Hlavní navigace

Selské trhy v Pardubicích: Lehce dostupné i pro přespolní

16. 11. 2010

Sdílet

Od letošního října mám nový, každotýdenní rituál. Jakmile v sobotu vstanu, místo snídaně jdu do blízkého areálu Pardubického pivovaru na selské trhy.

Selské trhy v Pardubicích nemůžete minout. Tedy pokud přijedete v sobotu dopoledne a vlakem, což je nejčastější způsob, jak se do tohoto města dostat veřejnou dopravou, a vydáte se pěšky směrem do centra. Po několika stech metrech (pro náročnější na první zastávce MHD „Autobusové nádraží“) uvidíte po levé straně obrovský zelený transparent s reklamou a termínem nejbližšího trhu. Areál Pardubického pivovaru, kde trhy probíhají každou sobotu od 8 do 14 hodin, je sto metrů za touto cedulí.

Přehled farmářských trhů na celý týden vždy v pondělí na Vitalia.cz.

Jak založit selský trh


Autor: Jan Potůček


Pardubičtí usilovali o vznik vlastních selských trhů už delší dobu. Letos v létě se ve městě po několik víkendů konaly menší farmářské trhy poblíž bývalého plaveckého areálu, dnes kongresového domu Ideon. Na podzim se však v menším rozsahu přesunuly na panelové sídliště Polabiny, kam kromě místních mnoho lidí nechodí (Farmářské trhy Pardubice-Polabiny). Pár stánků se zeleninou a ovocem se každodenně objevuje i na hlavní pardubické třídě Míru či na sídlišti Dukla, ale jeden velký centrální trh tu zatím chyběl. Na tuhle značku aspirují právě Selské trhy v Pardubickém pivovaru.

Nápadu předcházelo dlouhé vyjednávání. Zemědělci z Pardubického kraje přemýšleli, jakým způsobem by mohli prodat přebytky ze svých statků, a Pardubický pivovar zase přemýšlel o nápadité marketingové kampani. Nakonec si tedy plácla Oblastní agrární komora Pardubického kraje, Pardubický pivovar a pomohl i Pardubický kraj a samo město. „Doufáme, že se trhy stanou akcí pro celou rodinu, příjemnou sobotní vycházkou. Maminky si nakoupí maso na svíčkovou, tatínkové si dají pivo a guláš a děti se pobaví v dětském koutku,“ říkal ještě před prvním trhem, který se konal v sobotu 16. října, ředitel Pardubického pivovaru Jan Kvasnička.

Vietnamce tu nechceme

Nemýlil se. Hned první dvě soboty po sobě trh navštívily na dva tisíce lidí. Kromě klasické zeleniny a ovoce jim stánkaři nabídli čerstvé uzeniny, sýry, produkci kozí biofarmy, několik pekáren, bio mošt, medovinu, víno, ale i několik druhů pardubického piva a občerstvení přímo na místě. K tomu všemu vyhrávala živá kapela country (jindy zase dechovka). Za jeviště jí postačila prázdní plošina na pivní sudy. „Inspirovali jsme se od podobných akcí jinde, především od selských trhů v Praze. Pardubice jsou pro takovou akci vhodné, u menších měst to je otázka. Lidé tam často mají vlastní zahrádky, a co potřebují, to si sami vypěstují,“ řekla mi ředitelka chrudimské Oblastní agrární komory Vanda Rektorisová, jedna z organizátorek trhu.

Na selských trzích v Pardubicích panují přísná pravidla. Prodávat tu smějí jen domácí zemědělci, k dostání jsou pouze sezónní plodiny. „Nikdo ať nečeká, že stánkaři budou nabízet například květák celoročně, jako jsou zvyklí ze supermarketů. Budeme nabízet kvalitní a čerstvé výpěstky českého původu a navíc převážně z našeho regionu. Náš trh nebude dávat prostor pouťovým trhovcům,“ říká Rektorisová. Naopak by ráda rozšířila sortiment o čerstvě poražená, nezamražená zvířata. „Třeba o králíky a drůbež, ale to záleží na tom, jak pivovar zajistí podmínky, aby vyhovovaly nárokům hygieny,“ vysvětluje.

Bedýnkování v praxi


Autor: Jan Potůček


Pivovar se snaží na trzích zviditelnit, kromě poskytování prostoru pro prodejce tu představuje část druhů svých piv a limonád, zájemcům nabízí i „azyl“ uvnitř budovy. Stánkařům ale nabízí opravdu „přepychový“ servis. Za první tři soboty si neúčtoval za pronájem stánků ani korunu, a těm, co ho neměli, ho zajistil sám, včetně napojení k elektrické síti a vodě. „Teď už se za stánky normálně platí, byla to jen taková akce na začátek,“ říká Rektorisová. I to ale potěší. Pořadatelé by do pivovaru postupně rádi přivedli i mlékaře, včelaře či rybáře. Od prvního trhu se počet stánků povážlivě rozrostl, přibyli i vyznavači tradičních řemesel.

Zelenina a ovoce se na místě prodávají přímo z bedýnek, zemědělci mají u stánků přistavená auta a plodiny vytahují přímo z korby. Nejen že jsou o poznání čerstvější, ale i výrazněji levnější než v hypermarketu. K dostání je tu všeobecně nedostatkový český česnek, ale i mák, žampiony od soukromého zemědělce z Luže u Skutče, kozí sýry z farmy v Licibořicích na Chrudimsku, různé druhy koření, a jeden stánkař zde dokonce prodává tradiční dřevěné hrábě na shrabování listí na zahradě. Zaručeně největší pozornost ale přitahovaly stánky s uzeninami, byť ne vždy šlo o původní produkci a cena také občas byla vyšší než v klasickém obchodě.

Do prosince. A pak zase na jaře

Hlavním problémem selských trhů v Pardubicích bylo ale parkování. Ačkoli pivovar připravil parkoviště zdarma v uzavřeném areálu, kde se trhy konají, řada kupujících o jeho existenci zpočátku nevěděla a parkovala před vjezdem do dvora, kde byl zákaz. Městská policie si na takové nešťastníky došlápla opravdu důrazně a hned během prvního selského trhu rozdala několik pokut. Od další soboty se už na transparentu s reklamou na trhy objevil zvýrazněný nápis o „parkování uvnitř areálu zdarma“. Ani tenhle drobný zádrhel ale nemůže zkazit dobrý dojem z nápadu, který se v Pardubicích uchytil, a snad přežije i do příštího roku.

„Trhy budou pokračovat do 4. prosince, potom je na zimu přerušíme a od jara bychom je chtěli znovu obnovit,“ říká Vanda Rektorisová. Pivovar je rozhodně pro, stánkaři si akci pochvalují a spokojený je i Pardubický kraj. Není tedy důvod, proč by se tak nemělo stát a autor tohoto článku, který to má do Pardubického pivovaru tři sta metrů přes ulici, bude mít o vydatné sobotní snídaně zase postaráno.

Jaké jsou vaše oblíbené trhy?

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).