Hlavní navigace

S ekonomickou krizí klesl i počet nemocných

24. 6. 2009

Sdílet

Ekonomická krize změnila postoj Čechů k marodění. Podle statistik chodí do práce i při nemoci, méně naopak stonají doma. Když už musí zůstat ležet v posteli, raději si vezmou dovolenou, než by si nechali napsat neschopenku. Informoval o tom server iDnes.cz.  Kromě obav, že se maroděním v době krize znelíbí svému zaměstnavateli, stojí za změnou chování i fakt, že většině lidí se od letošního roku marodit už nevyplatí. Potvrzují to lékaři i firmy, které nemocné kontrolují a mají nouzi o zakázky.

Ekonomická krize změnila postoj Čechů k marodění. Podle statistik chodí do práce i při nemoci, méně naopak stonají doma. Když už musí zůstat ležet v posteli, raději si vezmou dovolenou, než by si nechali napsat neschopenku. Informoval o tom server iDnes.cz

Kromě obav, že se maroděním v době krize znelíbí svému zaměstnavateli, stojí za změnou chování i fakt, že většině lidí se od letošního roku marodit už nevyplatí. Potvrzují to lékaři i firmy, které nemocné kontrolují a mají nouzi o zakázky.

Obvodní lékařka Anna Karásková z Mostu říká: „Krátkodobé marodění hodně pokleslo. Lidé si raději berou dovolenou, nebo to řeší jinak.“ Přitom právě Most je regionem s nejvyšší nezaměstnaností v zemi ve výši 15 procent.

Ačkoliv se nový zákon snaží snížit riziko fingovaného marodění na minimum, některé díry v něm zůstávají. Kdo má malé děti, je pro něj výhodné marodit společně s nimi. Namísto neschopenky si pak nechá napsat ošetřovné na dítě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).