Hlavní navigace

Reklamní lentilky lze zaměnit za prášky, varuje toxikolog

31. 3. 2016

Sdílet

 Autor: Toxicology.cz
Aktualizováno: T-Mobile: Naším cílem rozhodně nebylo podpořit konzumaci léků nebo někoho zmást... (31. 3. 2016 13:13)
Prof. Jiří Patočka upozorňuje na riziko záměny „wificilínu“, růžových bonbónů z reklamní kampaně T-Mobilu, a velmi podobných tabletek Ibalginu.

„Pod názvem wificilín se skrývá reklamní výrobek společnosti T-Mobile, který ve stripu, do jakého se balí léky, nabízí čokoládové miničočky. Ty jsou známé jako Lentilky a u nás se vyrábí již od roku 1907,“ popsal profesor toxikologie Jiří Patočka na svém webu v článku Wificilín proti oflajnitýdě aneb Nebezpečný počin T-Mobilu.

V čem považuje počin T-Mobilu za nebezpečný? Ve snadné záměně s růžovým Ibalginem.

Růžové pilulky: bonbón, nebo lék?

Lék Ibalgin je běžně používaný například při bolesti hlavy, zubů, zad, ale také při bolestivé menstruaci, při bolestech svalů a kloubů provázející chřipková onemocnění ad. Je častou součástí domácích lékárniček. Je typický právě svou růžovou barvou, podle které ho snadno poznáme mezi jinými pilulkami. „Růžový Ibalgin, který vyrábí farmaceutická společnost Zentiva, obsahuje jako účinnou látku ibuprofen. Ibuprofen je léčivo ze skupiny nesteroidních antiflogistik, které se používá na tlumení bolestí, zánětů a horeček. Jako každé léčivo, také ibuprofen může být nebezpečný, zejména dětem. Jeho nebezpečnost spočívá v předávkování nebo záměně. A podobnost wificilínu s růžovou tabletou Ibalginu k takové záměně přímo vybízí,“ upozorňuje prof. Patočka.

Možná se toto riziko nezdá vážné, ale je známo, že děti se nejčastěji otráví doma. Nebezpečí otravy představují právě léky, ale také kosmetické a čisticí prostředky. Více než polovina registrovaných otrav v Česku připadá na dětské pacienty, zejména na ty nejmenší. „Děti ve věku od jednoho do tří let jsou velmi zvídavé a mají potřebu různé věci ochutnávat. Přitom stačí, když na obalu čističe odpadů uvidí krtečka, kterého znají z pohádek. Přitom tyto prostředky obsahují velmi nebezpečnou žíravinu hydroxid sodný,“ vysvětluje Karolína Mrázová z Toxikologického informačního střediska při VFN v Praze.

První pomoc při otravách

Komerčními a chemickými prostředky

  • Bez porady s lékařem nevyvolávejte zvracení!
  • Vypláchněte dítěti ústa.
  • Pokud dáváte dítěti napít, podejte mu vlažný čaj nebo vodu.
  • Opatřete si obal a etiketu se složením a přesným názvem výrobku.
  • Zavolejte lékaře nebo Toxikologické informační středisko (224  919 293, 224 915 402)

Více k tématu Dětské otravy.

Platíčko prášků místo bonbónů – pro dítě velmi nebezpečné

Co se může stát dítěti, které spolyká blistr Ibalginu v domnění, že jde o bonbóny? „V blistru (platíčku) je dvanáct tablet a každá tableta obsahuje 400 mg Ibalginu. To je dohromady 4,8 gramu. To je vysoká dávka i pro dospělého člověka. U dítěte, i mnohem menší dávka, může způsobit gastrointestinální krvácení, selhání ledvin nebo anafylaxi,“ uvádí toxikolog.

Ibalgin a „Wificilín“ jsou si sice podobné vzhledově, ale ne chutí. Těžko říci, zda by dítěti chutnaly a neskončilo by u prvního „bonbónu“. Ale jak podotýká jedna z maminek v diskuzi na Facebooku „pořád jsou to jen děti“.

„Naším cílem rozhodně nebylo podpořit konzumaci léků nebo někoho zmást. Název Wificilín i způsob balení odkazují na naši divácky oblíbenou reklamní kampaň z lékařského prostředí, barva bonbónů pak odpovídá naší firemní barvě,“ vysvětluje Lukáš Hrabal z T-Mobile Czech Republic a.s. „Bonbóny jsou primárně určeny dospělým zákazníkům, kteří sami rozhodnou, zda a jakým způsobem je nabídnou svým dětem. Riziko možné konzumace lékových pilulek dětmi v domnění, že jde o bonbóny, zde existuje dlouhodobě, již od počátků jejich výroby. Skutečné léky proto musí být před dětmi pečlivě uschovány, jak je uvedeno na jejich příbalových letácích.“

Galerie: Tady vzniká růžový, ale i bílý Ibalgin:

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.

profesor toxikologie, Katedra radiologie a toxikologie, Zdravotně sociální fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích

Autor a spoluautor řady knih a učebnic. Zabývá se popularizací vědy, zveřejnil stovky článků v odborných časopisech a tisku. Spolu s prof. Struneckou je autorem knih Doba jedová (2011) a Doba jedová 2 (2012). Obě knihy se staly nejprodávanějšími knihami v kategorii odborná a populárně naučná kniha pro dospělé.

Provozuje internetový server www.toxicology.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).