Hlavní navigace

Video, v němž ředitel nemocnice mluví o korupci a prominentních "kuliších"

3. 2. 2011

Sdílet

O rozbouření už tak neklidné situace v českém zdravotnictví se postaralo video se záznamem částí vystoupení ředitele pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, informuje ČTK. Mluví na něm o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. 

O rozbouření už tak neklidné situace v českém zdravotnictví se postaralo video se záznamem částí vystoupení ředitele pražské motolské nemocnice Miloslava Ludvíka, informuje ČTK. Mluví na něm o korupci při výběrových řízeních a významných pacientech neboli „kuliších“, díky nimž nemocnice prý dostává také peníze. 

Sedmiminutová nahrávka se objevila v úterý na severu YouTube, odkud ji záhy přebírají další servery. Ludvík řekl, že se kvůli tomuto videu z funkce odstoupit nechystá.

Na sestříhaném záznamu, který autor opatřil mezititulky a spojil s televizním pořadem Máte slovo, se ředitel Ludvík ve svém vystoupení zmiňuje třeba „o korupci zdravotníků ze strany dodavatelů“. „Páni přednostové, primáři samostatných oddělení velmi dobře vědí, že my sice občas soutěžíme, ale ta soutěž vypadá tak: je pět firem, které můžou dodat materiál. Tak se řekne – firma A se zúčastní, firma B se zúčastní, firma C se zúčastní, firma D vyhraje a firma E se zúčastní. Příště se to prohodí,“ říká na videu ředitel nemocnice. 

Ludvík k nahrávce řekl, že nejde o korupční systém, nejsou privilegovaní pacienti a neexistuje přednostní péče. Jeho vyjádření odvysílal server iDnes.cz.

Fakultní nemocnice v Motole je největší zdravotnické zařízení v Česku. Má přes 2400 lůžek. Ročně jeho ambulancemi projde přes 860.000 pacientů, 70.000 lidí je hospitalizováno. Nemocnice má víc než 5000 zaměstnanců, z nich je 1130 lékařů. V nynější protestní akci Děkujeme, odcházíme se jich tu připojila jen hrstka. 

Nemocnice dostala v minulosti na rekonstrukci a modernizaci dětského pavilonu miliardy ze státního rozpočtu. „Tak to fakt není proto, že by si někdo myslel, že je ten Motol opravdu potřebuje a že je to nutné a že to nikam jinam nepůjde. Na to všichni zapomeňte. To je výsledek poměrně hodně tvrdého lobbingu v těch vyšších patrech tohoto státu. Naštěstí my jsme malá země, takže člověk se neuběhá,“ říká na záznamu ředitel. Dál popisuje systém „kulichů“ neboli významných pacientů, díky nimž prý zařízení dostává i peníze. 

Ludvík na videu říká, že výrazně pomáhá, že „nemocnice je schopna splnit každému, co mu na očích vidí v odborných problémech“. Popsal pak „systém kulichů“, kdy jeho sekretariát posílá lékařům prioritní pacienty. Poté si stěžoval na jedno oddělení, kam přišla „dáma velkého významu“. Ze sesterny se ozvalo, že „to je zas ten votravnej kulich vod ředitele“, vyprávěl Ludvík. V pozadí je slyšet smích posluchačů. Sestry nechaly pacientku čekat dvě hodiny, i když byla objednaná. Pak odešla. 

„No, to béčko (pavilon) mohlo bejt skoro už hotový… Já to říkám jako vtip, ale ono to tak někdy je. A já velmi, ale velmi prosím, abyste si uvědomili, že přes tyhle lidi my ty peníze opravdu dostaneme,“ řekl ředitel. Dodal, že ví, že „kuliši otravujou“ a doktoři se raději chtějí věnovat „svým prioritním pacientům a svým kulichům“. Na závěr sestříhaného záznamu pokládá šéf nemocnice otázku: „Je korupce problémem této nemocnice? Ano nebo ne?“ 

Nyní Ludvík říká, že označení „kulich“ slyšel poprvé, když v roce 2000 nastoupil do nemocnice. Je to ve zdravotnictví prý termín pro něčího známého. „Systémem kulichů jde vytvářet pozitivní obraz nemocnice,“ uvedl ředitel. Podle něj „kuliši“ povídají o tom, že dostali dobrou péči, tak přispívají k dobrému obrazu nemocnice. Tvrdil, že nemají přednost, nepředbíhají a nedostávají lepší léky. 

Ministerstvo zdravotnictví považuje boj proti korupci a klientelismu podle svého mluvčího Vlastimila Sršně za jednu ze svých priorit. Po Ludvíkovi bude požadovat vysvětlení. „Vzhledem k tomu, že jde o zjevně účelově upravovaný záznam, chtěli bychom – než padne nějaké stanovisko – se nejprve seznámit s celým záznamem, aby bylo jasné, v jakých souvislostech byla slova vyřčena,“ řekl ČTK Sršeň. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).