Hlavní navigace

Samurai shot je první funkční panák bez alkoholu

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz /Karel Choc
Panák, který vás povzbudí a nakopne. A přitom v sobě nemá ani promile alkoholu. Jak je to možné? Novinku, která se i s vaší podporou chystá na trh, nám představí Jaromír Horák známý jako Čajomír.

Znáte to, občas se necháte strhnout partou ke kolečku panákování a k ránu to letadlo ne a ne zastavit. Aby rána nebyla tak krutá a život zas o něco pestřejší, v tom nejlepším slova smyslu, je tu Samurai shot, první funkční panák. Ovšem bez alkoholu. A čistě přírodně. Sice je to panák v plenkách, ale třeba zrovna vy mu z nich pomůžete a ochutnáte v srpnu první várku už dospělých energy shotů. Více o novince už nám prozradí její autor Jaromír Horák alias Čajomír.

Jak dlouho se věnujete čaji? A co vás k němu přivedlo?

Už je tomu dvanáct let, co mě k čaji přivedl zájem o specifickou sféru lidského bádání a konání, která tu tehdy nebyla příliš známá. V té době jsem pracoval jako kulisák v divadle Archa, a právě tam jsem prvně okusil dobrý čaj. Nedlouho na to jsem začal pracovat v čajovně Siva, kde jsem se pro čaj doslova nadchnul. Naučil jsem se čaj připravovat i servírovat a poznal jsem celou čajovou kulturu. V roce 2004 jsem pak založil svůj první čajový projekt Čajový komfort, který si kladl za cíl prezentovat čaj na významných rautech, firemních i soukromých akcích. Bylo mi velkou ctí, že si mé práce všimla světová čajová asociace (World Tea Union), která mě pozvala do Korey a přijala mě za člena mezi ty největší čajové mistry, producenty čaje a pěstitele čaje. Po pěti letech „přátelení se s čajem“ u mě dozrála myšlenka uspořádat čajový festival.

Už za měsíc (23. srpna) se v Praze uskuteční sedmý ročník tohoto festivalu čajového umění z celého světa, Čajomír fest. Můžeme se tam těšit i na vaši novinku Samurai shot? Na, jak mu hezky říkáte, první funkční panák bez alkoholu?

Všechno k tomu směřuje. Jedna ochutnávka už sice proběhla na festivalu Evolution, ale tam jsme měli vyrobené jen takové demo verze, ta první oficiální ochutnávka originálních lahví bude opravdu až na Čajomír festu 23. srpna.

Aktuálně na vašem webu probíhá crowfundingová kampaň na výrobu prvních dvanácti set kusů Samurai shotu. Proč jste se rozhodl pro tuto formu financování svého nápadu?

Jednoduše proto, že nemám dostatečné vlastní investice a nechtěl jsem na sebe vázat nějaké společníky ani se zadlužovat. Chtěl jsem také vyzkoušet, jak lidé budou reagovat na výzvu k podpoře startu Samurai shotu.

Jak konkrétně výrobu Samurai shotu mohu podpořit?

Na stránkách Samuraishot.cz jsem připravil dva balíčky. Za pětistovku si můžete předobjednat tři půllitrové lahve Samurai shotu, za tisícovku získáte lahví šest plus šest originálních panáků. Nejde tedy jen o čisté dárcovství, ale každý zde za své peníze velmi výhodně získá přesně to, co se rozhodl podpořit.

Kampaň předobjednávek je v plném proudu, za deset dnů máme vybráno už sedmdesát procent z cílové částky, což je úplně fantastické. Ukazuje to, že zájem o takový nápoj zde je a bude.

Pořád chodíme kolem horké kaše, teď už si ale samurai shot můžeme představit. Z čeho je vlastně připraven?

Jde o kvalitní koncentrát z kvalitních čajů a bylin. V jedné půllitrové lahvi najdete průměrně padesát gramů čaje, což je dávka, z jaké obvykle uděláte pět až deset litrů běžně silného čaje. Silný hořký Bitter green Samurai shot je na bázi zeleného vietnamského čaje s cesmínou velkolistou, Pure dark se vyznačuje silnou zemitou chutí čaje Puerh s dochutí hořké čokolády. Oba jsou hořké, ale samozřejmě jsem věděl, že musím udělat i sladkou variantu, protože cukr holt vládne. A asi bych si tím podřízl větev s konzumenty, kteří by nesnesli silnou hořkou chuť Bitter green nebo Pure dark, proto vznikl Sweet Flower. Je na bázi zeleného čaje Sencha, dochucen litchi a růží. Jde o ovocnou jemnou chuť s přídavkem asi patnácti procent cukru. Takže žádný sirup, jen lehce dochucená voňavá varianta, která vás jemně škrábne svou tříslovinou na jazyku.

Nemůže dávka čaje v tak silné koncentraci s člověkem trochu víc zamávat?

Může, určitě. Je to kofein. Lidé se Samurai shotem budou muset naučit pracovat v rámci své citlivosti na kofein. Někomu nebude vadit pět panáků, jinému budou stačit dva.

Kdo je autorem receptury?

Jsem autorem myšlenky a celé realizace, grafické zpracování jsem pak nechal na svém kamarádovi Maťovi Mišíkovi, výborném muzikantovi, grafikovi a milovníkovi čaje.

Jak vás vlastně napadlo vymyslet nealko panáka?

Samotný projekt připravuji asi rok, ale myšlenka na výrobu malého, silného nápoje ve mně zrála tak pět let. Inspirace přitom přišla v čajovně, kde jsem se prvně setkal s jedinečně silným tradičním vietnamským čajem. Do té doby jsem byl zvyklý na jemné chutě čajů, dělal jsem všechno proto, aby čaj nebyl hořký, ale po této ochutnávce jsem poznal, že právě tohle je další tvář čaje – silný hutný nálev, který nepopíjíte ve velkém množství, ale dáte si ho v malém množství a častěji.

Dá se kombinovat s jinými nápoji?

V této fázi nad tím ani nechci moc přemýšlet, protože si myslím, že je teď důležité Samurai shot vyrobit a rozdistribuovat mezi zákazníky. Myslím si, že fantazie konzumentů se rozjede a nějaké zajímavé kombinace vymyslí. Jinak já doporučuji funkční panák pít k alkoholu. Je ověřeno, že pokud člověk alkohol prokládá Samurai shotem, vydrží déle, je čilejší a neupadne do opileckého komatu.

Komu je vlastně takový nealko shot určen?

Je určen všem, kteří alkohol nechtějí nebo nemohou pít a chtějí si užít zdravé povzbuzení v silné chuti. Má své zdravotní benefity, které obecně kvalitní čaj poskytuje. Pomáhá dobrému trávení, zajistí lepší funkčnost mozku, podpoří srdeční činnost, povzbudí. Je to čistá forma energie na bázi koncentrátů z čaje. Takže ideální pro řidiče, studenty, vegetariány, pro lidi, kteří preferují zdravý životní styl a krom Sweet flower i pro diabetiky.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).