Hlavní navigace

Ruská baňa je snesitelnější než sauna

14. 2. 2013

Sdílet

 Autor: Wikipedia.org
Na rozdíl od finské sauny je ruská baňa vhodná pro všechny, včetně seniorů, dětí a těhotných žen. Zdravotní účinky se neliší. A dostanete tu metlou, ne výprask, nýbrž masáž.

Zima je ideálním obdobím pro posílení zdraví a tělesné kondice. Avšak ne každý holduje sněhovým sportům a rekreaci na horách, řada lidí upřednostňuje teplo. Jednu z alternativ, jak zpříjemnit chladné měsíce, představuje saunování.

V posledních letech se těší zájmu specialita pocházející z blízkého i dálného východu – tzv. ruská baňa.

Jedná se o způsob postupného prohřívání těla, prověřený a po staletí praktikovaný u našich slovanských sousedů, který se postupně zabydlel i v Čechách. Rustikální srub v Podmokách u Poděbrad, vůbec první baňa v republice (www.ruska-bana.cz), vznikla díky iniciativě podnikatele Petra Smíška, který během pracovních cest po Ukrajině a Rusku sbíral inspiraci přímo u zdroje.

Ruská baňa je snesitelnější než sauna

„Obecný průběh saunování asi netřeba příliš popisovat,“ říká na úvod Petr Smíšek. „Například finská sauna v Čechách funguje na principu suché sauny s teplotou od 95 do 110 stupňů Celsia. Vyznačuje se minimální vlhkostí a vysokou teplotou, s typickým parním nárazem na konci (přidání cca decky vody na úplný závěr). Ruský způsob je odlišný: Udržujeme stálou teplotu cca 75 stupňů a vysokou vlhkost. Vodu na kameny lejeme po celou dobu, pára se drží u stropu. Tělo se prohřívá postupně – odpadají potíže s dechem a pálení kůže. Díky stálé teplotě a vysoké vlhkosti je ruská baňa snesitelná širšímu okruhu klientů, důchodce, těhotné ženy a děti nevyjímaje.“

Zdravotní účinky se od běžné procedury neliší. Pocení, vyplavování škodlivin, trénink imunitního systému a posilování oběhové soustavy. Metoda postupného ohřívání má své opodstatnění: „Když vám bude zima na ruce, tak je nevložíte do lavóru s vroucí vodou. Docílili byste pouze sloupnutí kůže a nulového efektu. Naopak setrvání v teplé vodě přiměřeně dlouhý čas způsobí žádané prohřátí do vnitřních struktur. Na podobném principu funguje i baňa. Jedná se o velice nenásilný a účinný způsob, jak tělo navykat na změny teplot, za současného zdravotního přínosu.“

Přečtěte si: Saunování: horko, které léčí

Jak často baňu navštěvovat? Pro cílené budování obranyschopnosti organismu doporučují lékaři jednou týdně. Avšak i jednorázová návštěva není zbytečná, minimálně pro pocit relaxace či společenské události. V ruské bani se nespěchá – čas zde strávený počítejte na hodiny. Někteří gurmáni si objednávají službu na celý den.

Nedostanete výprask, ale masáž

Součástí běžně poskytovaných procedur je obsluha, takzvaný „bánšik“, který pomocí speciálních větviček masíruje požadované tělesné partie. Navzdory obecně tradovanému mýtu se nejedná o výprask, nýbrž kvalifikovanou masáž.

„Ačkoli vlastním masérské osvědčení, sám se oné role ujímám jen někdy. Častěji využívám služeb našeho kvalifikovaného maséra, vyučeného přímo v Rusku. Ten za pomoci „vjéniků“, měkkých namočených větviček, dodatečně prohřívá a hněte individuální části těla dle přání masírovaného. Nejčastěji se jedná o ramena, kyčle, záda. Tento zákrok nebolí, je vysoce účinný a příjemný. Samozřejmě že přitlačit lze dle přání klienta, podle toho, co kdo vyžaduje a snese.“ Větvičky pocházejí z dubu a břízy. Sklízí se a řežou na jaře, když jsou listy plné šťávy. Suší se a naplacato váží do pugétů – košťátek.

Kromě běžné masáže dostanete v bani bylinkový čaj, případně občerstvení. Mezi doplňkové služby patří solný peeling či masáže za pomoci oleje a medu, odehrávající se v teplých prostorách ohřívárny.

Správně udržovaná baňa voní

Jak vůbec ruská baňa vypadá? Představte si dřevěný srub s malými okénky a „živou“ střechou z rozchodníků. Zkrátka rustikální chaloupku připomínající lidové pohádky. Vnitřek sestává ze vstupní místnosti, kuchyně, technického zázemí, šatny, sprchy, toalety, ohřívárny, odpočívárny, a venkovního dvorku s bazénem pro ochlazení. Ve všech místnostech se topí zásadně dubovým dřevem – elektřina zde nemá opodstatnění.

Po odchodu každé návštěvy nutno srub uklidit, zamést a vyvětrat. Podlahy se čistí speciálními prostředky, aby se zamezilo přítomnosti mikroorganismů a plísní. Správně udržovaný srub je prohřátý, voňavý, čistý.

Na východě existují v zásadě dva typy saun. Menší, rodinná, většinou stojí na dvoře domu. Najdete ji téměř všude, i v těch nejchudších obydlích. Naproti tomu baňa veřejná pojme najednou okolo třiceti lidí.

Pilot a cestovatel Jiří Zítka, který je na Sibiři jako doma, si baňu pravidelně dopřává v zemi původu. Průběh místních procedur popisuje takto: „Jednu z prvních kompletních ruských saun jsem vyzkoušel na Čukotce v městečku Lavrentěja. Po napaření mi náš záchranář Saša Saryčev namasíroval tělo březovými košťátky namáčenými do studené vody. Počáteční údery byly osvěžující slastí. A pak, jak se vjénik prohřál, jsem si připadal jak v pekle. Každý úder pálil více a více. ´Vydrž co nejdéle,´ prosil Saša. Po zchlazení ve sněhu při mínus třiceti stupních jsem si připadal jak po omlazující kúře. To byl pochopitelně extrém, pro mne však úžasný zážitek. Klasická ruská baňa je o prohřátí a napaření. Rozpálené kameny se polévají studenou vodou a pak vás bánšik masíruje, lochtá a jemně přejíždí po těle i nad tělem (tím vytváří příjemný vítr) březovými větvičkami. Po ochlazení následuje zabalení do prostěradel, dek, popíjení čaje, jídlo a přátelská diskuse. Celá procedura se opakuje několikrát. Co mě překvapilo, byl fakt, že si kolegové do sauny vzali filcové rumcajské čepice. Prý k ochraně hlavy před přehřátím. Ruská baňa je o očistě, osvěžení, relaxaci a společenské události.“

Do bani raději bez plavek

Pokud se rozhodnete navštívit baňu v Čechách, pamatujte na několik základních pravidel. Petr Smíšek radí: „Doporučujeme saunování bez plavek, kvůli předcházení zapařeninám a dalším zdravotním problémům. (Nejedná se o příkaz, pouze doporučení). Před vlastním ohřevem se omýt teplou vodou a osušit. Nezapomenout na ručník. Není vhodné přijít najedený či užívat alkohol. Sejmout šperky. Rozhodně nezanedbávat pitný režim (vlažné tekutiny) a odpočinek, zejména po závěrečném ohřevu je třeba setrvat alespoň 20 minut v klidu. Ohřevy střídat po pěti až deseti minutách.“ V zásadě platí chovat se zde stejně jako v kterékoli jiné sauně, čili nepřetěžovat organismus.

Zdravotní účinky saunování:

  • zvyšování imunity organismu
  • posilování činnosti srdce a cév
  • pocení – odchod nečistot
  • pozitivní vliv na pleť (zvláčnění pokožky, odstranění nečistot)
  • svalová a kloubní úleva
  • úprava krevního tlaku
  • povzbuzení ledvin
  • respirační zlepšení
  • psychická úleva

Ruskou baňu doporučují lékaři i laici. Oblíbená je především díky dlouhodobému, postupnému ohřevu, a to zejména u těch, kteří chtějí využívat zdravotní bonusy saunování, ale pobyt v běžné sauně hůře zvládají.

Použité zdroje:
www.ruska-bana.cz

Nymburský deník: První ruskou baňu u Poděbrad chválí i návštěvníci ze Sibiře (rozhovor, 8. 12. 2012)
Jiří Zítka: Letcovy zápisky (připravuje se)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro internetová a tištěná média píše od roku 2002. Zajímá se především o sociální politiku a zdravý životní styl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).