Hlavní navigace

Recepty na lína tvrdí nesmysly

15. 10. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Právě teď můžete vyrazit na výlovy rybníků. Pokud neznáte, kupte si tam lína. Nenechte se odradit tím, že se předem musí zbavit šupin – je to totiž mýtus.

Letošní sezóna podzimních výlovů českých rybníků je v plném proudu. Vzhledem k popularitě těchto akcí mezi nerybářskou veřejností tak také nastává několikatýdenní období, ve kterém se návštěvníci výlovů mohou seznámit s kulinářskými pokrmy ze sladkovodních tuzemských ryb. Mnozí s překvapením zjistí, co vše lze z ryb ugrilovat, usmažit, uvařit a na čem si tedy lze kromě obligátního obaleného vánočního kapra pochutnat.

Dražší pstruh překonává levnějšího kapra

Tradičním lídrem v gastronomické osvětě je Rybářství Třeboň, které i letos spojilo třídenní výlov největšího českého rybníka Rožmberk s pestrou nabídkou pokrmů připravených z čerstvě vylovených ryb a také s pestrou nabídkou živých ryb prodávaných v průběhu výlovu. K vidění, ochutnání i ke koupi byly kromě kapřích řízků a kapřích hranolků například smažené grundle, rybí polévka, špíz z lososa v pršutu, candát na roštu, filety z amura, štičí filet v sýrové krustě, sumčí guláš, rybí klobásy a rybí sekaná a samozřejmě grilovaní pstruzi.

Právě pstruzi začínají být u nás v poslední době ve větší oblibě než kapři, přičemž překážkou není podle výsledků průzkumů ani jejich vyšší cena. To je po mnoha letech důležitý signál, ze kterého lze usuzovat na zájem spotřebitelů připravit si pokrm i z méně kulinářsky využívaných ryb. Skutečností ale je, že kromě kaprů a pstruhů se s pestřejší nabídkou tuzemských sladkovodních ryb v maloobchodních sítích, kromě specializovaných prodejen živých ryb, v praxi nesetkají. Jednou z mála možností je tak nákup těchto ryb při výlovech.

Lín: Optimální kombinace ceny a chuti

Optimální kombinaci ceny a chuti přitom nabízí konzumace jídel připravených z lína. Podle mnohých odborníků je lín ještě chutnější než zmiňovaný oblíbený pstruh, podle všeho především proto, že je lín oproti pstruhům tučnější – a tuk je nositelem chuti. Lín navíc patří mezi menší ryby, takže si jej mohou bez problémů připravit i „singles“, aniž by si museli zbytky lína schovávat v lednici na další den, což pozitivní gurmánský zážitek z konzumace této chutné ryby výrazně sníží.

Výhodou línů je i cenová dostupnost – při výlovu Rožmberka se prodával kilogram živého lína za 113 korun, což byla oproti nabízeným živým pstruhům (127 korun za kilogram) nižší cena. Dlužno podotknout, že hmotnost línů se pohybuje od půl kilogramu do necelého jednoho kilogramu, takže zakoupení lína zas tak moc nestojí a navíc, jak již bylo řečeno, jej může jedna osoba zkonzumovat „na posezení“.

Mýtus o přípravě lína

Problém ale může být s přípravou línů, která je zatížena zejména jedním, zato však zásadním mýtem – totiž že se má lín před gastronomickou úpravou zbavit šupin. To je velmi obtížné, lín má malé a ostré šupinky, které lze opravdu velmi špatně odstraňovat. Téměř všechny recepty na internetu přesto odstranění šupin například poté, co je lín spařen vodou, doporučují. Je to ale velký nesmysl a důkaz stavu, kdy česká populace, u které patřila v minulosti konzumace sladkovodních ryb k pilířům jídelníčků, zcela ztratila pojem o tom, jak sladkovodní ryby upravovat. Tedy: Před tepelnou úpravou línů je šupin nezbavujte.

Samozřejmě, pokud tak neučiní profesionálové při výlovech, je třeba před přípravou lína vykuchat. To je patrně největší práce na jeho přípravě. Vykuchaného lína totiž poté stačí jen mírně osolit a pokmínovat, ve vhodné nádobě rozpustit sádlo, nalít část sádla do pekáče a část na hřbet lína, kterého vložíme na zmiňovaný pekáč hřbetem vzhůru. Při teplotě zhruba 170 stupňů Celsia pečeme asi 20 minut, mezitím je vhodné dvakrát až třikrát polévat sádlem z pekáče pekoucího se lína. A to je vše.

Ti, kteří odmítají konzumovat ryby s kůží, mohou kůži i s opečenými šupinkami a ploutvemi odstranit až na talíři, z praxe ale mohou doporučit konzumovat opečené líny sice bez ploutví, ale s kůží, ve které a pod kterou se nachází největší koncentrace látek příznivých pro lidský organismus. Vzhledem k tomu, že rybí tuk je všeobecně považován za nejzdravější z živočišných tuků, neměla by konzumace línů i s kůží vadit ani lidem, kteří se snaží zhubnout za pomoci netučných diet.

Výlovy rybníků: kde a kdy

A kde lze tedy líny sehnat? Nejrozsáhlejší přehled podzimních výlovů rybníků v ČR zveřejnil tradičně i letos zpravodajsko-osvětový portál Naše voda (www.nase-voda.cz), v jehož databázi se nachází aktuálně téměř 600 termínů a konkrétních lokalit podzimních výlovů rybníků.

Vzhledem k tomu, že je v současné době ještě stále většina výlovů před námi, mají tak jejich návštěvníci ještě mnoho možností seznámit se s kulinářskou úpravou ryb a také si při výlovech za zvýhodněné ceny ryby (včetně línů) zakoupit. Ne všechny výlovy jsou ale spojené s možností nákupu ryb nebo s dalším doprovodným programem. Na uvedeném portálu jsou ale hyperlinkové odkazy na stránky jednotlivých organizátorů výlovů, kde si lze ověřit průběh příslušných výlovů a také se dozvědět případné změny.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).