Hlavní navigace

Řetězce šikanují farmářské obchody

27. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Maloobchodní řetězce nechtějí pustit menší farmářské prodejny do obchodních center na lukrativních místech. Podmínky diktují supermarkety.

Farmářské obchody v poslední době expandují, vytvářejí se sítě menších prodejen se sortimentem kvalitních potravin s jasným, obvykle regionálním původem. Někteří se pokusili o proniknutí do větších obchodních center. „Potravinářské řetězce se bojí rostoucí konkurence farmářských prodejen a blokují jejich vstup,“ cituje server iHned agenturu ČTK. „Velké řetězce, jako hlavní nájemci center, mají při vstupu nových zájemců o pronájem ploch často právo veta.“ Tuto praxi potvrdilo několik provozovatelů farmářských prodejen. Řetězce se odmítly vyjádřit.

Farmářské trhy do „ócéček“ nechtějí

Farmářské prodejny nabízejí podobný sortiment jako farmářské trhy. Mají oproti nim výhodu stálého zázemí, každodenní prodejní doby, nejsou omezeni počasím ap. Farmářské trhy se ale zhusta od obchodních center distancují, nechtějí být atrakcí, která má jen nalákat zákazníky k dalšímu nákupu v prodejním centru. „Je nepřípustné, aby člen asociace organizoval farmářský trh v prostorách nákupních center (vztahuje se i na parkoviště či jiné prostory v bezprostřední blízkosti nákupních center),“ zapovídá dokonce Asociace farmářských tržišť svým členům.

Jak by se v obchodních centrech dařilo farmářským prodejnám, je otázka. Zákazníci v nich nakupují spíše vybraný sortiment, ovoce, zeleninu, uzeniny, sýry, maso, mléčné výrobky, a podle jejich provozovatelů jsou pro ně prozatím podmínky pronájmů nepřijatelné.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).