Tu pak natřeme na utěrku, přiložíme na postižené místo, zavážeme a necháme 1 hodinu působit.

Obklady z hořčičných semen na zmírnění bronchitidy

  • Utěrku namočíme do vlažné vody, vyždímáme ji, rozprostřeme a po jedné straně ji vydatně posypeme nadrcenými hořčičnými semínky. Pak ji posypanou stranou přiložíme na hrudník a necháme 5 minut účinkovat. Po uplynutí této doby ji sundáme a na dalších 5 minut přiložíme na záda. Tento postup provádíme 1× denně po dobu týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).