Hlavní navigace

Romové nejsou retardovaní, kritizuje AI Česko

27. 5. 2010

Sdílet

Česko by se mělo polepšit v dodržování lidských práv, a to především vůči romskému obyvatelstvu. Vyplývá to z výroční zprávy organizace Amnesty International, která se zabývá lidskými právy.  Organizace sice Českou republiku chválí za antidiskriminační zákon či omluvu vlády za nucené sterilizace romských žen, vytýká jí ale toleranci nárůstu aktivit krajně pravicových stran a hnutí či vyčleňování Romů ze společnosti.

Česko by se mělo polepšit v dodržování lidských práv, a to především vůči romskému obyvatelstvu. Vyplývá to z výroční zprávy organizace Amnesty International, která se zabývá lidskými právy. 

Organizace sice Českou republiku chválí za antidiskriminační zákon či omluvu vlády za nucené sterilizace romských žen, vytýká jí ale toleranci nárůstu aktivit krajně pravicových stran a hnutí či vyčleňování Romů ze společnosti.

„Rok 2009 byl z hlediska dodržování lidských práv pro Českou republiku poměrně turbulentní. Oceňujeme několik legislativních pokroků, alarmující je naopak nárůst aktivit krajní pravice. Obdobný vývoj sice sledujeme i v dalších evropských zemích, odpovědnost ale leží na nás,“ míní ředitelka české pobočky Amnesty International Dáša van der Horst.

Nelíbí se jí také, že Česko vyčleňuje Romy ze společnosti. Nejvíce je to podle ní patrné ve vzdělávání, kdy byli v loňském roce romští žáci například až nepřiměřeně často zastoupeni ve školách a třídách pro žáky s lehkým mentálním postižením …

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Čtěte téma: Domácí vzdělávání: Dítě českým školám nesvěřím!

Štve vás způsob výuky, atmosféra nebo prostředí na českých základních školách? Máte možnost své dítě vyučovat sami.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).